Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Beteg vagyok, veszteségek...

Beteg vagyok, veszteségek értek, nem látok kiutat. Meg tennéd a helyemben, mindennek véget vetve?

Figyelt kérdés

Neurológiai betegségem van, ami folyamatos romlást eredményez. Több más betegséget, például depressziót is, ki tud váltani vagy felerősíteni. Most még úgy érzem, azon a határon vagyok, amikor még át tudom gondolni, tudok dönteni és még erőm is lenne a lépéshez...

Több családtagom vesztettem el, közülük többen ma is élhetnének, ha nincs baleset, betegség, időben jön segítség. Így gyászolom őket most is. Barátokat is vesztettem el, többen tervezték és a történetüket ismerve én is megtettem volna, mégis veszteségként éltem meg mindannyiuk halálát. A depressziómat ez csak tovább rontotta.

Azt látom, én nem igazán hiányoznék már senkinek. Akinek hiányoznék, már nincs életben. Így igazából semmi sem tart vissza, úgyis megterveztem már rég és nem akarok teherré válni a folyamatos leépülés során. Az egészségügy úgyis túlterhelt nélkülem is. Úgy érzem, nem csak magamnak, de a társadalomnak is segítség lenne, ha megoldanám a létezésem okozta problémát.

Más is megtenné ezt a helyemben?

ápr. 28. 17:07
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

#10 Nem is a mindenkire érvényes igen vagy nem -et várom, hanem azt, hogy az emberek a saját nézőpontjuk szerint milyen döntést hoznának... A depresszió köde? A depresszióm kb egy erősebb szomorúság és magány érzet. Nem homályosítja el túlságosan a gondolkodásom. A gondolkodásom sokkal inkább az eredeti neurológiai betegség homályosítja el és méginkább lassítja, nehezíti. Tudom, hogy a barátaim döntése a sajátjuk. Sőt, többüknél a teljes történetet is ismerem és így a döntésüket is megértem.

Azzal tisztában vagyok, hogy a távozásom űrt hagyna maga után. Bár azzal is, hogy nem sok emberben. És ezt nem a betegségem hazudja, hanem tapasztalat alapján merem állítani, hogy nem sok ember tart számon.

Addig, kell a döntést meghoznom, amíg végig tudom gondolni a helyzetem racionálisan. Ha már túl erős a hanyatlás, nem leszek képes döntést hozni sem. Talán lesznek tisztább időszakok egy ideig, de az is lehetséges, hogy nem olyan területe romlik az agyamnak, amivel tovább tudok élni. Az sincs kizárva, hogy alapvető finkciót nem tud végrehajtani az agyam, akár a lélegzés feletti kontroll is lehet ez. Épp ez a legrosszabb, nem tudom előre, az agyam melyik része milyen ütemben megy tönkre... Épp emiatt kell előre terveznem, emiatt félek a következő percektől is, és épp emiatt a bizonytalanság miatt nem könnyű "élni". Nem élet az, hogy folyamatosan az jár az ember fejében, hogy percek múlva már talán olyan agyi területe válik műdödésképtelenné, ami létfontosságú, vagy amitől komolyabb mértékben, ugrás szerűen semmisül meg a tudata, vagy annak egy jelentős része...

ápr. 29. 10:01
 12/25 anonim ***** válasza:

"3 Az olyen alapkörökön rég túlvagyok, mint az önvizsgálat. De nem a depresszió az elsődleges, hanem a neurológiai betegségem..."

Ez nem önvizsgálat, hanem a napi praktikumok a testi adottságokhoz igazítása.

Egy átlag embernek ezek az alap feladatok nem okoznak problémát. Te viszont valami fogyatékkal élsz, ami ha romlani fog, új megoldásokat követel.

Az, hogy ura vagy az életednek, hogy önnálló maradsz amennyire csak lehet nagyon fontos.

Ahogy az is, hogy ezért ne áldozz be túl sokat.

Mondok példát, adott egy fogyatékkal élő ember, aki választhat, hogy bottal jár, de hatalmas erőfeszítéssel, vagy pedig kerekesszékkel, ami sokkal kevesebbet vesz ki az energiáiból.

Ez esetben a társadalmi elvárás az lenne, hogy ne nézz ki betegnek, ne legyél lusta, tudsz te állni.

Viszont ha ugyanezt egy fizikailag ép emberre vetítjük, és mondjuk az a kérdés, hogy napi három órát gyalogolsz munkába menet, hulla fáradt vagy és semmi szabadidőd, vagy veszel egy autót, az más, igaz?

Pont erről beszélek itt, hogy a hétköznapi dolgokat kell megoldani, amik javítják vagy legalábbis fenntartják az életminőségedet, emberi méltóságodat.

Keresd ezeket a segítségeket, trükköket, megoldásokat. Beszélj más fogyatékkal élő emberekkel, ezekről a témákról nyitottan, őszintén.

Hogyan élnek úgy hogy egy konzervet hagyományos módon nem tud kinyitni.

