Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mind az OCD-s, mind a OCPD-s...

Mind az OCD-s, mind a OCPD-s "betegek" alapvetően szorongósak és perfekcionisták? Miben különül el a viselkedésük és magatartásuk?

Figyelt kérdés

(Két diagnózis, mely nagy összefüggésben van a perfekcionizmussal. Személyesen is érint a téma, perfekcionista vagyok, később rátérhetek erre.)


Világos számomra a két diagnózis besorolása, tehát az első szorongásos zavar, a második pedig személyiségzavar (C-típusú - szorongó, félénk, ideges). Az első lényege a kellemetlen gondolatok, impulzusok, késztetések jelenléte, és az általuk előidézett szorongás és nyugtalanság, melyet különböző kényszeres rituálékkal (számolás, ismétlés, rendrakás stb.) próbál csökkenteni a személy. Főleg a rendrakásnál ügyel arra, hogy a tárgyakat, dolgokat mindig bizonyos sorrendben (főleg párhuzamosan és szimmetrikusan) helyezze el, tehát perfekcionista módon. Jellemző rá a kontrollmánia. Ennek alapján kijelenthető-e, hogy OCD csak olyan személynél alakul ki, aki perfekcionista személyiségjegyekkel rendelkezik, vagyis hogy az OCD olyan jellegű, hogy csak perfekcionistánál alakulhat ki? Mondható-e, hogy ez a szorongásos kórkép csak meghatározott személyiségű embernél alakul ki, és hogy pl. a fóbiával ellentétben semmiféleképp nem okozhatja valamilyen trauma, ez a lényeg tulajdonképpen az OCD-vel kapcsolatban, melyre sehol nem találtam választ.


Ami az OCPD-t illeti, tisztában vagyok hogy mi a személyiségzavar, egy kóros állapot ami az élet és a fejlődés során alakult ki, diszfunkcionális gondolkodásmód , viselkedés és magatartás jellemzi. Mivel a személyiség nem olyasmi, amit "újraindítani, törölni és újrakezdeni" lehet, a személyiségzavart sem lehet klasszikus értelemben "kigyógyítani", hanem csak bizonyos dolgokat lehet rajta megváltoztatni, legtöbbször pszichoterápiával. Az OCPD-ről a legtöbben azt mondják, abban különbözik az OCD-től hogy nem jellemző rá a megszállottság és a kényszeresség, holott maga a neve is azokra utal (?!) Ez azt jelentené, hogy elvből tenné azt amit tesz, míg az OCD-s kényszerből?


Ez alapján tehát az OCPD egy többé-kevésbé tartós állapot, míg az OCD-t elvileg lehet kigyógyítani, de több helyen is azt olvastam, hogy a prognózisa nem valami pozitív, előfordulhat, hogy valakinél van OCD, ami voltaképpen az OCPD miatt alakult ki, ekkor főleg nem pozitív a prognózisa.


A kérdésem tehát három részből áll:


1. az OCD-sek személyiségének feltétlenül hasonlítania kell-e az OCPD-sekéhez, mindig perfekcionistáknak kell lenniük-e (azt tudom hogy a perfekcionizmus önmagában nem diagnózis)


2. az OCPD-sek alapvetően szorongósak-e mint az OCD-sek (hogyha a szorongásos személyiségzavarok közé van sorolva)


3. a kettőjük viselkedése, magatartása, gondolkodása (személyiségük szerkezete) mennyire hasonlít vagy különbözik


Előre is köszönöm, remélem valaki tudná tisztázni valamennyire.2018. márc. 8. 23:19
 1/2 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!


Habár az OCPD és az OCD közötti különbségekről és hasonlóságokról nem tudok neked túl sokat mondani, az OCD-re vonatkozó kérdéseidre talán tudok válaszolni, mint diagnosztizált beteg.


Elsősorban fontos leszögezni, hogy az OCD alapvetően az obszesszív/intruziv gondolatok és azok kontrollálására épül. Nincs különösebb köze a perfekcionizmushoz.

Persze gyakori kényszerselekvések a különböző rendrakási, rendezgetési, számolási rituálék,de teljesen más módon (más agyban történő folyamatokra való teljesen más reakció), mint a perfekcionistáknál.

Az OCD-s beteg, mint ezt helyesen leírtad, a kényszerselekvésekkel ,,semlegesíteni", kompenzálni próbálja a nem kívánatos gondolatokat. Ezek a cselekvések viszont a legkülönfélébb tevékenységek lehetnek attól függően, hogy az obszesszív gondolkodásmód hogyan csűri-csavarja a gondolatok és cselekvések közti ok-okozati összefüggéseket.

Ezek maguk a tünetek, hogy példát mondjak, én egy évig vagdostam magam, mert úgy gondoltam, a véremmel együtt a ,,bűnös, rossz gondolat" bármilyen negatív hatása is távozik, később ugyanezzel a céllal szappant ittam (ugyebár tisztításra szolgál), és mindemellett elmondhatom, hogy borzasztóan trehány ember vagyok. Az OCD nem erről szól, hanem pont a kontrollról. Teljesen mindegy, mit próbálunk kontrollálni, a hangsúly a túlkontrolláláson van.

