Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mivel tudom feldolgozni azt,...

Mivel tudom feldolgozni azt, hogy az Alzheimeres szülőm nem ismer meg?

Figyelt kérdés

Persze a diagnózisa évekkel ezelőtt megelőzte az első esetet, hogy nem ismert meg, tehát nem ért váratlanul, mégis annyira fáj lelkileg, mintha fizikailag érezném, és bár ez tegnap történt, még mindig nagyon fáj, és gondoltam, hátha van valakinek vmi jó módszere fájdalomcsillapításra.

A diagnózisa óta én mindig csak poénból mutatkoztam be neki, pláne, hogy alapvetően vicces szülőről van szó, mindig, ha beszéltünk vagy találkoztunk, viccből mondtam, hogy ki vagyok név szerint és hogy a gyereked, és mindig kérdeztem utána, hogy emlékszel még rám? És most először mondta azt, hogy nem.

Mintha darabokra hullott volna a szívem fájdalmában, annyira meglepett a válasza, pedig semmi meglepő nincs abban, hogy eljutottunk idáig. Miért fáj ez ennyire mégis?

Szerintem megszokom majd a fájdalmat, illetve elmúlik magától is, de ez az, hogy most már nem vicc, már nem, és persze tudom, hogy ez nem fekete-fehér, ez nem azt jelenti, hogy többet nem ismer meg, de ez lesz a vége, miért fáj mégis ennyire nekem?

Egóra veszem?

Vagy empátiából fáj nekem, hogy ennyire elveszíti a kapcsolatát a külvilággal, és nem lehet hogy segíteni neki? Jaj, de sírok, biztos, hogy ez fáj nekem a legjobban, nem az, hogy nem ismer meg a szülőm, hanem hogy nem tudok hogy segíteni neki abban, hogy ne veszítse el a kapcsolatát a külvilággal.

Sajnálom az elveszettségét, a tanácstalanságát, és hogy nem vagyok vele éjjel-nappal, hogy választ adjak minden kérdésére és bizonyítalanságára! Szerintem ez fáj nekem a legjobban!

Amin persze bármikor tudok változtatni azzal, ha több figyelmet fordítok rá, többet törődök vele, azt hiszem, tudom!

Szerencsére, hogy a testvérem jobban felkészült erre nálam, és évekkel ezelőtt mondta, hogy az Alzheimer soha nem a betegnek rossz, hanem a környezetének, emlékszem ezekre a szavaira, miért fáj mégis ennyire?

szept. 2. 04:16
 1/3 A kérdező kommentje:
Mondjuk most már nem tegnap történt ez az emlékezetesen fájdalmas eset, hogy nem ismert meg, hanem már pár napja, csak közben történtek mindenféle más dolgok a kérdésem kiírása közben, és félbe hagytam, pedig tényleg érdekel még mindig, azzal együtt, hogy kopott a fájdalmam azóta kicsit, de akkor sem értem azt sem, hogy hogy lehet fizikai szintű egy nem fizikai fájdalom.
szept. 2. 04:20
 2/3 anonim ***** válasza:
76%
Azért fáj, mert szereted. Teljesen természetes, hogy nem tudsz túllépni rajta.
szept. 2. 06:09
 3/3 anonim ***** válasza:

A demens betegeknél ez az egyik legrosszabb a hozzátartozóknak, hogy az illetö személyisége szétesik, nem ismer meg senkit.

Ezt nem egyszerü elfogadni, de meg kell tanulni ezzel együtt élni.

szept. 2. 10:05

Kapcsolódó kérdések:

Pszichológus titoktartása meddig terjed ki? Ha ismerősöm elmegy hozzá, és rólam kérdez, vagy mond valamit, abból lesz beszélgetés? Vagy a...

Nyilván a titoktartás kiterjed, hogy nem mondhatja miről beszéltünk. De ha az ismerősöm beszélgetésbe elegyedik vele, akkor sem? Mármint nem is reagálhat, ha mondanak neki valamit? Azt mondhatja, hogy a páciense vagyok, vagy még azt sem?

A borderline-osoknak kevés barátjuk van? Kérdezem bpd-sektől és egyaránt azoktól, aki ismer ilyen embert

Nekem kevés van, és mindig érdekesen alakulnak, általában ideig-óráig tartanak a barátságaim. A hosszútávú barátságaim olyanok, akikkel ég és föld vagyunk - nagyon visszafogott emberek. Mármint engem ártatlannak szoktak nézni (mármint nem ezek a barátaim, hanem...

Valaki ismer ilyen személyt? Lentebb kifejtem.

Egy projekten dolgozom és olyan mentális betegséggel küzdő személyt keresek, akinek vannak rajzai, versei stb.. Elsősorban skizofrén, borderline személyiség zavaros vagy bipoláris személyiség zavaros személyeket keresnék. A célom az, hogy ezeken az alkotásokon...

Mi baja lehet a huszonéves lánynak? - Kb. 5 évesnek felel meg az élettapasztalata, pl. alap tárgyakat nem ismer fel, szavakat nem érti, egy könyvről...

Mintha 5 éves lenne - Mikiegeres pulcsi, gyerek ruhákban jár, nincs szókincse, keveset beszél (magáról semmit), alap szavakat nem érti (pl. a "tilos" vagy a "titok" szerinte ugyanazt jelenti), ha betűzök valamit, nem tudja leírni (pl. sajt = esaejté), alap tárgyakat...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!