Hogyan tisztálkodik úgy, hogy ha csak napi 5 percet tud állni.

Hol és hogyan lehet megkönnyíteni a mindennapokat, hogy jusson energia élni is.

Hogy mit kell mondani az orvosnak, hogy megkapd azt a segítséget amire szükséged van.

És ha ezek megvannak, már sokkal könnyebb túllátni a hétköznapokon, és megtalálni azokat a dolgokat amikért érdemes felkelni reggel, amiért érdemes élni.

Ha a szükséglet piramis alja bombabiztos, akkor már lehet azt tervezni, hogy mintől csillog a csúcsa.

Megtalálni azt, ami fontos számodra, hogy mit adsz a világnak, legyen az mittudomén kerekesszékes kosárlabda, színjátszókör vagy képregény írás. Mindegy mi, ami neked fontos, ami motivál, amire akárhány év múlva úgy tekintessz vissza, hogy igen, értelmes életet éltem, adtam valami értéketeset a világnak.

ápr. 29. 10:03
 13/25 SimánSimon ***** válasza:
100%
#11: A racionális érvelésed mögött felsejlik a teljes kontrollvesztéstől való elemi félelem, ami érthető, de ne hidd, hogy a siettetett vég az egyetlen méltóságteljes út. A bizonytalanság valóban gyötrő, de az öngyilkosság nem megoldás a jövőbeli hanyatlásra, hanem a jelen lehetőségeinek végleges eldobása. A barátaid döntése iránti megértésed nem kötelez téged ugyanerre az ösvényre. Amíg képes vagy ilyen pontosan megfogalmazni a félelmeidet és mérlegelni a helyzetedet, addig a tudatod és az autonómiád érintetlen, tehát van miért és van mivel küzdened. Én a helyedben nem a végét tervezném meg, hanem azt a maradék időt tölteném meg tartalommal, ami még a rendelkezésedre áll, dacolva a betegség kiszámíthatatlanságával. A társadalomnak és a környezetednek nem a hiányodra, hanem a jelenlétedre van szüksége, még ha ezt most a magányod miatt nem is látod tisztán. Kérlek, ne a menekülést válaszd, hanem keress olyan támogató közeget vagy szakembert, aki segít elviselni ezt a mázsás bizonytalanságot.
ápr. 29. 10:24
 14/25 A kérdező kommentje:

#12 Azt hiszem, nagyon félreértettél valamit. Nem élek valami fogyatékkal, hacsak a neurológiai okokból romló hallásom, egyensúly érzékelésem, stb. ide nem vesszük. Ugyanakkor ezek még messze nem jelentik azt, hogy fogyatékkal élő lennék. Az együttérzés kiváltását egy csoporttal még meg is tudom érteni, de azt, hogy minden leírt dologtól függetlenül azonosítasz egy ilyen csoporttal, az már más szinezetet ad a dolgoknak, főleg hogy nem tartozom bele abba a csoportba. Az általad leírtak is feltételeznek egy stagnáló, élhető életminőséget. Csakhogy esetemben ilyen stagnálás nincs.

#13 Igen, pont attól tartok, hogy olyan agyi területem megy tönkre, ami után már nem tudok tudatosan döntéseket hozni. Bár ezt elég világosan le is írtam... Nem csak a méltóság fontos, hanem az is, hogy én dönthessek, amíg még tudok. Véletlenül se szeretnék terhet jelenteni senkinek olyan esetben, ha már öntudatlanul, de még élek testileg.

Ha a jelen lehetőségeinek állandó része a hanyatlás, akkor maga a hanyatlás ténye is gyötrő. Ennél az jelent kevesebb gyötrelmet, ha nem teszem ki magam a további hanyatlásnak.

Jelen állapotom nem stabil, így nem alapozhatok arra, hogy még van mivel és miért küzdenem. Főleg, ha a miért már hiányos...

Tartalommal megtölteni azt az időt, ami még rendelkezésre áll, próbálom. De ha egy nap múlva elfelejtek dolgokat, nem sok értelme marad az efféle tartalmak gyüjtögetésének. Több ilyen esetből csak annyi maradt meg már másnapra is, hogy valamit csináltam, csak nem tudom, mit. Aztán gyötör a gondolat, mi is történt... Ez a hanyatlás egyik elég elkeserítő tünete. Pont attól foszt meg, amit érdemes lenne tennem, vagyis a tartalommal megtöltés élményétől. Így mi értelme az erőfeszítésnek?

Ebben a folyamatosan romló állapotba mennyire van szerinted szüksége rám bárkinek? Ha lenne valaki akinek esetleg szüksége van rám, nem lenne a közelemben és nem támogatna? Kihullott mindenki így vagy úgy...

