Bűntudatba, szégyenbe bele lehet halni?

válasza:

válasza:1) közvetlenül nem, de vezethet idővel fizikai problémákhoz és végül halálhoz.
2) vannak erre megoldási stratégiák, pl. bocsánatkérés, vagy erőt merítve a bűnödből aktívan segíteni pont azon a területen. van aki másban talál megnyugvást, pl. isten szeretetében bízik vagy más önmagán felül álló dologhoz köti az életét, így a bűn másodlagossá válik (pl. a gyerekedért erőt veszel magadon, nem te számítasz, hanem ő).
3) a bűnödet csak az áldozat(ok) bocsájthatják meg, akármilyen nagy vagy kicsi a bűn. fontosabb kérdés, hogy TE meg tudsz-e bocsájtani magadnak.
én hét éve tettem valami rosszat, és hiába kértem és kaptam bocsánatot az áldozattól, ÉN nem tudok túllépni az eseten.

válasza:Kérdező, nem tudom, nem tudhatom miről van szó, de nem biztos hogy megtörténik amitől félsz, sokan félnek hasonlóktól és a lehető legrosszabb bekövetkeztétől.
Az érintettek megkeresése (kérdésben másokat említesz) és négyszemközt megbeszélés, ez lehetséges?

válasza:"Még senkinek nem esett bántódása, de írásos nyoma maradt, és bármelyik nap megtörténhet"
Ha olyasmit tettél, ami miatt valaki másnak bármelyik nap bántódása eshet, akkor jobb lenne, ha nem magadat sajnaltatnad.

válasza:

válasza:Nem tudom, hogy ez valami erkölcsi bűn-e, vagy valami Btk-ban is nevesített dolog, de nagyon fura, hogy még lehet valami rossz következménye. Ha fennáll annak a veszélye, hogy valaki kárt szenved, akkor erkölcsi kötelességed valahogy megakadályozni a bajt, ha lehetséges. Vállani kell a tett után a felelősséget.
Ha meg túlzott bűntudat gyötör, fordulj pszichológushoz. Bár neked inkább már pszichiáter kellene, mert az öngyilkossági késztetések már komoly depresszióra utalnak. De az se egészséges, ha valaki meggyűlöli saját magát. Gondolj arra, hogy neked is vannak jó tulajdonságaid és azt erősítsd, arra koncentrálj. Ha hívő vagy, akkor az isteni bűnbocsánatban, szeretetben is reménykedhetsz, bár én nem vagyok vallásos, nem azért írtam, hogy térítsek. Viszont ilyen helyzetben ha valaki elhiszi, hogy van egy nagy és hatalmas képzeletbeli barátja, az segíthet túljutni az önmarcangoláson. Gondolj arra, hogy mindenkinek vannak bűnei, mindenki követett már el hibákat az életében. Az öngyűlölet nem jó megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
1.5 millió forintért árulták, jött is egy fix vevő, a szerződés aláírása előtt hívták fel, hogy nem adják el neki, mert a bátyám kisírta magának hogy az övé lehessen. Mert ismeri a kocsit. 1 millió (!) forintért adták neki, mert családon belül nyerészkedni csúnya...
27 éves nő vagyok. Az igazság az, hogy életem során volt pár kiemelkedő sikerem, egyáltalán nem vagyok gyenge képességű, de van bennem egy kényelmes hajlam, ami sokszor azt mondja "Áh, nem kell most már több, lazítani lehet, élvezzem az életet". Ilyenkor az van, hogy...
Gyerekkoromban nagyon rossz kapcsolatban voltam a szüleimmel , apa dolgozott , anya tesómmal vagy egyèb dolgokkal volt elfoglalva , így èn elèg tàvol maradtam a csalàdtól. Anya szerette apàt , ezèrt is viselte nehezen , mikor dolgozott vagy haverokkal lógott ès csak...
Családi gondjaim vannak, ideges vagyok, egész nap nem ettem semmit. Bűntudatom van, és mintha ezzel akarnám tudat alatt büntetni magam. Nem tudom rávenni magam, hogy egyek. Mit csináljak? 23/L
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!