Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Diagnosztizáltan nárcisztikus...

Diagnosztizáltan nárcisztikus személyiségzavarom van, innentől mire figyeljek?

Figyelt kérdés

1 hét sem telt el, mióta a klinikai szakpszichológus megmondta a pszichológiai diagnosztikai folyamat eredményét: nárcisztikus személyiségzavar.

Először lesokkolt, mert másra gondoltam. Azóta “barátkozom” a diagnózissal. Ahogy befogadom a tényt, úgy egyre több dolog felmerül bennem.

Fixen be van ütemezve terápia, időpontok megvannak.

No de, innentől én még mit tudok tenni? Pl.: Környezetben mire figyeljek, vagy társas kapcsolatban? Mik azok a dolgok, amikről jólesne ha tudnád, hogy egy diagnosztizált nárcisztikus odafigyel? Vagy, ha szakember vagy, vagy érintett, akkor milyen irodalmat ajánlasz? Milyen folyamatok lennének továbbá elengedhetetlenek?

A diagnózis tudata átírt bennem jópár eddigi eseményt és más megvilágítást adott a társas kapcsolataimra. És akkor csak az utóbbi napok “heurékájáról” beszélünk. Őszintén szólva, több szinten lesápaszt - És ettől a mondattól kb. fosok, hogy valaki rám aggatja, hogy “na, sajnáltatod magadat”.

A pszichológusom mondta, hogy nem ajánlja, hogy azonnal tüzetesen belevessen magamat az olvasásba, mert a nárcisztikusokról szélsőségesen rossz képet alakítanak ki a médiában, köztudatban. Elkezdtem inkább NPD-vel diagnosztizált egyének fórumoldalát olvasni, és ott is hamar kibukott, hogy a közvélemény szemében az NPD = direkt gonoszan manipulatív, számító, velejéig romlott egyén. Vagy ha bármilyen kontextusban bejön a nárcizmus, akkor azonnal konyhapszichológusok gyülekezete jön, akik bulvárlapokból tájékozódva megmondják, hogy sorozatgyilkossal vagy egyenlő. Azt felfogom, hogy a nárcizmus károkat okoz, viszont emberi talajon akarok maradni a témában (1000%, hogy lesz, aki ezt azzal azonosítja, hogy nem akarok felelősséget vállalni. Tegye meg nyugodtan).

Azért is jön a kérdés, mert nem merem elmondani a diagnózist senkinek (ezért is van az anonim kérdés). Azt érzem, hogy mintha egy “démonná alakultam volna”, de közben ez a hatalmas rémkép elveszi a fókuszt a valódi problémákról, azaz az egyéni társas kapcsolatokról, párkapcsolatról, szoros baráti viszonyokban, amikben viszont a másik fél érezheti, hogy rossz neki a dolog. És bár terjeng, hogy egy nárcisztikusnak nem fontos senki, nem tud szeretni, azért a magam fasz viselkedése miatt elvesztettem embereket, akiket tiszta szívemből szerettem (ha itt is jön az elmélet, hogy ez az én konstruált álomvilágom, akkor most ironikusan megjegyzem, hogy ügyesem konstruáltam a bánatot, sírást, bűntudatot-?).

Úgyhogy ha már sajnos pár ember megtapasztalta ennek az árnyát, akkor szeretném elérni, hogy ne növekedjen ez a szám.

Szóval, téged mi nyugtatja meg, ha mit tenne egy diagnosztizált nárcisztikus?

jan. 11. 14:01
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Szeretném leszögezni, hogy a nárcizmus nem csupán ennyi! Nekem ezek voltak a kiváltó okaim a kezelés elkezdéséhez, + a családom történetét tekintve indokoltnak láttam, hogy elkezdjek pszichológushoz járni.

Egyfelől nem vagyok szakember, aki kvalifikált a SZAKMAI diagnosztikához, másfelől 1 hete sincs, hogy megtudtam a helyzetemet, és egy csomó dologról mostanában kezdtem el olvasni, hallani.

Ha azt érzed, hogy nehézségeid vannak a szociális kapcsolataidban, mondjuk szélsőségesnek éled meg, vagy 3 havonta rotálod az embereket (ez csak pár példa), akkor én teljes szívből javaslom a SOTE keresését. Alaposak, és ha szeretnél belevágni ebbe a folyamatba magad, mások és a jövőd miatt, akkor egy jó kezdetnek gondolom.