ápr. 29. 12:38
 15/25 anonim válasza:
14-es. Azt írod, ha valakinek szüksége lenne rád, akkor a közeledben lenne és támogatna. Én nem ismerem a te konkrét helyzetedet, ellenben van olyan ismerősöm, aki eltaszít magától, akárhányszor közeledni próbálok. És nem tudom van-e neurológiai vagy bármi egyéb problémája de nem is érdekel, akkor is szeretnék a közelében lenni. Tehát nem azért nem vagyok a közelében, mert nem szeretnék ott lenni, hanem mert nem engedi. Nem lehet, hogy nálad is valami hasonlóról van szó? Hogy nem engedted a közeledést, elűzted őket, ezért nem volt más választásuk, mint eltűnni.
ápr. 29. 16:06
 16/25 A kérdező kommentje:

#15 Sohasem akartam teljesen egyedül maradni, bár másokhoz hasonlóan számomra is voltak idők, amikor kisebb időre egyedül akartam lenni. Valamennyire mindig zárkózott voltam, de a barátkozás érdekében is ezt le tudtam küzdeni, néha percek alatt.

Nem érzem, hogy én löktem volna el a barátaim, bár ezt csak saját szemszögből tudom mondani. Mégis részben családalapítás, részben költözés, stb. okok után elfordultak, vagy a kapcsolat intenzitása fokozatosan csökkent nulláig akkor is, ha fizikailag ugyanakkora távolságban maradt... Ez már a betegségem diagnosztizálása után történt, így gyanítom, van köze hozzá, hiszen előtte megmaradtak a barátok...

Viszont több barátom volt a diagnózis után, akik a problémái miatt került a közelembe, a problémák köré kezdett kiépülni a kapcsolat, ami barátsággá erősödött. De a betegségeik, gondjaik miatt ők már nincsenek életben. Persze ezidőben is alakult ki barátias kapcsolat, de azok rövid ideig tartottak, számomra úgy tűnt, a betegségem miatt...

Lényegében a diagnózis előtti barátaim a betegség közben hagytak ott, pedig az elején szinte semmilyen negatív hatását nem tapasztaltam. Az az utáni barátaim pedig vagy nem láttak túl a betegségemen, vagy már utólérte a problémája, vagy épp tett az ellen, hogy kicsússzon az irányítás a kezéből...

Most igazi barátaim nem maradtak. Rokonok vannak, akik számára csak a beteg rokon vagyok...

ápr. 29. 16:45
 17/25 anonim ***** válasza:

"Nem csak a méltóság fontos, hanem az is, hogy én dönthessek, amíg még tudok." Ezen nincs sok értelme gondolkodni: ha már nem tudnád mi van körülötted, nem érdekelne, az emberi méltóság sem, és semmiféle döntés.

"Rokonok vannak, akik számára csak a beteg rokon vagyok..." Tehát vannak, akiknek még jelentesz valamit (egy rokont, aki beteg) és akikre talán számíthatsz is egy kicsit.

Csak ne lökd el őket magadtól!

ápr. 29. 18:39
 18/25 A kérdező kommentje:

#17 Ha nem tudnám, tényleg úgy lenne. De még tudom, így még én dönthetek, döntök. Nem várok addíg, hogy ne tudjak arról, mi van körülöttem.

Tudják a rokonok, hogy vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy számíthatnék rájuk bármikor is.

Ha olyan szép lenne a helyzetem, hogy lenne kire számítsak, nem azt tervezném, hogyan és hol lesz vége...

ápr. 29. 19:00
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Oliver Sacks műveit javaslom elolvasni. A neurológiai betegségedet nem nevezted meg, nem tudjuk, hogy milyen lesz az előrehaladása, de még felnőttek esetében is létezik agyi plaszticitás, más agyterületek részben vagy egészben átvehetik a sérült területek helyét. Amennyiben ez nem sikerül, akkor is meg lehet tanulni alternatív stratégiákat, az épen maradt vagy jobban működő funkciókra támaszkodva. Vannak szakemberek, akik stroke után is segíthetnek a rehabilitációban. Azon kívül Feldmár készített anyagokat (könyv, videó) Van élet a halál előtt? címmel. Én azt hiszem, hogy egy társadalomnak sincs joga arra, hogy idő előtt halálra ítéljen azért, mert beteg vagy. Ha a sorozatgyilkosokat sem ítélik halálra, akkor az öregeket vagy betegeket még inkább védeni kellene.
ápr. 29. 19:10
 20/25 anonim ***** válasza:

"Nem élek valami fogyatékkal, hacsak a neurológiai okokból romló hallásom, egyensúly érzékelésem, stb. ide nem vesszük. "

Már hogy a jófenébe ne lenne fogyaték? Bármi olyan dolog, ami a napi életedben hátráltat, akadályt jelent, az annak számít.

Ézt pont azért mondom, hogy rendezd ezt le magadban, nem szégyen ez, ennek elfogadása lesz az út arra, hogy segítséget keress magadnak.

Egy részben vagy teljesen vak, siket ember pl lehet tudna tippeket mondani, amik neked is hasznosak.

ápr. 29. 19:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!