Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Milyen jogszabály alapján...

Milyen jogszabály alapján kötelezhetnek, hogy rövid időn belül többször is röntgensugaras vizsgálatnak vessem alá magam?

Figyelt kérdés

Szegeden tanulok dentálhigiénikus képzésen. Most a 3. évben lesz radiológia órám és ott 4 röntgenképet is kérnek amelyet párokban kell egymásnak elvégezni.

Milyen jogszabály alapján köteleznek olyam vizsgálatra amely mem indokolt az egészségem érdekében?

szept. 2. 13:25
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
10%
Tudod ez egy teszt. Ha maffiás lennél, akkor most meg kellene ölnöd valakit.
szept. 2. 13:34
 2/12 A kérdező kommentje:
Esetleg komolyabb válasz? Szakmai?
szept. 2. 13:41
 3/12 anonim ***** válasza:
76%
Mi bajod lehet 4 db röntgen elkészítésétől??? Gondolom adnak védő kötényt.
szept. 2. 13:47
 4/12 anonim ***** válasza:
20%
Nem vagyok szakmabeli, azonban mégsem vicceltem teljesen; sokszor tesztelnek az életben. Furán venné ki magát, ha megtagadnád... De végül is megpróbálhatod.
szept. 2. 13:48
 5/12 anonim ***** válasza:
63%
Mondjuk olyan jogszabaly alapján, ami szerint adott képzés része ez a folyamat? Nem kell résztvenned benne, tanulható nyugodtan valami másnak dentálhigienikus helyett.
szept. 2. 13:53
 6/12 anonim ***** válasza:
82%

Majd akkor keljél át a hídon, ha odaértél. Látom biofizikát nem tanultok, mindegy nektek nem is kell, de majd fogjátok akkor radiológiából, hogy ezen röntgensugárzás nagyjából pár banánnal egyenértékű. Egy kisröntgennél több sugárzás ér, ha egy szép májusi napon kint sétálsz, egy OP-nál pedig egy repülôúton ér több. Egy egyszerű gyökérkezelésnél is simán készül 2-3 röntgen is egymás után a páciensről, mert nyilván van, hogy nem sikerül elsőre. Pont a fogászatban ebből kár cirkuszt csinálni. Ami nagyobb dózis, mint a CBCT, azt meg gondolom nem fogtok csinálni (felesleges, tudásra megcsinálni ugyanannyi, mint egy OP, elemezni meg nem fogjátok tudni).

Egyébként nem, nincs ilyen jogszabály, hogy kötelezzenek. De mit mondjak? Nekünk fogorvosi szakon pl egyik évben több kötelező tárgyunk lett volna, mint amennyi engedélyezett, ezért volt, amint elektívnek hirdettek meg és mégis kötelező volt felvenni. Gyakoroltunk is egymáson, ne félj. Élettanból szerinted kinek a véréből csináltuk a vizsgálatokat? Egymáséból. Welcome to egészségügy.

szept. 2. 15:03
 7/12 Ypszilon1980 ***** válasza:
43%
Tilos ilyet kérni, nem lehet és semmilyen jogszabály nincs, ami ezt megengedné, sőt tiltja is. Az más kérdés, hogy ők mindig így csinálják és eddig senki sem problémázott rajta, vagy rá lettek kényszerülve.
szept. 3. 07:11
 8/12 Ypszilon1980 ***** válasza:
18%
Illetve azzal kiegészíteném, hogy lehet ez csak valami félreértés, mert ha csak a beállítást kell elvégezni, sugárforrás bekapcsolás nélkül, mondjuk szimulációs gyakorlat miatt, az teljeden megszokott.
szept. 3. 07:16
 9/12 A kérdező kommentje:

Azóta kiderült, hogy 12 db felvétel kell.

Tisztában vagyok azzal egyébként, hogy nem nagy dózisról vam szó, de mégis célzott sugárzásnak teszi ki magát az ember 12 alkalommal. 2 nap alatt. Ez nem tudom, hogy mennyire normális, de szerintem annyira nem. Az biztos, hogy szóvá fogom tenni a tanárnál és az oktatási bizottságnál is, mert attól mert egészségügy még ne legyen már kötelező magunkon kísérletezni, főleg egy olyan eszközzel amit jogaszabályilag csak indokolt esetben illik használni elő emberen.

szept. 5. 22:39
 10/12 anonim ***** válasza:
45%
Meg fognak szívatni amikor vizsgáznál, azt fogod ezzel elérni - általában így intézik az "akadékoskodó" problémás embereket.
szept. 6. 05:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Tényleg van egy új jogszabály, amely szerint most már kontrollra és az éves szakorvosi javaslat meghoszabbításához is kell elektronikus háziorvosi beutaló?

Mert eddig ez úgy ment, hogy csak oda telefonáltam és mivel állandó gyógyszer, már írta is az újabb évre a javaslatot, sose volt beutaló. Ahogyan kontrollra se. De most azt mondja az asszisztens, hogy hiába vagyok 1 éven belül, most már eleve csak akkor enged a...

Kell-e 15% adót fizetni, ha egészségpénztár kártyával fizetem a fogpótlást/implantátum?

Az alábbi jogszabállyal kapcsolatosan lenne kérdésem:Ismertető a pénztári eseményekkel, elszámolásokkal összefüggésben keletkező adófizetési kötelezettségekrőlA pénztártag SZJA és szociális hozzájárulás adó (SZOCHO) fizetési kötelezettsége a következő jogcímeken és...

Magánorvosnál fizetett röntgenfelvételt el lehet kérni, van erre valamilyen jogszabály?

Például ha én egyik magánból szeretném elvinni egy másikba, akkor joguk van odaadni nekem? Fizettem érte, nem járna nekem? Csak azért kérdezem, mert még soha nem adtak nekem röntgenfelvételt, igaz nem is kértem.

18. életévet betöltött nappali tagozatos tanulmányait folytató tanuló (4+1-es képzésen vagyok és a szakmai éven) kaphat kedvezményt fogszabályozóra?

Érdekelne, mert több helyen is olvastam, hogy van rá lehetőség, vagy történt már ilyen és szeretném tudni pontosan, hogy ez lehetséges illetve, ha igen milyen kedvezményre vagyok jogosult

Európa mely országában ingyenes 18 év felett is a fogszabályozás?

Van egyáltalán ilyen, hogy a biztosító az érvényes biztosítással rendelkezőknek egészében vagy részben finanszírozza a készüléket és a kezelések díját, akár az adott országban, vagy egy másik uniós tagállamban? Hol találok bővebb tájékoztatást, információt a lehetőségekről?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!