Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Egészség » Fogak, szájápolás

A kérdés
FerencDávid nevű felhasználó kérdése:

Rossz fogak. Lehet genetika, vagy valamit tényleg elrontok fogmosásnál? Többi lent

A családba mindenkinek alapvetően rossz fogai vannak, főleg anyumnak. 16 éves fiú vagyok de már most van egy húzott csontfogam, és úgy tűnik, hogy lesz hamarosan mégegy. Jelenleg 14-15 tömött fogam van és még lesz is egy tömés. A fogaimat rendszeresen mosom, járok fogorvoshoz 3 havonta. 10 éves öcsémnek is van már húzott csontfoga. 18 éves nővéremnek is van 9 tömött foga. Mindenki rendesen mossa a fogát. Én már beletörődtem, hogy ez van, de attól még zavar hogy amíg más 16 éves évente jár fogorvoshoz és nincsen tömése, addig én 3 havonta szívok a fogtöméssel. Ez lehet genetikai öröklődés, vagy valamit tényleg ennyire is elrontok(unk) ? (most lett elektromos fogkefém, hátha az segít ezen)

Keress kérdéseket hasonló témákban: fogorvos, fog, fogak, foghúzás, fogtömés, fogfájás, genetika, fogmosás

  ápr. 18. 09:47  Privát üzenet  

A válaszok
Reggel este fogmosas de nem vadallat módjára. Plusz 1x szájvíz. Ha ferdek a fogaid vagy res vas akkor fogselyem. De ne is torodj vele, en 22 vgyok minden hatso fogam tomve van, az elsok kozul is néhány. Paromnak szintúgy. Előző baratomnak olyan ferde fogai voltak hogy csak na. Egyszer megmosta egy nap, es egyetlen egy foga sem volt soha elromolva, mind egeszseges volt.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont ápr. 18. 09:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szoval igen, lehet genetika. 😀

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont ápr. 18. 09:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hogy szüleinknek, nagyszüleinknek milyen a foga, az sajnos azért nem releváns, mert a szüleink, nagyszüleink gyerekkorában elérhető szájhigiénés termékek száma igencsak redukált volt, jobbára kimerült egy görényszőrös fogkefében és valami ocsmány ízű fogpasztában. A fogmosás még csak mellékes sem volt, ami gyerekkorban elhanyagolásra kerül az sajnos arra fogékony szervezetnél életre szóló károsodásokat jelenthet. Most bemész egy DM-be és külön sor van csak és kizárólag szájápolási termékeknek, az interneten pedig minden információ elérhető a helyes szájápolásról.

A fogékony szervezet pedig még mindig nem egyenlő azzal, hogy akkor neked genetikailag rosszak a fogaid és kapát kaszát eldobhatsz, hiszen te semmiről nem tehetsz. Mert de.


Igen, a technikát a legtöbb ember elrontja. Ennek a legegyszerűbb ismérve a fogkő. A fogkő a világ legegyszerűbb dolga. Az ott maradt lepedék megkövesedve, melyhez 1-2-3 hét kell, kinél mennyi. Ez azt jelenti, hogy ahol fogköved van, ott bizonyosan nem sikerült jól megmosni 1-2-3 hétig. Akkor az már biztosan kiderült, hogy a fogmosási technikával valami komoly baj van, mert nem jutsz el minden felülethez akár heteken keresztül.


Kisgyerekkorban, amit nagyon tipikusan elrontanak a szülők, hogy a 4 éves gyereket hagyják egyedül fogat mosni. Ezzel még önmagában nem lenne baj, ha utána ők is megmosnák, de sajnos nem teszik. Bemennek az anyukák a fogorvosi rendelőbe és csillogó szemekkel mondják, hogy a 4 éves Benettke olyan ügyesen mossa a fogát egyedül. Nagyon édes, csak éppen lehetetlen. Az a finommotorika, ami a fogmosáshoz szükséges nagyjából egyenlő azzal, ami a szépíráshoz is kell és 6-7 éves kornál előbb bizonyosan nem alakul ki, tehát nem képes rá. Valakinek még ennél is később. Nem is értem hogy gondolják ezt, egy gyerek, aki a s*ggét nem tudja egyedül kitörölni, vagy egy karikát kiszínezni úgy, hogy ne jusson vonalon túlra, mégis hogy lenne képes ezeket a cinimini fogakat jól és alaposan, minden irányból megmosni? Ezzel pedig berögzül a gyereknek a rossz technika is.


Hány emléked van arról, hogy anyukáddal, apukáddal, együtt mossátok a fogaitokat, aztán együtt fogselymeztek, végül leellenőrzitek egymás fogát, hogy nem maradt-e esetleg egy kis lepedék valahol, és ha véletelnül igen, akkor szóltok a másiknak, aki ekkor újra megtisztítja azt a felületet?