Így tehát semmiképp nem igaz, hogy csak perfekcionista/meghatározott személyiségű embereknél alakulhat ki, épp ellenkezőleg! Illetve, az OCD nem éppen kialakul. Az OCD az agyban bizonyos vegyületek túltermelődését jelenti, és a rá való hajlam öröklődik, illetve a hajlamot hordozza az ember, és vagy vannak kiváltó tényezők, vagy nincsenek. Szóval épl ellenkezőleg, az OCD-t kifejezetten okozhatja trauma vagy bármilyen rossz élméby, befolyásoltság. A túlkontrollálás általában egy olyan esemény/félelem hatására jön létre, amelyet a páciens NEM tud kontrollálni az életében. Erre válaszul az agy olyan obszessziókat alakít ki, amelyeket a kényszercselekvésekkel LÁTSZÓLAG kontrollálni tud, megerősítés, hogy van kontrollja a dolgok felett - itt elkezdődik az ördögi kör, mivel minél inkább úgy érzi, a kényszerselekvésekkel kordában tarthatja a gondolatokat, azok annál inkább uralják őt. Ezért olyan nehéz kiszakadni az ördögi körből.


Szóval nem, az OCD nins különösebb összefüggésben a perfekcionizmussal vagy az ember személyiségi jegyeivel.


Az OCPD-ről sajnos (vagy lehet inkább szerencsére) nem tudok túl sokat, de a fő különbség az, amit már te is megfogalmaztál - az OCPD személyiségzavar, míg az OCD-s beteg tisztában van saját személyiségével.

2018. márc. 9. 09:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat! Az általad leírtak alapján én biztos nem vagyok OCD-s, hanem csak perfekcionista. (OCPD - kérdéses, itt olvashatsz róla: [link]


Más fórumokon olvastam, hogy az OCD gyakori tünete a tárgyak, díszek, poharak meg ilyesmik szimmetrikus, pontosságra igyekező elhelyezése, s úgy látszik nem eléggé pontosan fogalmazták meg, vagy nem hangsúlyozták ki világosan, vagy én félreértettem, hogy ez csak bizonyos esetekben teszik - szorongás csökkentésére. Pl. ha úgy helyezik el a poharakat, hogy a füleik egy irányba álljanak szimmetrikusan - akkor "semmi rossz nem történik majd", vagy hogyha annyira feltakarítanak hogy minden ragyogóan tiszta, akkor "nem fertőznek meg" - ez érthető.


Én úgy látom, hogy én "csak" extrém perfekcionista, rendimádó, szabályimádó vagyok, mindenben szeretek a legapróbb részletekbe is belemerülni, pl. ha valaki kérdezi tőlem, hogy mit csináltam ma, akkor mondom 8-tól 10-ig ezt, déltől 3-ig ezt stb. aztán képes lennék regényt írni csupán egy napomról. Mások is észrevették ezt, mondják "a lényeg érdekel, nem minden legapróbb lényegtelenség".


Aztán ha tisztítok valamit, olyan érzésem van, hogy soha nem elég tiszta, a "körmeim mindig piszkosak", mert persze ragyogóan tisztára semmit nem lehet megmosni. Ha már a kézmosást említem - az OCD-s azért mossa a kezét mert szorong a fertőzéstől, míg a perfekcionista/OCPD-s abból a meggyőződéséből, hogy nem jól van megmosva, nem elég tiszta, jobban is lehetne, de a legfontosabb hogy NEM SZORONG, ha piszkos.


Én sem szorongok ha piszkos a kezem, rendetlenség van, nincsenek a helyükön a tárgyak, dolgok stb. De nem tartom helyesnek. Utálom a rendetlenséget, piszkosságot. Túlságosan pedáns vagyok, legapróbb részletekre is odafigyelek, és persze kontrollmániás is vagyok, előre szeretem tudni hogyan fognak történni a dolgok, mi sülhet el.


Én röviden így különböztetném meg a kettőt:


OCD - szorongási kényszer


OCPD - elvi, meggyőződési kényszer


Mindentől függetlenül, úgy gondolom, hogy nálam OCPD-t nem lehetne "diagnosztizálni" a Wikipédián leírtak alapján. Pl. nincs gondom az érzelmeim kifejezésével, nem halmozok fel fölösleges dolgokat, nem spórolok, viszont elég nehezen bízok meg egy feladatot olyan valakire, akiről tudom hogy nem úgy végzi el ahogy én kívánnám (az én "sztenderdjeim" szerint). De mindenesetre szeretnék szakemberhez fordulni, az ő véleményét is kikérni ebben.


Nálad az OCD-t hogy diagnosztizálták (mennyi idő után), minden "kritériumot" teljesítettél? Ha jó tudom, azoknak a kényszeres rituáléknak jelen kell lenniük folyamatosan két héten át, legalább 1 órát naponta.

2018. márc. 10. 01:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!