Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Lassan gyógyul a seb?

Lassan gyógyul a seb?

Figyelt kérdés

Ma egy hete elestem és a térdem nagyon csúnyán lehorzsolódott, nagyobb területen lejött a bőr, van ahol a ből legfelső rétege csak, de van ahol mélyebben picit.

Nagyon fájt, annyira hogy járni sem tudtam, pár napig pihentettem.

Aztán muszáj volt használnom, mert munka, stb.

A térdem nagy része elkezdett sebesedni szóval gyógyulgat, de még mindig fáj ha járok és van egy pici rész ami sehogy nem akar gyógyulni, pl zuhanyzás után olyan mindig mintha gennyes lenne és levet is ereszt kicsit.

Kenem betadinnal, aloe vera géllel, ragtapaszozom is.

Az is a baj, hogy ugye a térdemen van, és hát húzódik , mozog a seb, nem egyszerű a dolog így.

Mit tudok még tenni? Valami tipp?

Orvosra még nem gondoltam egy horzsolással elmenni, lehet kinevetne.

ápr. 27. 22:46
1 2
 11/17 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%

A semminél jobb. De ha a var mindig leázik, vagy lejön, akkor az okozhatja, hogy nem tud begxógyulni a seb alatta, oár napig ne érje víz szerintem és ha ruhadarab ér hozzá, akkor kösd be, de ne ragtapasszal, mull lappal vagy valami sebre való kötszerrel.

#8:Sebre mosogatószer meg ecet, hát gratulálok, remélem ez csak valami fake.

ápr. 28. 06:25
 12/17 anonim ***** válasza:

Betadine helyett használj jódmentes fertőtlenítőt, aloe vera helyett meg tetran kenőcsöt, ha gennyes, ha nem gennyes, akkor valami hámosítót

De a patikában segítenek

ápr. 28. 07:02
 13/17 anonim ***** válasza:
14%

#8:Sebre mosogatószer meg ecet, hát gratulálok, remélem ez csak valami fake.

Ez nem fake. Ha egy kicsit utánaolvasol, nem csak zombi vagy, akkor rájöhetsz, hogy a mosogatószerben lévő SLS a kórokozók igen nagy részét elpusztítja és kimossa, sőt a szennyeződéseket is eltávolítja a felületes sebből. Persze vannak erre kimosó oldatok, amik kb. ugyanezt tartalmazzák.

Az ecetről is bárhol el tudod olvasni, hogy néhány csepp elpusztítja a baktériumokat és gombákat.

Mi a gond? Google megválaszolja a félelmeidet.

Amúgy a legtöbb ember pont azt hiszi, amit te, hogy a retkes, ganéval telragadt sebre valamit rálocsolgat, az elég. Csak sajnos általában nem teljeskörűen locsolgatják rá a jódot, meg az ilyen hasonló dolgokat és közben meg nem takarítják ki belőle a sarat, a földet, a köveket meg a hasonló maradványokat.

ápr. 28. 07:48
 14/17 Ypszilon1980 ***** válasza:
Jó, akkor te használd. Srnki sem állította, hogy kitisztítani nem kell a sebet, csak ráönteni valamit. De nem ecetet és mosogatószert kell ehhez használni. Google ír sok hülyeséget, nem mindent kell elhinni.
ápr. 28. 07:56
 15/17 anonim ***** válasza:

De a legtöbb ember nem tart otthon semmilyen normális szert erre, ha mégis, az is lejárt.

Lehorzsolják, megvágják magukat, aztán nem mennek el a patikába, hanem beleöntögetnek valamit megmosás nélkül.

Erre írtam.

Otthoni első vonalas felületi (nem mély!) sebtisztításra mindenhol a szappanos mosást javasolják. Most a mosogatószer, ami egy anionos tenzidet tartalmaz, mivel rosszabb? Semmivel, erősebb.

Az ecetet a seb "lemarására" írtam, amiben rengeteg logika van, de nyilván nem szakszerű, viszont működik, megint csak felületes sebnél. Persze ha az ember nem lusta és ilyen van, akkor már van idő elbattyogni a gyógyszertárba és olyan dolgokat kérni, amivel le lehet szedni a korai var-t.

ápr. 28. 08:17
 16/17 anonim ***** válasza:
Egyetértek, hogy a sebgyógyulásért azt tehetjük, hogy tartsuk tisztán. Sajnos friss horzsolásnál nagyon fáj és ezért az ember hajlamos lehet elhanyagolni a lemosást. Gennyedző sebbel szerintem nem ciki orvoshoz menni, legalább megtanulja az ember, hogy hogyan kell szabályosan ellátni az ilyen sebeket. Én a hidrogén peroxidos kipezsegtetést is hatékonynak tartom. A Betadin kenőcsös párakötés is nagyon hatékony. Utóbbit a kórházban tanultam el.
ápr. 28. 09:19
 17/17 A kérdező kommentje:
már majdnem begyógyult azóta. köszi!
ápr. 30. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!