Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A lítium valóban hangulatjavít...

A lítium valóban hangulatjavító & mentális stimuláló? Érdemes szednie egészséges embernek is?

Figyelt kérdés

Üdv! Ahogy egyre idősödöm egyre inkább érzem, hogy az agy szellemi képességei nem a régiek. Már a negyedik derekán vagyok és rászántam magam, hogy akár folyamatosan is valamiféle mentális stimulánst szedjek az agyi funkcióim javítására. Már szedek pár éve gingko bilobát, ginzenget, gotu kólát és piracetamot. Semmi hatása sincs sajnos. Most találtam a neten egy lítium nevű étrendkiegészítőt, amire a tudósok mint szellemi frissesség fenntartójára és kedélyjavító elixírként tekintenek. Ezért fordulok hozzátok, mivel itt sokan szedtek lítiumot, mivel a mániás-depresszióra ezt írják fel, bemutatnátok nekem tapasztalataitokat? Milyen volt?


**tudom, hogy az étrendkiegészítőként kapható lítium 5 mg, míg az orvos 1000mg-okat ír fel, tehát nem ugyanaz a kettő. Napi 1 db 5mg-ot szednék. Érdemes? Használ? Vegyem meg?* * *1 🔷(úgy hivatkoznak a lítiumra, mint hangulatstabilizáló hatású. A dopamin/szerotonin egyenúlyra alapozva a lítium a kedélyállapot szabályozójaként hat a szervezetre. ... ha ingerlékenynek, feszültnek, deprimáltnak érezzük magunkat, vagy akár rosszul viseljük az időeltolódást. Segíthet az alvászavarokon is. [link]


2 🔷 A lítium öregedésgátló hatása : A GSK-3 enzim működésének blokkolása révén a lítium meghosszabbíthatja az életünket, lassíthatja az agyunk öregedését és javíthatja számos egészségügyi paraméterünket. A kutatók évtizedek óta állítják, hogy a lítiumnak különleges egészségvédő hatása van. Segít megelőzni a kognitív hanyatlást1,2 és általában is lassítja az öregedést.3-5 [link]2022. szept. 7. 18:27
A kérdező szavazást indított:
igen. Jó lehet neked
talán. is-is
nem, beírom miért
16 szavazat
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
54%

Skizofréniára is ezt írják fel. Nem frissít, hanem hangulat-stabilizáló. Terápiás dózisban folyamatosan nézetni kell a vérszintjét. Túl alacsony dózisban meg kb. placebó.

A legtöbb piracetám tartalmú gyógyszer vényköteles. Orvosi utasítás nélkül nem szedném.

B vitamin komplexet, magnéziumot érdemes szedni, esetleg cinket. Vizsgáltasd ki magad.

2022. szept. 7. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 Z003 ***** válasza:
61%

A lítiumot a bipoláris zavar kezelésére használják, valamint az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását lasítja. De nincs semmi olyan hatása amit te keresel.


"úgy hivatkoznak a lítiumra, mint hangulatstabilizáló hatású. A dopamin/szerotonin egyenúlyra alapozva a lítium a kedélyállapot szabályozójaként hat a szervezetre."

Igen ha bipoláris zavarod van akkor szabályozza az érzelem ingadozásokat. Egy egészséges ember hangulatát nem javítja.


"A lítium öregedésgátló hatása"

Fontos megérteni azt hogy ha valami lassítja egy genetikai betegség kialakulását vagy előrehaladását, attól még egy egészséges emberben akinek nincsenek ezek a betegségei nem fogja ugyan ezt a hatást kifejteni. A demencia és Alzheimer is betegségek(/állapot) amiket a lítium kezel, ha neked nincsenek ezek a betegségeid akkor nem fogja elnyújtani az agyad szavatosságát.


"A kutatók évtizedek óta állítják, hogy a lítiumnak különleges egészségvédő hatása van."

