Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ti hogy vettétek rá magatok...

Ti hogy vettétek rá magatok hogy elmenjetek pszichológushoz?

Figyelt kérdés

Nyilván olyan válasza érdekel aki volt vagy rendszeresen jár.

És hogy nehéz volt erre rá venni magad vagy annyira nem?

aug. 4. 15:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
67%
Nem volt nehéz, mert azt gondolom, eleve mindenkinek járna alanyi jogon bizonyos mennyiségű önismeret, másrészt pedig olyan ez, mint hogy a fog problémával meg fogorvoshoz megyünk. Azért van, hogy segítsen.
aug. 4. 16:54
 2/13 A kérdező kommentje:
1, Na igen csak egy fogorvosnak nem kell megnyílni sőt nagyon hozzá se kell szólni mert ö tudja a dolgát nyilván elmondod mi a panaszod és azt megcsinálja de egy pszichológusnál ez hosszadalmas problémásabb
aug. 4. 17:09
 3/13 anonim ***** válasza:
20%
#1 Nem teljesen, mert pszichológusból is ki kell fogni a jót. A legtöbb csak arra való, hogy diagnosztizáljon valami hülyeséget és megbélyegezze az embert.
aug. 4. 17:33
 4/13 anonim ***** válasza:
54%
A pszichológus is tudja a dolgát, és hallott már olyat, sőt, sokkal olyanabbakat is, mint amit el akarsz neki mondani. Az ő dolga, hogy olyan légkört teremtsen, amiben te szívesen és könnyen megnyílsz, örülsz, hogy valaki meghallgat. Ez egy élmény. Viszont ha az első nem szimpatikus, akkor ne maradj meg nála, mert az időhúzás.
aug. 4. 17:37
 5/13 Psycho ***** válasza:
50%

Én ezzel kapcsolatban a másik oldalról tudok beszámolni:

Sokaknál a nagy/növekvő szenvedésnyomás az, ami átbillenti a "fuu lehet kéne menni" állapotból az "elmegyek" állapotba az illetőt. Ilyenkor belátják azt, hogy egyedül ezt nem tudják megoldani.

A másik gyakori motivátor az ismerősök tapasztalata. Amikor azt látják valakinél, akiben megbíznak, hogy ő jár, megnyugtató tud lenni. Gyakorlatilag normalizálja vele a helyzetet az, aki tapasztalt. Rámutat az ismerős arra, hogy oké pszichológusoz járni (pláne, ha még pozitív is a tapasztalat) - ez szintúgy átbillenthet.

Hasonló helyzet, amikor családtag/barát/kolléga pusholja a témát, és unszolja az embert, hogy menjél, menjél, menjél, jó lesz, kell ez neked (itt direktívebb, rámenősebb a felállás). Az illető pedig beadja a derekát. Másnem azért, hogy hagyják már békén ezzel, inkább elmegy, csak ne kelljen hallgatni.

Van még egy kisebb csoport, aki kételkedik, vagy épp tele van kérdésekkel, bizonytalanságokkal, esetleg tévhitekkel, és elkezd tájékozódni (akár ismerősöknél, akár interneten, akár úgy, hogy "felvilágosítás" miatt felhív egy szakembert) - és ezek az infók azok (más szóval a kételyek és tévhitek eloszlatása), amik végül átbillentik az illetőt.

---

Egyébként valóban, sajnos vannak rossz szakemberek is. De az vesse ránk az első követ, aki ugyanezt nem tapasztalja más szakmák esetében is.

Autószerelőből is van, akihez elviszed a kocsit, kicserél egy csavart, majd elkér érte 150ezer ft-ot.

Van burkoló, akit felhívsz, két hetes késéssel kijön, leveri a vakolatot, majd sosem látod többet.

Orvos, akihez elmész, 5 percet vagy nála, rád sem néz, de már írja a diagnózist meg a receptet, majd tartja a markát, hogy ez 30ezer ft lesz.

A kóklerek sajnos mindenhol ott vannak.

aug. 4. 20:13
 6/13 A kérdező kommentje:

5, Amúgy ez tényleg egy szép szakma de megterhelő is.

Én is pszichológus akartam lenni de aztán nem az lettem.

Én öszintén nem merek elmenni mert félek hogy nem tudnék megnyílni, de van egy rosz tapasztalatom is egy pszichológusal szóval ez sem segít ebben.

aug. 4. 20:22
 7/13 Psycho ***** válasza:
72%

Sajnálattal hallom a rossz tapasztalatot, igen, sajnos az ilyen előfordul.

Viszont amit írtál, abban felfedezni vélek egy rejtőzködő előfeltevést, nevezetesen, hogy "meg kell nyílni". Avagy létezik egy ilyen nyomás/elvárás, hogy ott fel KELL tárulkozni.

Ki mondott ilyet? :)

Alapelv, hogy saját tempóban haladunk.

