Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Beteg vagyok, veszteségek...

Beteg vagyok, veszteségek értek, nem látok kiutat. Meg tennéd a helyemben, mindennek véget vetve?

Figyelt kérdés

Neurológiai betegségem van, ami folyamatos romlást eredményez. Több más betegséget, például depressziót is, ki tud váltani vagy felerősíteni. Most még úgy érzem, azon a határon vagyok, amikor még át tudom gondolni, tudok dönteni és még erőm is lenne a lépéshez...

Több családtagom vesztettem el, közülük többen ma is élhetnének, ha nincs baleset, betegség, időben jön segítség. Így gyászolom őket most is. Barátokat is vesztettem el, többen tervezték és a történetüket ismerve én is megtettem volna, mégis veszteségként éltem meg mindannyiuk halálát. A depressziómat ez csak tovább rontotta.

Azt látom, én nem igazán hiányoznék már senkinek. Akinek hiányoznék, már nincs életben. Így igazából semmi sem tart vissza, úgyis megterveztem már rég és nem akarok teherré válni a folyamatos leépülés során. Az egészségügy úgyis túlterhelt nélkülem is. Úgy érzem, nem csak magamnak, de a társadalomnak is segítség lenne, ha megoldanám a létezésem okozta problémát.

Más is megtenné ezt a helyemben?

ápr. 28. 17:07
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
Neked nem P betűvel kezdődik a neved?
ápr. 29. 20:42
 22/25 A kérdező kommentje:

#19 Tudok az agy ezen képességéről. De ez sem elegendő, ha minden agyi terület folyamatosan, de nem egyenletesen (időben és területileg is értendően) romlik. A betegségem folyamatos idegsejt pusztulással jár.

Ha az agy olyan mértékben károsodik, hogy már a tudatot sem képes fenntartani, akkor ott mégis milyen alternatív stratégiákat lehetne megtanulni???

Tudomásom szerint nem ítélt halálra semmilyen társadalom. A betegség sokkal inkább okolható.

#20 Az orvosok nem hivatkoznak rá fogyatékként és szerintem sem az, hiszen egy neurológiai kórkép és annak szövődményei. Ilyen elven akkor az influenza is lehetne fogyatékosság, hiszen ember mindennapjait már az orrdugulás is tudja hátráltatni...

Talán még nem írtam elégszer, de neurológiai okok állnak a betegségem mögött. A látásom, és egyéb érzékszerveim fizikailag működnek, az agyam azon részei viszont sérültek, amiknek ezeket az információkat kellene feldolgozni... Sőt, az agyam sok területe erősen sérült már, ami nagyon sok dologra hatással van...

#21 Nem.

ápr. 29. 21:40
 23/25 anonim ***** válasza:

#22:

[link]

Nem tudom, hogy fokozatos vagy szakaszos leépülésre számítasz, de amíg a testi funkcióidat képes vezérelni az agyad, addig szerintem a tudatod is megmarad. Ha meg odaér a kóma, akkor már nem fogsz idegeskedni semmin sem. Amíg valamennyire működik, addig viszont lehet, hogy lépésről lépésre szembe kell majd nézned valamiféle hanyatlással. A feledékenység ellen nagyon jó lehet egy jegyzetfüzet és én otthon használok fehértáblát is. Táblafilccel a hűtőre is írhatsz, a fehér filc pedig az ablakon és a tükrön is jól mutat. Tudatos fejlesztő munkával odafigyelhetsz arra, hogy az ügyességed, kognitív készségeid, erőnléted megmaradjanak. Lehet, hogy hamarabb el fogsz fáradni és nem bírod úgy a munkát, de nyilván kapsz majd valamilyen ellátást, amikor odaérsz. Alternatív stratégia pl. egyszerűbbé tenni a környezetedet, a rendszeres feladataidat: ajándékozd vagy add el, amire nincs szükséged, ne foglalja a helyet meg porosodjon. Próbálj meg minden problémát módszeresen megközelíteni. Ez segíthet méltósággal vinni a keresztedet. Lehet, hogy idővel találnak gyógymódot. Amíg élsz, addig mindig legyen előtted, hogy ideálisan, kellő kitartással, hogyan lehet együtt élni a gondolattal, hogy ha nem is tudod megállítani ezt a folyamatot, de igenis tehetsz azért, hogy megmutasd a világnak, mi az, ami igazán fontos az életben.

ápr. 30. 09:44
 24/25 A kérdező kommentje:

#23 A linked egy részlete "egy-ember-aki-agy-nelkul-elt-a-tudata-megis-mukodott" önmagában badarság. Ilyen linkeket meg sem nyitok.

Nagy valószínűséggel a tudatom jóval azelőtt épül le, hogy a testi funkciók vezérlésére alkalmatlanná válik az agyam. Éppen ezt nem fogom megvárni, mert úgy csak egy élő test lenne a maradékom, tudat nélkül. Csak egy "porhüvely". Bár nincs kizárva, hogy vegetatív funkciókért felelős terület sérül és úgy halok meg...

Ellátásra már jogosult vagyok jó ideje.

A memória problémákra már használok módszereket, de néha még a jegyzeteim is idegennek hatnak, mintha nem én írtam volna. A hangjegyzetekre is igaz ez.

Az agyam romlik, nem a testem.

Az egyszerűsítés és a logika is ismert, alkalmazott módszer.

Idővel lehet találnak gyógymódot, de az eddigi állás szerint addigra a betegség eltörölne...

ápr. 30. 12:18
 25/25 anonim ***** válasza:
Még mindig javaslom, hogy Oliver Sacks műveit olvasgasd. Neurológusként sok érdekes esettel találkozott és én nagyon inspirálónak találtam, amit tőle olvastam. Eszméletlen, hogy mi mindenre képes az ember. Pl. A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét – és más orvosi történetek - kezdheted ezzel.
ápr. 30. 12:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!