Nekem például az egyik egyéni motivációm egy hosszú távú célom, hogy szeretnék saját családot. Ebben (is) sok kétséget láttam. Mai, szó szerint mai eszemmel már erősen megkérdőjelezem ezt a jövőképet magamnak, de ha valami nagyon mozgat, akkor ne féljen senki sem elkezdeni egy folyamatot - Max megáll menet közben, hogy bocsánat, ez hirtelen sok, álljunk meg.

jan. 12. 09:07
 12/23 Phoney ***** válasza:
100%

Az igaz, hogy a média és a köztudat is tele van vegytiszta baromságokkal a témában, sőt, olyan szakemberektől sem igazán érdemes tanulni róla, akinek a nárcizmus nem tartozik konkrétan a szakterületéhez, mert a "mindenhez magabiztosan értő" pszichiáterek, pszichológusok tudásával is vannak nagy bajok e téren, coachokról és egyebekről nem is beszélve. (Nem az én véleményem, hanem a szakértőké.)

Aki nem pszichiáter vagy klinikai pszichológus (akár praktizáló, akár akadémiai), annak eleve nem is lehet a szakterülete a nárcizmus, max. az érdeklődési területe!

Az viszont kissé túlzás, hogy "a nárcisztikusokról szélsőségesen rossz képet alakítanak ki", mert természetesen nem igaz, hogy mindenkit tönkretesznek, de nem igazán lehet velük jól járni, hacsak nem nagyon felszínes viszonyban. (Állítólag vannak ritka kivételek, akikről egyszerűen lepereg a nárcisztikus összes baromsága, ezért olyan jól kezelik őket, hogy akár házasságban is megvannak vele. Vagy mondjuk a pszichopaták, mert ők is nagyon könnyen kezelik őket.)

Na de a lényeg, a saját érdekednek is az felel meg, ha nem bántalmazol másokat, miközben kielégíted a sajátos érzelmi igényeidet, szóval van pár konkrét dolog, amire odafigyelhetsz:

1. Az NPDs "intim kapcsolatai" lényegében arról szólnak, hogy a másik emberről egy introjektet (fényképet, figurát) hoz létre a saját fejében, amit aztán kozmetikáz (jó vagy rossz irányba), és azzal van kapcsolatban, nem az élő emberrel. Az élő embernek csak annyi a szerepe, hogy élettel töltse fel a róla formázott figurát a nárcisztikus fejében, illetve hogy kiszolgálja az egyéb külső, fizikai igényeit.

Ebből pedig automatikusan következik az a fajta bántalmazás, hogy ráerőltetsz a másikra egy olyan szerepet – ha ezt ő hagyja –, amit te találtál ki, és semmi köze ahhoz, hogy ő valójában kicsoda. Szóval ha valakit "jobbá" akarsz tenni, kihozni a "rejtett potenciálját", akkor soha ne csináld, azzal nem őbelőle hozod ki a legjobbat, hanem a saját mesédből. Soha senkin ne akarj változtatni.

2. ha valakivel "szükséges rosszat" akarsz tenni a "saját érdekében", azt se csináld, az mese. Az garantáltan neked szükséges, nem neki.

3. ha olyan rosszat tennél, amit "bárki más is megtenne", azt se csináld, mert ez is mese. A nárcisztikus fantázia alaptartozéka, hogy én sose teszek olyan rosszat, amit ne tenne meg bárki más is. Csak de.

Ezzel persze visszaszorulsz oda, hogy csak önvédelemből tennél bárkivel is rosszat, de még ezt is elronthatod, mivel az NPD-vel súlyosan sérült valóságérzékelés is jár, és nem létező támadásoktól is "megvéded" magad, de hát idővel remélhetőleg javulsz ebben is.

