Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Egészség » Fogak, szájápolás

A kérdés

A körzeti fogorvosunkhoz nem fogadott egy fájós fogammal. Fogadni Ha be kell mennem ügyeletre mert már annyira fáj, most engem ezért le fognak szúrni, hogy miért nem a körzetishez mentem munkanapon?

Fel is telefonáltam neki, mert fáj az egyik fogam, és féltem hogy pont hosszú hétvégére lesz vele baj. Azt mondta, hogy csak időpontot tud adni, mert rengeteg a betege és nem tud velem foglalkozni. Hiába megyek oda hozzá,és ülök ott fájós foggal,vagy kopogok be hozzá akkor sem engem hív be mert esetleg nem kértem időpontot..holott másutt ki van írva, ( több helyen is olvastam),hogy az idegkezelésre,és húzásra nem kell időpont..hanem behívják az embert két időpontos között..

Most akkor én iszom majd meg a sürgősségin annak a levét, hogy nem fogadott a körzetis fogorvosunk?  márc. 15. 19:26  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Ilyet nem tehet.

Sajnos, ettől függetlenül megteszi.

Ha nagyon kibuktál, az OEP-nél bejelentheted, bár nem tudom, hogy tudod bizonyítani. De talán nem is kell, hiszen ezt senki sem tudná bizonyítani.

Az orvost elő fogják venni, ez fix.


A levét nem te iszod meg, mert az ügyeletes el fog látni. Max elmondod neki is 2 mondatban, hogy a körzetes nem fogadott.

Kihúzni ki fogja, ügyeletre más miatt nem is nagyon megy az ember.

Bár ha be van gyulladva, ő sem nyúl hozzá, hanem ad antibiotikumot.


Az enyém is általában időpontot ad, de azért a fájós fogú betegeket ellátja.

Viszont ha nem haldoklom, de tömni kell, akkor hiába ülök már a székben, megállapítja, hogy tömni kell, és ad egy új időpontot. Akkor is, ha senki nincs a rendelőben és lenne ideje.

Szerintem azért, mert így 2x jelenek meg, és ő ezért több pénzt kap. Mi másért csinálná? Ha tudja vki, írja meg.


Amúgy ha bejelented a körzetest, a helyedben többé nem mennék hozzá...

Ha meg odamentél volna, és ott ülsz, szerintem előbb-utóbb behív. Persze megpróbált elküldeni, mert az emberek nagy része túldramatizálja a problémát, de ha tényleg szenvedsz és ott ülsz, és látja rajtad, akkor gondolom csak nem küld ki záráskor, ellátás nélkül.A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont márc. 15. 19:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Sajnos, nem én vagyok az egyetlen..akivel megcsinálta már, hogy fájós foggal elküldi.

Ezért kell maszekba mennem, de oda is csak 25.-ére kaptam időpontot szóval a fogamra valószínű keresztet vethetek.# 2/11Időpont márc. 15. 19:35 Privát üzenet

Egyetértek az első válaszolóval, de az ügyeleten nem csak foghúzást csinálnak. Ott is fogorvos dolgozik, aki meg tudja állapítani hogy a fog menthető-e vagy sem.

A fogászati ügyelet feladatai (vagyis a fogászati sürgősségi esetek):

-a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás),

-a fogból kiinduló gyulladások ellátása (fog üregének megnyitása, foghúzás),

-a fogmeder gyulladás, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése,

-a szájüregen belüli tályog megnyitása,

-a nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása,

-a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása,

-állkapocs-ficam visszahelyezése,

-a frissen tört állcsont nyugalomba helyezése.

-a háromosztatú ideg által kiváltott roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása, valamint

-bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása (tampon, fedőkötés, véralvadást fokozó gyógyszerek helyi alkalmazása, varrat). [link]