Ha a kutatóknak évtizedekig állítani kell valamit, ahelyett hogy bebizonyították volna az állításaikat nem hinnék. A pozitív hatása ademenciára és Alzheimer-re bizonyított. Ahogy az is hogy jó a bipoláris zavar kezelésére. Minden más csak reklám vagy feltételezés.

2022. szept. 7. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Jöhet még!


1# Ha skizofréniára is írják fel, akkor a dopaminszintre ható funkciója miatt teszik? Csökkenti kellene, de a lítium elvileg növeli. Ha placebó az 5mg-ok akkor nem hirdetnék hogy szedjék az emberek. Tévedek?

Nincs semmi oka a piracetamnak, amiért orvosi utasításra kellene szedni. Egyszerű manager hatású anyag, kb a növényi gongkó picit még erősebb is. A B vitaminok amit javasoltál még ennyit sem érnek, de köszönöm a válaszod2# "Igen ha bipoláris zavarod van akkor szabályozza az érzelem ingadozásokat. Egy egészséges ember hangulatát nem javítja."


- Mégis ha patikam oldalon írják, akkor mivel ennek szedését javasolják kell hogy legyen hatása, hiszen a cikkben egészséges embereknek ajánlják.


"Fontos megérteni azt hogy ha valami lassítja egy genetikai betegség kialakulását vagy előrehaladását, attól még egy egészséges emberben akinek nincsenek ezek a betegségei nem fogja ugyan ezt a hatást kifejteni."


-Leírja a biokémiai hátterét. Mind ugyanúgy öregszünk, ez nem egy betegség, hanem az élet velejárója. Nem véletlen linkeltem a cikket.


"A demencia és Alzheimer is betegségek(/állapot) amiket a lítium kezel, ha neked nincsenek ezek a betegségeid akkor nem fogja elnyújtani az agyad szavatosságát."


-Van hatása ezekre a betegségekre illetve megelőzi ezeket. Ma nem tudjuk megmondani, hogy ezek a betegségek kiknél fejlődnek ki tehát fontos a megelőzés.


"Ha a kutatóknak évtizedekig állítani kell valamit, ahelyett hogy bebizonyították volna az állításaikat nem hinnék."


- A tudomány egy folyton fejlődő szabélyrendszer. Azért mert a jelenlegi ismereteinkkel még nem tudunk bizonyítani valamit még igaz lehet. Az óvodás sem ismeri az aritmetika kommutativitását mégis képes belátni, hogy ha a>b, akkor a+c>b+c ha c>0

2022. szept. 7. 19:03
 4/12 anonim ***** válasza:
41%
Nyelvtanulás és bármi új dolog megtanulása új agyi összeköttetéseket hoz létre. Ha jobb kezes vagy akkor bal kézzel írj,rajzolj. A keresztrejtvény is jó,meg én pl. Pokerezek és gyorsan kell gondolkodni. Ilyen pl. Nekem amikor a tiktokon angolul olvasnak fel szöveget és muszáj az agyamnak értenie. Lecitint szedtem fosulis koromban,de a halolaj,dió is jó hatással van. Ja és a magnézium nagyon fontos. És amit sokan elfelejtenek a rendszeres jó alvás.
2022. szept. 7. 19:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 Z003 ***** válasza:
46%

"Ha placebó az 5mg-ok akkor nem hirdetnék hogy szedjék az emberek. Tévedek?"


Igen, vagy legalábbis részben. Ismered a homeopátiát? Gyakorlatilag minden homeopátiás készítmény szinte tiszta szőlőcukor vagy egyéb passzív anyag, mégis mindenre létezik varázsbogyójuk. Sajnos az étrendkiegészítők terén túl laza a szabályozás, a forgalmazó gyakorlatilag bármit állíthat a termékéről gyakorlatilag szinte semmi bizonyíték nélkül.


"Leírja a biokémiai hátterét."

Nem, említ egy enzimet illetve hogy arra milyen hatással van. Ez közel sem a "biokémiai hátere".


"Mind ugyanúgy öregszünk, ez nem egy betegség, hanem az élet velejárója. Nem véletlen linkeltem a cikket."