NPDsként igazából nem azt igazán nehéz elfogadni, hogy belül rossz vagy (mert sokuk már eleve így gondolja), hanem azt, hogy a tetteid is rosszak. A jó hír, hogy mivel te úgy akarod érezni, hogy csupa szuper dolgot művelsz, és azt akarod, hogy ebben mások is megerősítsenek, így fejlődő önismerettel kénytelen leszel ténylegesen is egyre több jó és egyre kevesebb rossz dolgot tenni. Sose lesz tökéletes, de lehet, hogy egy szép napon már mások sem fognak kimondottan kártékonynak tartani.

jan. 12. 11:07
 13/23 A kérdező kommentje:

Kapcsolódom még az utolsó soraihoz - Ha valaki olvassa a válaszokat, akkor legyen egy jó kis korrekt képe

Az első pontoddal tudok rezonálni. Itt kifejtek pár dolgot.

A diagnózisom előtt is megfigyeltem magamon az idealizálást (másikra ráosztott szerepkép) kifejezetten a szerelmi kapcsolatokban. A vicces, hogy erre azt gondoltam, hogy biztos baromi naív vagyok, és beugrok valaminek. Itt is leesett, hogy gebasz van nálam, de nem NPD-re gondoltam, pláne, hogy a médiában ami szintén megy, az a férfigyűlölet. Rakatszámra hallani nők tapasztalatait, hogy a férfi az ismerkedés elején érdeklődő kisangyalka volt, majd lelécelt, ghostolt. Ezzel teljesen azonosultam, legalábbis felvettem magaménak a sztorit. Utólag persze para belegondolni, hogy egyfelől igen, én projektáltam (kivetítettem egy képet a másikra), másfelől simán lehet, hogy az álomképem kombózva lett azzal, hogy elijesztettem szegény fószert, és kínjában eliszkolt. Szóval a médiában lévő “gonosz férfiak” képet érdemes lenne megfordítani, hogy lehet nem a faszik 90%-a a gonosz, hanem a nők is lehetnek ludasak, sőt, maguk az NPD-sek.

A saját esetemhez pedig annyit még, hogy gyakori volt, hogy mikor leesett, hogy a másik nem az általam kigondolt szerepe, akkor totál kiakadtam és a másikon elkezdtem leverni a dolgot. Full abban a hitben voltam, hogy én vagyok megvezetve, és innentől kíméletlenül elkezdtem a másik képébe vágni a hibáit. Legszebb mi volt? Totál azt hittem, hogy csak megmondom a tutit, és én mekkora nagy ász vagyok, “elvégre felismertem, hogy hát ő nem fejezi ki az érzéseit, nehogymár az én anyámat emiatt”. No meg, ha az ember megtanulja az asszertív kommunikációt, akkor konkrétan ezeket olyan szép csomagban lehet tálalni, hogy tudatlan NPD-s fejjel elő is lehet adni, hogy “hát de csak segíteni akarok”, elvégre “csak kifejezem az egyéni érzéseimet, és az a benyomásom a kapcsolatunkban, hogy mikor X és Y történik, akkor….”.

Vagy harmadik felállás, hogy konfliktus esetén leesik, hogy bántottam a másikat, bocsánatot kérek, magamba nézek. A konfliktusban én is meg vagyok sértve, és agyfaszt kapok, hogy ha én bocsánatot kértem és megbántam, akkor a másik miért nem? Nem kapok bocsit, ezért kiakadok, és rádobom az “önreflexió hiánya” dumát, olyan körítéssel, hogy “vicces, hogy én vagyok a szar, hiszen most is én kértem bocsánatot, de te meg nem voltál képes magadba nézni és viszonozni ezt”. Olyan, mintha egy konfliktus lezárásához kell egy új konfliktus nyitása. Kicsit ez olyan, mint mikor mondják, hogy “eljátssza a sajnálatot, és ezzel manipulál”. Tény, én magam valóban nem szoktam azonnal mély sajnálatot érezni, de fel tudom fogni logikailag a helyzetet, hogy most ez egy bántó helyzet, magyarán illene helyre hozni - Ha jól értem, ez a kognitív empátia akarna lenni, mivel nincs érzelmi empátiám (a másik érzései láttán nem lesznek nekem is érzéseim, nem sírok vele, hanem bekapcsol bennem egy logikai modell, hogy oki, sír, most meg kell nyugtatni, akkor hagyni kell beszéltetni és X mondatok segítenek ilyenkor az emberkének).