Egyébként azért nem szúrnak le, ha a fogorvosod nem akart ellátni - az nyilván nem a te hibád. Ügyeleten inkább azért szoktak mérgesek lenni, ha az évtizedek óta rohadó fogaddal jössz ünnepnap (ebédidőben vagy a rendelés utolsó 5 percében) 30 sorstársaddal együtt, hogy most már fáj és nem bírod tovább. Aztán meg nem tudod megmutatni hogy a sok rohadó közül melyik is fáj aktuálisan. Nyugi kérdező, ezeket nem rád értem, csak sajnos vannak ilyen emberek.A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont márc. 15. 21:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Megírom én nagyon szívesen. Egy kanyi vasat nem kap azért, amit nem végzett el. Azért, mert te beültél oda és megmutattad, hogy melyik fogaddal van baj, semmi jár. Az is kontrollálva van, hogy adott embernek milyen időközönként lehet például fogkőleszedést elszámolni. Azért csinálja így, mert ha minden embernek ezt megengedné, akkor előbb utóbb ezt tanulnák meg az emberek: vagyis hogy időpont nélkül bármikor beeshetnek. Ez viszont nem jó, mert akkor az történik, ami a kérdezővel: a szerencsétlen orvosnak el kell látnia mondjuk 30 beteget 6 óra alatt. Ki lehet számolni, hogy akkor hány perc jut egy betegre. Értelemszerűen 12 perc alatt nem sok mindent lehet csinálni, egy rutinos orvos talán egy legkisebb, legegyszerűbb tömést akkor, ha szuri sem kell. Az akut betegnek viszont általában gyökérkezelni vagy húzni kell. A húzás - hacsak nem akut fogkilazulással jelentkezik a paraszt - megint nem biztos, hogy néhány perc. Mert ha íny alá berohadt, 3 szétálló gyökerű fogat kell 8 darabban kibányászni, mindezt úgy, hogy az orvos ezért mindennel együtt kap 300 forintot (nem ennyit keres, ennyit kap, tehát ebből még ki kell fizetni a szurit, a műszer sterilizálását, a gézt és egyéb vérzéscsillapítókat, a rezsit, az asszisztens bérét és végül esetleg a sajátját), akkor megint jól el lehet csúszni a rendeléssel. Neki is van egy munkaideje, ő sem szeretne 2-3 órával tovább maradni, főleg nem olyanokért, akik jellemzően soha nem néznek fogorvos felé, csak mikor megviszket nekik, de akkor pampognak, hogy miért kell várni. Hát ezért!

Fel lehet jelenteni, de van egy rossz hírem. Az orvos a legjobb esetben is maximum egy telefonos ejnye bejnyét kap. De valszeg azt sem. Már csak azért sem, mert a TB nem járulék, hanem adó, az adó pedig nem számonkérhető. Így az, hogy valaki nem kap egészségügyi ellátást, az sajnos szomorú, de Magyarországon a 2015-ös Alaptörvény óta nem lehet ezzel mit kezdeni.


Egyébként lehet tényleg nem tudott veled foglalkozni. Vannak beírva fél óránként betegek, plusz odaesik még 5 akut, akik mind rengeteg időt visznek el a rendelésből. Ő is emberből van, nem akar nagyon megcsúszni, mert lehet megy a másik munkahelyére (mint a legtöbb fogorvos), vagy a gyereke iskolai fellépésére. Arról nem is beszélve, hogy hány olyan ember van, akik a rendelés vége előtt esnek be egy olyan foggal, ami minimum 45 perces kezelést igényel úgy, hogy még mindig ülnek kint.


Egyébként azt is rosszul tudod, hogy idegkezelésre és húzásra nem kell időpont. Mindenre időpont kell, kivétel ha akut fájdalom van. Ilyen esetben is azonban az ellátásnak nem célja a definitív terápia, pusztán a fájdalom csökkentése, az állapotromlás megelőzése.

Összefoglalva: nem volt szép, hogy elküldött, de lehet oka volt rá. Az első válaszoló esetében pedig teljesen jól járt el az orvos, aki nem akut fájdalommal érkezik, az szépen kérjen időpontot és várja ki a sorát. Képzeld te hogy éreznéd magad, ha 2 hónapja kért időpontodon órákat kellene várnod azért, mert beesett 5 másik. Akkor mindjárt fel lennél háborodva, hogy ezek a mocskok miért nem tudták kivárni a sorukat. Elhiszem, hogy ha fáj nem érdekel semmi, de ha nem fáj, fegyelmezett és tanult ember révén időpontra érkeztél, de neked is van más programod az orvoshoz rohangáláson kívül, nem biztos, hogy örülnél, ha konkrétan 2-3 órán át várakoztatnának azért, mert másnak most fájdult meg az amúgy hónapok, hacsak nem évek óta ott aszalódó valami (jó esetben még "csak" szuvasodás, rossz esetben a rothadás a korrekt jelző).A válasz 54%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont márc. 15. 21:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ügyeleten nem fognak leszúrni, ha ennyire fáj, akkor ma nyugodtan menj el, legfeljebb megmondod, hogy körzeti fogorvos nem fogadott.