A táplálkozásról nem is beszélve. Az a több kiló finomított élelmiszer, könnyen lebomló szénhidrát. Amivel a szervezetednek nem kell megküzdenie, azt a szuvasodást okozó baktériumok is vígan felhasználják, hogy savat termeljenek, amely lényegében "kimarja" az ásványi anyagokat a fogadból, és tovább szaporodjanak. A nassoló étrendet is sokan félreértik, hiszen gyakorlatilag minden egyes étkezés után lecsökken a szájüregi pH-d értéke (gondolj csak az Orbit reklámra), mely egy olyan savas közeget hoz létre, ahol az említett baktériumok jól érzik magukat. Ez megtörténik akkor is, ha egy szendvicset majszolsz el, akkor is, ha egy pohár narancslevet iszol. Minél többször történik meg ez egy nap, annál többször van kitéve a fogazatod ezeknek a savas attackoknak. Ha például te egy csokit nem egy ülésben eszel meg, hanem órák alatt majszolsz el, akkor órákon keresztül nem tud a szád pH értéke visszaállni a számára kedvező értékre. Így, még ha a szájápolásoddal minden rendben is van, az étkezéseddel bizonyosan nincsen.


Aztán: nem csontfog. Maradófog. Ha pedig egy 10 éves gyereknek maradófogát kell eltávolítani az nagyon nagy baj. És komoly hanyagságra is vall! Hogy jut el valaki odáig, hogy csak húzni lehet? Miért nem vitték el a szüleid már akár 3 éves korától rendszeres fogorvosi ellenőrzésre (ami a minimum lenne, ha valaki azt gondolja, hogy genetikailag rosszak a fogai), hogy ha megindul valami, az a lehető legkorábban legyen elkapva? Anya nem fogorvos, anya nem fogja észrevenni a kezdeti léziókat (már csak azért sem, mert leírásod alapján anyának is komoly gondjai vannak a szájápolással), a szuvasodás felismerése nem anya feladata, hanem a fogorvosé. Ha nem lett elvíve az öcséd 2-3 éves korától félévente ellenőrzésre, akkor nem a genetika a hibás, hanem anya és apa, amiért nagyívből tojtak bele. Zárójelben jegyzem meg, vannak országok, ahol ha bevisznek egy 10 éves gyereket fogászatra úgy, hogy a maradófogát már csak húzni lehet, olyan rossz állapotban van, akkor még aznap kimegy a helyi gyámügy és kiemeli a gyereket onnan. Más országokban már rájöttek arra, hogy mennyire fontos a megelőzés és igen, ez megelőzhető lett volna.


Végezetül: uniós adatok szerint a magyar lakosság fogazata van a a legrosszabb állapotban. Ami azt jelenti, hogy a magyar vagy egy genetikai selejt, ami valami rendkívül érdekes módon csak a fogazatra korlátozódik, vagy tényleg a szájhigiénés kultúránkkal van valami probléma.


Nem kötelező egyet érteni azzal, amit leírtam. Fel is lehet háborodni, ki is lehet kérni magadnak. De egy biztos: még soha senki nem kapott fogpótlásra kedvezményt arra a mondatra, hogy "már anyunak is ilyen volt". Hogy legyen fogad, az a te érdeked, nem a fogorvosé. A fogorvos akkor is jól fog aludni, ha te a foghiány miatt már csak turmixot tudsz enni, a foghíjas mosolyod miatt pedig maximum szalag melletti munkát fogsz kapni. A te érdeked megfejteni, hol rontod el és a még menthetőt megmenteni. Én itt most leírtam a legáltalánosabb dolgokat, ahol elrontják az emberek. Ebből lehet szemezgetni. Ha csak egy pontnál magadra, magatokra ismertél, akkor a genetika már nem jön szóba.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont ápr. 18. 10:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mindkettő lehet. Nekem olyan 23-24 éves koromig a fogaim fele, azaz 16 fogam lyukadt ki, pedig lelkiismeretesen mostam a fogam naponta kétszer. A tesómmal együtt, akinek meg egy rossz foga sincs a mai napig (harmincasok vagyunk). 24 éves korom körül abbamaradt a fogromlás, onnantól is jártam ellenőrzésre évente, de sose volt új gond, max a régi tömések értek meg cserére, ilyesmi. Pedig a fogmosáson, fogápoláson nem változtattam.

A dokim mindig azt mondta, erősen genetikai a dolog, hisz látja, hogy rendesen ápolom a fogaimat, mégis elromlott 16 közülük. És hogy az is tipikus, hogy fiatal felnőtt koromban megállt a romlás.

