Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Lassan gyógyul a seb?

Lassan gyógyul a seb?

Figyelt kérdés

Ma egy hete elestem és a térdem nagyon csúnyán lehorzsolódott, nagyobb területen lejött a bőr, van ahol a ből legfelső rétege csak, de van ahol mélyebben picit.

Nagyon fájt, annyira hogy járni sem tudtam, pár napig pihentettem.

Aztán muszáj volt használnom, mert munka, stb.

A térdem nagy része elkezdett sebesedni szóval gyógyulgat, de még mindig fáj ha járok és van egy pici rész ami sehogy nem akar gyógyulni, pl zuhanyzás után olyan mindig mintha gennyes lenne és levet is ereszt kicsit.

Kenem betadinnal, aloe vera géllel, ragtapaszozom is.

Az is a baj, hogy ugye a térdemen van, és hát húzódik , mozog a seb, nem egyszerű a dolog így.

Mit tudok még tenni? Valami tipp?

Orvosra még nem gondoltam egy horzsolással elmenni, lehet kinevetne.

ápr. 27. 22:46
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
69%
Ha gennyes, akkor azt fertőtleníteni kell, hogy a genny alá is bejusson a fertőtlenítő. Utána mehet Neogranormon, vagy egyéb, ami van otthon.
ápr. 27. 22:50
 2/17 A kérdező kommentje:
és mivel fertőtlenítsem?
ápr. 27. 22:56
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem minél többet legyen szabadon a seb.

Nyilván hosszú gatyában kell rá valami, mert foltot hagy, de pl. rövid nadrágban vagy otthon én nem tennék rá semmit, hadd szellőzzön.

Viszont a vízzel én óvatos lennék, nekem nagyon rondán gyógyulnak az olyan sebeim, amik rendszeresen feláznak (nem csak lassabban, hanem a nyomuk is megmarad).

Ezek a felületi sérülések sajnos ilyenek, én azt tapasztalom, hogy az ilyen horzsolások akkor gyógyulnak legnehezebben (és akkor fájnak/csípnek/viszketnek stb. legjobban), ha épp csak a bőr felső részét sikerül lekapni...

U.i.: ugyan nem az 1. vagyok, de a Betadine fertőtlenít, nem?

ápr. 27. 23:36
 4/17 anonim ***** válasza:
55%
Igen betadine fertőtlenítő. Vagy tiszta alkohol. Eddig mivel fertőtlenítetted? Mert az a legfontosabb az egészben.
ápr. 27. 23:40
 5/17 anonim ***** válasza:
55%
nem akarok tudatlanul beleszólni de ha betadineozta annak elégnek kellett volna lennie fertőtlenítéshez. meg azt akkor kell közvetlenül, nem ennyivel utána. nekem is volt egyszer egy biciklis borulásom gyerekkoromban ami nagy részéről leszedte a bőrt, emlékszem annak is genynesedett a sebe, de semmi extrém nem kellett a gyógyulásához
ápr. 27. 23:52
 6/17 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Betadine jó rá, mással ne kend, de amúgy a sebgyógyulás is jár váladékozással. Ha gennyes a seb, akkor az fáj, meleg, vörös és duzzadt is, te látod/érzed milyen, de ha gyulladt és 1 hét alatt ha nem múlik el,akkor sebészetre menj el.
ápr. 27. 23:56
 7/17 anonim ***** válasza:
Van betadine fertőtlenítő folyadék és van betadine sebgyogyito krém. Nem mindegy melyik, a kérdésből pedig nem derült ki.
ápr. 27. 23:59
 8/17 anonim ***** válasza:
22%

Én a betadint nem vágom, nem szoktam használni.

Nem vagyok orvos, de tisztítottam már ki párszor saját meg mások sebeit is.

2 Fő irányelvem van:

1. A friss sebet kimosom gyorsan sok vízzel és mosogatószerrel és vagy erősebb fajta szappannal.

2. Ha olyan seb mutat fertőződést, ami már félig behegedt (fáj, gyulladt, piros, húzódik, mittomén), arra 20%-os ecetet szoktam tenni, amíg le nem kapja, majd kimosom és lekezelem sebfertőtlenítővel.

3. Ez a legveszélyesebb: ha elfertőződött, de az ecet sem kapja le, akkor steril tűt befújok fertőtlenítővel (nyilván olyannal, ami erre való), szétkapirgálom vele, kinyomkodom, kimosom, majd megint csak egy jó adag sebfertőtlenítő.

Nyilván alapvetően mindig az a tanács adható, hogy sebész, meg traumatológia ügyelet meg mittomén, de elég nagy százalékban elküldenek a pcsába, hogy miért jöttél vele, miért nem korábban jöttél vele, stb..

ápr. 28. 03:14
 9/17 anonim ***** válasza:
0%
Előzőhöz: nyilván az előző tanácsaim felületi sérülésekre vonatkoznak, nem arra, amikor belevágod a kést a kezedbe mélyre. Olyannal nem szórakozunk.
ápr. 28. 03:17
 10/17 A kérdező kommentje:
Betadine oldattal dertőtlenítettem közvetlenül utána is a kocsiban. Azóta is azt használom. Sajnos pár hónapja viszont lejárt, azt nem tudom mennyire gond.
ápr. 28. 05:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!