A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont márc. 16. 07:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Megírom én nagyon szívesen. Egy kanyi vasat nem kap azért, amit nem végzett el. Azért, mert te beültél oda és megmutattad, hogy melyik fogaddal van baj, semmi jár. "


Vagy félreérted, vagy félremagyarázod.

Ő fogad olyankor, megnézi, megkocogtatja, tehát mondhatni kezdetlegesen ellát.

Beviszi a gépbe, gondolom mint konzultációt.

Vagy előzetes vizsgálatot.

Kétlem, hogy emiatt ne járna neki semmi.

Egy csomó orvosnál ez van, odamész már akár első alkalommal időpontra, megnéz, megnyomkod, és megmondja, hogy mit kell csinálni. De nem csinálja, hanem ad egy új időpontot.

Mindemellett - bár te nagyon véded az orvosokat, gondolom van vmi kötődés - annyi kamu dolgot felvesz a diagnózishoz, csak hogy 5x annyi pénzt kapjon. És ez sajnos nem ritka. Olyan vizsgálatokat tüntetnek fel, amik nem történtek meg valójában.

Itt nyilván nem nagy gépes vizsgálatokra gondolok, mint CT, hanem rendelőben történő érzékszervi vizsgálatokra.

És ne menjünk bele a politzikai részébe, hogy azért csinálja, mert különben összeomlana az ellátás.

ez engem, a beteget nem érdekli.

Engem az érdekel, hogy azt írja oda, ami ténylegesen megtörtént.

Illetve ha odamegyek fájós foggal, akkor lásson el.

Lehet itt azzal jönni, hogy 30 másik várt rá, és nem akar túlórázni, meg van másik munkahelye is. Biztos van ilyen is. Meg az is igaz, hogy a sok éves rossz foggal mennek ügyeletre. Valóban. De ha nem fáj, akkor nem megy az ember 3 nappal korábban, mert minek menne? Szerintem ez érthető, de nem ez a lényeg.

Hanem hogy leírtam, AKKOR IS elküld és másik időpontot ad, ha senki nincs a rendelőben, vagy csak 1-2 ember. És van még hátra 2 óra.

Nem egyszer előfordult már velem, és azért bosszantó, mert A településen lakom, B településen van a rendelő, C településen dolgozom.

Egy foghúzás miatt szabit kellett kivennem, de egy gyökérkezelés miatt is, mert a települések között van hogy 2-3 óránként jár busz. Na ezért aljasság, hogy máskorra hív vissza. Mert neki úgy több pénz. köszi. Nekem meg ez a rosszabb megoldás, de megint nem a beteg számít, hanem hogy az orvos gazdagodjon.A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont márc. 16. 12:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem fogom az orvosokat szidni!

Ne hagyd hogy kihúzzák.Valaki jó pénzért megmenti.Nekem 99ben anyuék akkor 5-6havi minimálbéres fizetés(34E netto)összegében 185E megcsinálta "olcsón gyorsan egy híres doki és egy évre rá mondták a melóhelyemen hogy nem bírom a hajtást úgy mint a többiek,kőkemény fizikai meló volt néha 16ban egy gyalog közeli gyárban.Valami bújkál bennem vizsgáltassam ki magam.Vérkép jó,semmi.Pszihohonder vagyok apu közölte.2007ben szentkirályi egyszerű röntgen panoráma kép,beugró kemény termetes orvos számolja egy kettő három négy öt hat hét nyolc gócos foga van...nem fájnak az izületeim?Igen fájnak.Mennyi pénze van?

Azóta bánom hogy nem bíztam rá magam hogy minden pénzem összeszedem.....A válaszíró 53%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont márc. 16. 12:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Ő fogad olyankor, megnézi, megkocogtatja, tehát mondhatni kezdetlegesen ellát.

Beviszi a gépbe, gondolom mint konzultációt.

Vagy előzetes vizsgálatot.

Kétlem, hogy emiatt ne járna neki semmi."

A fogorvosi vizsgálat kódja FA002, a havi teljesítményből levesz 5 percet, viszont 0 pontot ad. Magyarul nem jár érte pénz, de a fogorvos elhasznált egy pár kesztyűt, maszkot, az eszközöket és a széket előtte-utána le kellett fertőtleníteni (ennek szigorú menete van, behatási idő stb.), és akkor még nem is említettem hogy az orvos a szakmai tudását adta a vizsgálathoz. Tulajdonképpen még neki kell fizetnie azért, hogy megvizsgálhasson.