Szerencsére mind megvan és él, esztétikai fehér tömés van bennük, így laikusok számára olyan a fogsorom, mintha soha nem lett volna semmi gond a fogaimmal.

Ha genetikailag ilyen a fogazatod, hiába ápolod, bizonyos mértékű romlás benne van a pakliban. Persze a fogmosást, selymezést ne hagyd abba, hiszen lassítható a romlás ezáltal.

Másokhoz ne hasonlítgasd magad, felesleges, ez olyan, mint hogy valaki fiatalon kopaszodik, másnak meg karvastagságú loknijai a földig érnek... ilyenek vagyunk.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont ápr. 18. 10:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kedves hármas, nagyon szep es jo dolgokat írtál, kar hogy romba dől ott, hogy valaki sose mos fogat, vagy ket naponta mas meg mossa 2x, fogselyem, szájvíz es megis mindegyik lyukad. 😁

A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/10Időpont ápr. 18. 11:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

#3 világos mit írsz és értem ezeket, de a szüleim kiskorunk óta igenis tanítottak fogat mosni, és az ő fogaikból kiindulva fél engem az első egy két tömés óta negyedévente (néha 2 havonta) vittek, küldtek, mostmár én intézem és járok fogorvoshoz, fogkőre én is rákérdeztem, és azt mondta, hogy nincsen tulajdonképpen fogkövem.

Mellékes: nővérem napi 3-4x mossa a fogát (igen iskolában is) de nála is vannak rossz fogak, és nem 1-2, jelenleg 9, fél éve nem lett neki újabb rossz, pedig nem azóta mossa a fogát ennyiszer, ez a felnőttkori megállás lehet nála bekövetkezett.

A szüleim mosták a fogaim és tanítottak is

Öcsémnél nem tudom mi lehet a gond , tény hogy eszik sok édességet, fogorvoshoz pedig velem együtt jár.

Egyébként köszönöm a válaszokat! (mindegyik hasznos a maga módján)# 6/10Időpont ápr. 18. 13:08 Privát üzenet

3. válaszoló: le a kalappal, nagyon jól kifejtetted az egészet. Remélem sokan tanulnak belőle.

Én annyit tennék hozzá hogy az otthoni önellenőrzéshez a legjobb a plakkfestő tabletta (gyógyszertárban kapni, vagy neten rendelni: [link] ). Fogat mosol ahogy szoktál, elrágod a tablettát (ne nyeld le és előtte érdemes ajakzsírral bekenni az ajkadat, mert azt is beszínezheti) és megnézed a tükörben hogy hol színezte meg. Csak a lepedék (plakk) színeződik el és így gyönyörűen megmutatja hogy mennyire is volt alapos az a fogmosás. Aztán egy újabb fogmosással szépen lejön minden.

Ha már nagyon belemegyünk a genetikába, akkor beszéljünk erről is. Genetika alatt az öröklött rendellenességekről beszélünk, ami kódolva van: megelőzni nem tudjuk a kialakulását, kezelni viszont nagyon is egyszerűen lehet. És akkor ott vannak a fejlődési rendellenességek is, ami nem összekeverendő a genetikával. A fogászati fejlődési zavaroknak bár lehet genetikai háttere, de olyan minimális hogy tulajdonképpen elhanyagolható. Ilyen fejlődési rendellenesség lehet magzati korban a zománc és/vagy a dentin hypoplasiája (terhesség alatti fertőzés, gyógyszerszedés, vitaminhiány vagy korai gyermekkori betegség miatt). Kisgyermekkorban az állcsontok fejlődését megzavarhatja a szoptatás hiánya vagy későbbiekben a túlzott cumizás is: szájlégzés, nyitott harapás, mélyharapás, keresztharapás. Ezek mind a szuvasodás kialakulásának kockázatát jelentik. Plusz hozzá kell tenni, hogy aki a cumit nem veszi ki időben a gyereke szájából, az a cukrot se fogja megvonni tőle és a fogaira se néz rá túl gyakran. Vagyis az így kialakult fejlődési rendellenességek többsége mind megelőzhető lenne.

Valaki korábban említette a válaszában hogy ő ismer olyan embert, akinek torlódott, de hibátlan fogazata van napi egyszeri fogmosással. Ez abszolút hihető, de azt is meg kell kérdezni ettől az illetőtől, hogy milyen gyakran jár fogorvoshoz és milyen étkezési szokásai vannak: mennyi cukrot és savas üdítőt fogyaszt, egész nap csokin él, vagy csak ebéd után eszik belőle - nem mindegy, mert egy zsíros ebéd után a cukor kevésbé tapad meg a fogakon. A jó fogmosás, fogselymezés persze alapvető, de nem meríti ki a teljes szájhigiéniát.