Egyik oktatóm mesélte anno még az egyetemen, hogy volt olyan ügyfele, aki az első találkozó során leszögezte, hogy nem akar a fotelbe ülni, neki az még túl sok. Majd kinézte magának a szoba sarkában porosodó kis puffot, és oda ült le, kis túlzással a fal felé fordulva.

Az első jónéhány ülés a bizalmi légkör megteremtéséről szólt. Csak semmi sietség. Ez is teljesen rendben van. Ha az ügyfél még úgy érzi, túl sok lenne számára mélyebben megnyílni, akkor ezt a pszichológus el fogja fogadni. Fel van készítve erre, megérti az ilyet. Nem egyszerű kitárulkozni, hisz ezzel voltaképpen sérülékennyé is válunk.

Nyilván segít, ha ezt artikulálja is a kliens, és akkor tudja a szakember is, hogy ne rohanjanak. De egy szó mint száz, tudja ezt is kezelni a pszichológus. Lehet erről is beszélni, ezt is mondani / kérni.

aug. 4. 20:38
 8/13 anonim ***** válasza:
38%
B ember nem ugyanolyan, mint A ember, de bárkit ott lehet hagyni, ha nincs meg a kémia és a kiváltott bizalom. Nem kell azonnal az utolsó porcikádig megnyílni, ez egy folyamat. Először még úgyis csak az általános, felszínes körülményeidről fogsz beszélni, és egyre mélyül alkalomról alkalomra, ahogy megtapasztalod az elfogadást.
aug. 4. 20:39
 9/13 A kérdező kommentje:

7, Amikor utoljára voltam pszichológusnál akkor alapból nem a saját akaratombol történt ezt rám erölteték.Kényszerből amúgysem lehet eredményt elérni ezzel még én is tisztában voltam akkor és mondtam a pszichológusnak is ö ezt megértette de akkor is muszáj volt oda mennem.

Szóval volt olyan hogy 20 perceket ültünk csendben és vártam hogy elteljen az idő.

Ez amúgy az én véleményem mármint hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudnék megnyílni, és ahogy írtad sebezhetőnek érezném magam és emiatt is mivel senkinek nem nyiltam meg soha mert akkor tényleg sebezhető leszek ezt már rég megtanultam.

aug. 4. 21:01
 10/13 anonim ***** válasza:
38%

Nyilván csak úgy működik, hogyha önszántadból mész, mert az egész pszichológusdi a változásról szól, márpedig akarata ellenében senki nem fog változni. Akkor fog, ha azonosulni tud ennek a szükségességével, előnyösségével.

A megnyíláshoz nyilván először is szándék kell. Egy nagy levegő, hogy most kilépek a komfortzónámból, mert az nekem előnyömre fog válni, ezt és ezt fogom vele nyerni. Egy rendes pszichológus olyan légkört teremt, hogy a kliens szívesen megnyíljon, még élvezze is a rá irányuló teljes figyelmet. A szakma alapvetése az elfogadás, tehát valójában nincs sebezhetőség, mert a pszichológusnak esze ágában nincs megsebezni, épp ellenkezőleg: arra törekszik, hogy minél inkább biztonságban érezd magad, hiszen csak így tudtok együtt haladni, és eredményt elérni. Az, hogy neked fura viselkedésmódjaid vagy megtapasztalásaid vannak, az számára nem elítélendő, hiszen azt választotta szakmájául, abból él, hogy ilyen embereknek segítsen előbbre jutni. Ha mindenki lelkileg makk egészséges lenne, a pszichológusnak felkopna az álla. Pont mint ahogy a fogorvos is lyukas fogakkal foglalkozik, dehát ő ezt választotta.

aug. 4. 21:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Hogyan tud segíteni a pszichológus azon, ha nem tudok túllépni a gyászon?

Gyógyszereket ad? Vagy mitől javulna a helyzet? Mert attól hogy elbeszélgetek vele, nem gondolom, hogy jobban lennék. Szeretnék megpróbálkozni ezzel, de nem tudom lenne-e értelme. Van tapasztalata valakinek ebben?

Van arra lehetőség, hogy profi pszichológus, pszichiáter készítsen rólam egy mentális felmérést?

Személyiségteszt, IQ teszt, stb. Csak az a helyzet, hogy nálam ez orvosilag nem indokolt, csak kíváncsiságból mennék oda. Tudom, hogy IQ tesztre ott a MENSA, de nem akarok azokhoz menni. Kifejezetten orvosokhoz szeretnék menni.

Pszichológushoz menni van bármi értelme?

Beszélnek az emberrel alkalmanként méregdrágán, elkérik a pénzt aztán utána magasról lesz*rnák azt is ha az ember megdöglik, szabadidejükben. Csak a pénzüket kapják meg az a lényeg

Ilyen tüdő segíteni a pszichológus?

Elmentünk vidámparkba, ahol volt egy halálközeli élményem. Azóta nem merek felülni hullámvasútra, illetve tériszonyom van.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!