"És ne menjünk bele a politzikai részébe, hogy azért csinálja, mert különben összeomlana az ellátás.

ez engem, a beteget nem érdekli." De azért kell az ingyen ellátás, szóval mégiscsak érdekel.

"De ha nem fáj, akkor nem megy az ember 3 nappal korábban, mert minek menne? Szerintem ez érthető, de nem ez a lényeg." Nem 3 nappal előbb kell menni, hanem félévente vagy minimum évente. Szerintem meg ez az érthető, és a lényeg is pontosan ez. Minél tovább rohad a fog, annál fájdalmasabb és időigényesebb lesz a kezelése (parasztlogika). És akkor sírhatsz hogy miért kell szabit kivenni meg annyit utazni a kezelésekért. Előre kell okosnak lenni, nem utólag.

"Hanem hogy leírtam, AKKOR IS elküld és másik időpontot ad, ha senki nincs a rendelőben, vagy csak 1-2 ember. És van még hátra 2 óra." Az meg véletlenül sem lehetséges, hogy közbejött valami (pl. technikai hiba), vagy az a két órát pontosan annak a két betegnek (meg az utánuk érkezőknek) szánták és nem neked?

"Egy foghúzás miatt szabit kellett kivennem, de egy gyökérkezelés miatt is, mert a települések között van hogy 2-3 óránként jár busz. Na ezért aljasság, hogy máskorra hív vissza. Mert neki úgy több pénz. köszi. Nekem meg ez a rosszabb megoldás, de megint nem a beteg számít, hanem hogy az orvos gazdagodjon." Mivel te rohasztottad évekig a fogaid, idd is meg a levét. Azért meg hogy más időpontra hív vissza, nem lesz több pénze.A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont márc. 16. 14:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A válaszaid egyike SEM állja meg a helyét, csak annyi a célod, hogy a másikat fikázd, és mindenképpen neked legyen igazad.


"...Magyarul nem jár érte pénz, de a fogorvos elhasznált egy pár kesztyűt, maszkot, az eszközöket és a széket előtte-utána le kellett fertőtleníteni (ennek szigorú menete van... Tulajdonképpen még neki kell fizetnie azért, hogy megvizsgálhasson."


2 körzetes dokim volt, az előző nyugdíjba ment, ezért van most másik. Én kedvelem mindkettőt, nem rettegek a fogorvostól, és évente járok. Ez kb. az elmúlt 20 évet öleli fel, mióta ezen a településen lakunk. De egyik orvos sem használt SOHA sem kesztyűt, sem maszkot, és a széket sem fertőtlenítették soha. Egyetlen egyszer láttam, akkor még elnézést is kért, hogy ott kell állnom az ajtóban, előttem egy cgánylány volt, na azzután fertőtlenített. De egyéb esetekben nem, ez fix, mikor másik beteg adja a kilincset, akkor látom, hogy 0,01 mp alatt ilyesmi nem történt.


" De azért kell az ingyen ellátás, szóval mégiscsak

érdekel."


Álljon már meg a nászmenet, fizetek TB-t, nem is keveset, mert nem minimálbéres vagyok. Kifizetem én azt az ellátást, tudod ezt BIZTOSÍTÁSNAK hívják!

Ingyen az kapja, aki nem dolgozik és nem is fiuzet maga után TB-t, engem légy oly kedves és ne nevezz ingyenélőnek.


"És akkor sírhatsz hogy miért kell szabit kivenni meg annyit utazni a kezelésekért. Előre kell okosnak lenni, nem utólag."


Megint kiforgatod a szavaimat.

Járok fogorvoshoz bizonyos időközönként, nem azért sírok, mert rohad a fogam és olyankor kell utaznom.

Azért "sírtam" a te szavaddal élve, mert olyankor kell szabit kivennem, amikor nem indokolt, és feleslegesen hív vissza 2 alkalommal, mert ember nincs a rendelőben!


"Az meg véletlenül sem lehetséges, hogy közbejött valami (pl. technikai hiba), vagy az a két órát pontosan annak a két betegnek (meg az utánuk érkezőknek) szánták és nem neked?"

Mint írtam, magyarul, nem egy alkalommal történt meg a dolog, hanem itt mindig így működött.