Lenne még egy dolog, amit megemlítenék: a maradó nagyőrlő fogak barázdaszuvasodása, ami akár tökéletes fogmosási technika mellett is kialakulhat. Ennek az oka, hogy egyes esetekben ezek a barázdák nagyon vékonyak és mélyek tudnak lenni, a fogkefe sörtéi ezért nem érik el az alját. Persze ezt most nem azért írtam le, hogy mindenki erre fogja, hogy "na nem lehet mit tenni, ezért rohadnak ki a fogaim és nem én tehetek róla". Merthogy ezt is meg lehet előzni méghozzá fogorvos segítségével barázdazárással. Alapvetően először akkor kell elvinni a gyereket fogorvoshoz, amikor már a 20. tejfoga is előbújt (persze nem mintha előbb nem lehetne). Ilyenkor szoktam megkapni, hogy milyen hülye vagyok meg hát az micsoda kínzás a kisbabának. Pedig szó sincs arról, hogy azért kell vinni hogy kifúrják az összes fogát. Csak meg kell mutatni a fogacskákat aztán lehet játszani a székkel, ajándékot választani és esetleg később egy fogmosást is meg lehetne mutatni. A rendszeres kontrollal a fogorvos 6 éveseknél az első előtörő maradókban rögtön kiszúrja hogy szükséges-e a barázdazárás, amit aztán kevesebb mint 5 perc alatt játszva be is lehet varázsolni a fogacskákba (kenegetés, lakkozás, lámpázás). A már kialakult barázdaszuvasodást is pofon egyszerűen meg lehet oldani egy töméssel, amit a fogorvos direkt úgy alakít ki, hogy könnyen lehessen tisztítani.

Ezek a barázdaszuvasodások nagyon alattomosak tudnak lenni, mivel akár tökéletes fogmosás mellett is kialakulhatnak és az évek alatt belülről rohasszák ki a fogat (mint amikor beleharapsz egy kívülről szép, belülről rohadt almába). A végeredménye pedig az lesz hogy elkezd fájni a fog, és/vagy egyszer csak beszakad a fog teteje. Magyarul az se úszhatja meg a fogorvost, akinek alapvetően szép fogai vannak, ugyanis a kezdődő szuvasodást sem anyu, sem apu nem tudja diagnosztizálni de még a háziorvos vagy a védőnő feladatkörébe sem tartozik bele.A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/10Időpont ápr. 18. 13:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

#7

Köszi a tippet. Ha már ennyire érted a témát: azt mondta az orvos, hogy nagyon zárt a fogsorom (mármint nagyon közel vannak egymáshoz, és nem lehet köztük, csak selyemmel tisztítani (nyilván csinálom), de ez szerintem nem tudja a megfelelően kitisztítani a fogak közti helyet, ezzel (fogszabályzón kívül) lehet valamit csinálni?# 8/10Időpont ápr. 18. 14:13 Privát üzenet

#7 vagyok

Ha nagyon egymásba vannak torlódva, akkor egy ilyen egycsomós fogkefével tudod a legjobban elérni: [link] Bár ebben az esetben hosszú távon a legbiztosabb megoldást a fogszabályzás jelentené.

Ha viszont csak túl szorosan állnak egymás mellett, akkor használhatsz fogköztisztító kefét. Nekem is van több olyan hely, ahová a legtöbb ilyen kiskefe nem fér be, csak a fogselyem. Innen viszont tudsz rendelni sokkal vékonyabbat is: [link] Tudom hogy nem túl olcsók, de egy darab 3-4 hónapig is kibírja (főleg a curaproxos).

Ha nincs probléma a fogággyal (nincs ínygyulladás, lehúzódás, ínytasak), akkor használhatsz szájzuhanyt is a fogak között. Egyedül arra kell figyelni a szájzuhanynál, hogy sose célozz az íny felé, mert alámosod vele a lepedéket.A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/10Időpont ápr. 18. 20:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszi szépen a választ, nekem csak simán szorosan állnak egymás mellett

# 10/10Időpont ápr. 18. 22:16 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Felnőtt fogszabályzás (tapasztalatok)?
Sárgák a fogaim, fogfehérítés segítene rajtam?
Ha sok különböző emberrel csókolózom az milyen hatással lesz az életem végéig tartó fogszuvasodásra?
Milyen genetikai betegség okozhat eldeformálódott, "lapos orrot", és az első, felső fogak hiányát?
A genetika befolyásolja a fogak állását, méretét?
Direkt héj vélemények, tapasztalatok?

Kérdések az Egészség rovatbólKérdések a Fogak, szájápolás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!