Nem mind ugyan úgy öregszünk, valamint a demencia és az Alzheimer definiált és elfogadott betegségek/szindómák. Nem részi az egészséges öregedésnek.

"A demencia egy szindróma, ami egy krónikus vagy egyre súlyosbodó agybetegség következménye."

" [link]

"Az Alzheimer-kór [...] a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, elbutulással (demencia), majd gyors biológiai leépüléssel járó neurodegeneratív kórkép"


"A tudomány egy folyton fejlődő szabélyrendszer. Azért mert a jelenlegi ismereteinkkel még nem tudunk bizonyítani valamit még igaz lehet."


Persze ez teljes mértékben igaz, és a legtöbb esetben teljesen elfogadnám. Kivéve hogy a lítium volt konkrétan az első gyógyszer amit az akkor még "mániának" hívott betegségre használtak. Az 1900-as évektől használják és az 1949-es évtől bizonyított a hatása a kutatása azóta folyamatosan folyik. Ennyi idő alatt elég jól kilehet ismerni egy anyagot. Vagy legalább ha bármi komolyabb bizonyíték lenne arra hogy általánosságban megnyújta az életet többen használnák. Persze a tudomány és az eszközei is fejlődnek és ki tudja mit hoz a jövő.


"Mégis ha patikam oldalon írják, akkor mivel ennek szedését javasolják kell hogy legyen hatása, hiszen a cikkben egészséges embereknek ajánlják."


Ha depresszív vagy vagy hormonális oka van a szorongásnak akkor persze hogy javítja. De ha egészséges vagy nem leszel folyton boldog tőle. De neked nem is hangulatjavításra kell nem? Hanem hogy növelje az agyi funkcióidat vagy nem?

2022. szept. 7. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
0%
Majd írd meg, hogy hogyan hatott.
2022. szept. 7. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
42%

Nem, nincs hangulatjavító hatása. Éppenséggel bipoláris betegek arról szoktak beszámolni, hogy még romlik tőle a depressziójuk (a depressziós fázisban). Én bipolárisként ezt nem vettem észre. Arra viszont jó volt, hogy szétcseszte (talán nem végleg) a pajzsmirigyem.


Annyit, meg amennyit te szednél, tényleg inkább vmi mást szedj.


Bár egy elgondolkodtató dolgot mondott múltkor a pszichiáterem, miszerint megfigyelték, hogy Mo. olyan területein, ahol a vízben nagyobb a lítium koncentrációja az átlagosnál, ott kevesebb az öngyilkosság. Ugyanis a lítium VALÓBAN jó az öngyilkossági késztetésekre és gondolatokra (tanúsíthatom). Úh. bár nem szedek már lítiumot, van itthon, felkészültem a depis fázisra, ha jönnek az öngyi gondolatok, akkor be fogok szedni belőle *vmennyit*. Azt még nem döntöttem el, hogy mennyit.

2022. szept. 7. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
61%
1-es: skizofréniában nem adnak lítiumot. Szkizoaffektív zavarban adnak, amiben van egy erőteljes hangulati hullámzás a bipoláris zavarhoz hasonlóan. Ugyanis a litium a leghatékonyabb hangulatSTABILIZÁLÓ gyógyszer.
2022. szept. 8. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
45%
#8: Igen, igaz, köszönöm.
2022. szept. 8. 10:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
Negyvenesként nem kéne érezned, hogy romlik a szellemi teljesítményed, sőt. Szellemileg a legtermékenyebb időszak az ember életében,nézd meg a tudósokat, művészeket. Én is ennyi idős vagyok, és gyorsabban vág az eszem, mint valaha, jobban átlátom a dolgokat, stb. Bár én sosem hagytam abba a tanulást, és a munkában is érnek kihívások bőven. Szerintem inkább erőltesd egy kicsit az agyad, mert pár dilibogyó ezt nem fogja megoldani.
dec. 31. 17:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!