Az meg, hogy másnak szánja... akkor a másik nyugodtan szenvedhet? Azért fizetek TB_t, hogy ellássanak, és igenis ez a kötelességük.


"Mivel te rohasztottad évekig a fogaid, idd is meg a levét. Azért meg hogy más időpontra hív vissza, nem lesz több pénze."


Állítsd le magad most már, de kva gyorsan. Lehet, hogy te vagy a családod rohadt fogakkal él, de én nem. Aki rendszeresen mos fogat, és jó a fogai általános állapota, azzal is történhetnek balesetek, problémák, fájhat a foga, igényelhet sürgős ellátást!

Nem csak olyan ember jár fogorvoshoz, akinek rohad a foga, de úgy tűnik, te leragadtál ennél az egy esetnél.


Ameddig pedig nem vagy fogorvos, addig véleményem szerint nem releváns az általad írt információ arról, hogy nem kap pénzt egy vizsgálatért.

Ez csak egy vélemény, nem tény.

Ha egy orvos az általad írt dolgokat használja, mint pl kesztyű, maszk, fertőtlenítő, akkor ezekkel valahogy el kell számolnia, és kicsit furán nézne ki, ha aznapra be lenne írva neki 6 foghúzás, de közben 23 beteget nézett meg és 23 pár kesztyűt használt el.

Akkor szerinted ez csak 6 beteg, a többi meg megy a vakok javára? Érdekesen fogod fel, és nem gondolom, hogy igazad lenne.Tessék csak ezt elolvasni mindenkinek, aki idetéved:


[link]


Nagyon érdekes kis szösszenetek.A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont márc. 16. 16:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Na, mivel ráértem, és biztos voltam benne, hogy nincs igazad, kicsit kutakodtam. A fogászati ellátásnak valóban egy TEÁOR száma van.

Nem vagyok szakmabeli, így nem voltam képben, de józan paraszti ésszel gondolkodva is egyértelmű, hogy nekik valamiféle rendszerben jelezniük kell, hogy mit csináltak, nem írhatnak be 20 féle dologhoz egyetlen kódot.


Én nem tudtam, hogy az Egészségbiztosítási Alapkezelőnél létezik egy ilyen, hogy betegéletút.

Nagyon érdekes, 10 évre visszamenőleg meg tudod nézni, hogy miket számoltak el a TB-dre. Ha gyanús dolgot találsz, be is jelentheted.

A fenti cikkben volt ez a dolog, ott írták, hogy valakinek 37 fogtömést számoltak el 1,5 hónap alatt, vagy hogy a terhes nőnek egy hét különbséggel 2x csináltak császármetszést. És hasonlók.


Még csak 2010-nél járok a saját lekérdezésemben, de lehet mindjárt kiderül, hogy nekem is volt már 8 abortuszom meg amputálták a lábam. :D


Szóval 2010-ben voltam fogorvosnál, ahol egy látogatásra 6 féle kódot vett fel az orvos, ezekből a legelső egy általános "Fogorvosi szűrővizsgálat felnőtteknek" nevű volt, ami akkor 490 pontot ért.

Nekem már most van, ami gyanús, és ez még csak egyetlen nap! Nem hiszem, hogy a kisöreg anno 2 fogamat tömte volna egyszerre, de itt most az van. Nem vádaskodok, eltelt 9 év, nem emlékszem. De mindenesetre fura.


Szóval a lényeg, hogy de bizony létezik, hogy sima vizsgálatért vagy konzultációért is kapnak pénzt, mert igenis el tudják számolni!


Akinek van ügyfélkapuja, nézzen rá a sajátjára, érdekes.A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont márc. 16. 16:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Először voltam maszek fogorvosnál, és elmondta hogy többféle kezelést is akar alkalmazni rajtam. Meg fog sértődni azon, hogy nekem csak a kimondott 3 fájós fogamra van pénzem...
Ha van TB-m akkor fájós foggal bármelyik fogászaton (sürgősségi) ellátnak?
Olyan van, hogy teljesen máshol fáj a fájos fog? Elviselni alig tudom de mit mondjak a dokinak?
Fájós fog Mit csináljak?
Holnap (szombaton) hova tudnék elmenni a fájós fogammal Szegeden?
A körzeti fogorvos ugye ingyen betömi a fájós fogat?

Kérdések az Egészség rovatbólKérdések a Fogak, szájápolás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!