Talán ez olyasmi, hogy “ha én meg tudtam tanulni ezeket a szociális metódusokat, akkor te mi a f*szért nem?”. Az érzelmi töltetét nem érzem a másiknak, és sztem ez csúszik ki a képletemből, + az, hogy baromira neccesen fogadom be, hogy a másik nem azokat a dolgokat alkalmazza, amiket én is - Ez pedig mondhatjuk, hogy olyan felfogás, hogy “miért nem olyan “jó” ebben, mint én?”. Tolerancia hiánya.

Éss belegondolva, ezeket az utolsó válaszoló 2. pontját taglalják.

A 3. pontot bevallom, nem tudom kontextusban elhelyezni hirtelen. Lehet idővel leesik, vagy az is lehet, hogy belefűztem már egy fentebbi írásba.

Remélem, hogy valakinek ez segített perspektívát adni, másfelől ha valaki dobna erre egy választ, hogy mit érdemes átdrótozni a nézőpontomban, azt megköszönöm.

+ PLS. ÍRJATOK KÖNYVEKET!!! (Angol, meg magyar is lehet!!!)

jan. 12. 17:51
 14/23 anonim válasza:
100%
Sam Vaknin könyvei és videó, illetve Bánki György könyve, amit ismerek és nagyon jó forrás.
jan. 18. 06:26
 15/23 anonim ***** válasza:
Szerintem arról, hogy hogyan tudsz magadon dolgozni a terápia mellett, előbb kérdezd meg a pszichiátered.
jan. 18. 16:14
 16/23 A kérdező kommentje:
Nincs pszichiáterem - A pszichiáter gyógyszer írással foglalkozik, nem terápiás alkalmakkal. Nálam határozottan jelezték a SOTE-n, hogy nem indokolt gyógyszert szedni - Más nárcisztikus egyéneknél nem tudom, hogy indokolt-e a gyógyszer.
jan. 18. 16:20
 17/23 anonim ***** válasza:
76%
Jó, akkor a pszichológusodat.
jan. 18. 16:25
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Tudatosítsd nmagadban,hogy nem vagy feljebbvaló másoknál

Nem uralkodhatsz mások érzésein,gondolatain

Ne manipulálj másokat szánt szándékkal-----------se gondolatokban,se cselekedetekben;

Ne ültess el hazug gondolatokat mások fejében igazságként,és ne állíts másokat hazugsággal magad mellé mások ellen.

Ilyeneket ne csinálj:

csomószor teljes magabiztossággal állít teljes h.lyeséget, lekezelő hangsúllyal. pl énekeltem a Pocahontas meséből, hogy "Látod azt,mit nem hittél,hogy nem hittél",ő meg kijavította arra, hogy "Az úgy van, hogy Látod azt,mit nem hittél, hogy elhinnél". Meg még pl később volt olyan,mikor a Simpson családot néztük,hogy volt benne a Sherry Bobbins. És akkor én összefüggést véltem felfedezni,mondtam,hogy "Ezt szerintem biztos onnan vették, hogy van a Mary Poppins." És akkor kijavította dühösen,arrogánsan,magas lóról,hogy: "Az Bobbins".

És ne hidd magad megkérdőjelezhetetlen tévedhetetlennek.

Ne beszélj másokkal magas lóról,lenézően,hanem tisztelettel szólj hozzá.

jan. 18. 16:27
 19/23 anonim ***** válasza:
100%
*simán magadban-t akartam írni,de önmagadban-nak is jó nmagadban
jan. 18. 16:28
 20/23 anonim ***** válasza:
76%

*Ja és ha tényleg tudsz valamit fullra 100%magabiztosan,akkor se lekezelően, indulattal, magas lóról, fennhangon,dühből,orrfennhordóan,

hanem kedvesen,tárgyilagosan

őszintén

szelíden mondd,

ne úgy mint aki éppen készül """"felrobbanni"""", ne dühöngve;

Ne mintha egy kis vulkán lennél,nyugtan lazíts, chill!! Senki nem akar téged bántani azzal,ha megállapít valami random tényt,ami amúgy nem is rólad szól (,eg amúgy nem sért senit, csak pl megállapitja h "szerintem esni fog az eső),hogy vissza kelljen támadnod,hogy támadásba lendülj. Szal ne dühösen,sértődötten vágd rá,hogy tuti nem fog. hanem csak könnyeden,düh+indulat nélkül,hogy ááá dehogy fog, szerintem biztos nem fog, néztem a híreket és biztos nem fog

jan. 18. 16:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!