Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Tisztázunk néhány kérdést a...

Tisztázunk néhány kérdést a kékfény kapcsán? Te csináltatnál ilyen szűrőt a szemüvegedbe?

Figyelt kérdés

Szemüveget kell csináltatnom, szerencsére nem igazán romlott a szemem a 6 év alatt, de már nagyon karcos az üveg és az optikában ajánlották ezt.


Tény: kontaktlencsében nem tudok monitor előtt sokat dolgozni, itt szerintem lehet szerepe a kék fénynek, de leginkább a pislogás ritkaságának.


Tény: használok flux szoftvert, elméletileg ez hasonló elven működik mint a szemüvegbe tett réteg. Nem tudom mennyi ideje használom, de 1-3 éve kb. és nekem ha már ki van kapcsolva akkor nagyon ba***a a szememet az erős fény. Így viszont ha éjfélig fent vagyok és szinte végiggépezem a napot reggel 8 tól a munkában akkor sincs nagyon panaszom. Ha Már túlmegyek hajnalig (extrém kategória) akkor érzem hogy fáradt a szemem, de itt az alvás minőség romlása is közbeszólhat.

Én csak a saját tapasztalatomat írom, de szerintem ez a program ugyanazt tudja mint a szemüveg.


Tény: A programot belehet állítani 3 fokozatba nappal, napnyugta és éjjel, míg a szemüveg mindig rajtad van ami nem egészséges. Mert ugye a szem úgy van megalkotva hogy nappal nagyobb a fény este kisebb (cirkadián ritmus) Egyébként szerintem ezt is lehetne finomítani, hogy nem 3 fokozat lenne, hanem az idő elteltével változna.


Tény: a nappali természetes kék fény egészséges, mert beintdít bizonyos hormonokat kortizol az egyik, de nem a nevük a lényeg hanem hogy élénkebbé tesznek, felpörgetnek. Ezért nem tudsz aludni este ha sokat gépezel és telefonozol.

Felvetés: Ha szemüveggel blokkolod a reggeli kék fényt, akkor ezek a hormonok nem indulnak be annyira, így te azt érézkeled, hogy napnyugta vagy este van. Mivel nincs ilyen szemüvegem ezt csak feltételezem, de a programot nappal mindig 4600K alá nem állítom, mert akkor a sárga szín zavar nappal. Most ha úgy látod az egész világot az nem túl jó szerintem.


Összességében szerintem rosszabb választás beépíteni a dioptriás szemüvegbe, mint beszerezni ingyenes egy ilyen szoftvert.

De nagyon szívesen olvasnám el másnak is a véleményét.

Olvastam különböző véleményeket van aki azt írta, hogy tök jó és van aki azt hogy semmit nem ért.

Csak igazából ha valaki felvette és jónak tartja lehet hogy előtte nem használt szűrőprogramot semmit.


A világításról meg annyit, hogy ott is van ugye káros fény, de nappal nem kell világítani, este pedig ha felborul a napi ritmusod akkor már a kék fény a legkisebb gondod... Nyilván a körték színének is van jelentősége de az meg már egy sokkal tágabb téma lenne.márc. 30. 14:04
A kérdező szavazást indított:
Nem csináltatnék, ez egy marketinglufi.
Igen, mert szeretném megvédeni a szememet a kékfény okozta sugaraktól.
Nem tudok dönteni, bizonytalan vagyok.
4 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:

Én csak azért nem kértem kékfény szűrőt, amikor a szemüvegemet csináltattam, mert nekem csak távolra kell, közelre nem is tesz jót, ha hordom. Ha olyan szemüvegem lenne, amit számítógépezéshez is használok, akkor csináltattam volna.

Egyébként engem is érdekelne, hogy a szoftveres képernyő sárgítás mennyire segít.

márc. 30. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Színhelyesség szempontjából a flux program helyett célravezetőbb a kijelző kalibrálása, akár egyéni igények alapján is. A kommersz monitoroknál azzal trükköznek a gyártók, hogy felhúzzák a fényerősséget az egekbe, mellé a színeket is hidegre állítják, így olyan kontrasztarányt tudnak kimérni, amit kis túlzással nem szégyellnek kimérni. Ez eladhatóbbá teszi a terméket a laikusok számára. A legrosszabb az, amikor a panel tervezése során nem is szempont a szabványoknak való megfelelés, így eleve olyan panelt gyártanak, aminek a natív színhőmérséklete az egekben van... (Általában ezek a TN panelek). Azokat még kalibrálni is nehézkes, mert csak jelentős fényerőveszteség árán húzható többé-kevésbé szabványos hőmérsékletre.


"a sárga szín zavar nappal. Most ha úgy látod az egész világot az nem túl jó szerintem."


A kékszűrő réteg nem sárgít annyira, mint egy sárga lencséjű napszemüveg, tehát ha emiatt nem akarsz venni ilyet, akkor szerintem gondold meg. A szem adaptálódik a fehér színhez, így nem fogod sárgának érezni "a világot". A jobb optikákban a kezedbe nyomnak egy lencseformát is, amivel kipróbálhatod, hogy mennyire sárgít a réteg.

ápr. 1. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
Én is nemrég gondolkodtam kékfényszérőn, de mindenütt azt olvastam, meg még optikusok is pár helyen mondták, hogy régebben volt jelentősége, amikor a régi CRT monitorok voltak, mert nagyon intenzíven sugaraztak, de most már a mai monitorok sokkal kevésbé. Néhány embernél meg olvastam fórumokon, hogy épp ellentétes hatást váltott ki náluk a kékfényszűrő, ahányszor monitorra néztek, mindig zavarni kezdte őket egy kékes tükröződés. Én nem csináltatnék ilyen réteget. Én is amúgy fluxot használok, és valóban sokkal jobb, minta rendes monitor. A színek különbségét én meg sem érzem, igaz, hogy a munkámhoz sem kell. Én más okból most fürödtem be szemüvegvásárlással, úgyhogy nagyon körültekintő próbálok lenni, és semmi olyat nem kérni, ami csak felesleges plusz réteg.
ápr. 1. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
3#ha megkérdezhetem mivel fürödtél be?
ápr. 1. 23:04
 5/9 anonim ***** válasza:
Hogy érted?
ápr. 1. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
"Én más okból most fürödtem be szemüvegvásárlással"
ápr. 1. 23:21
 7/9 anonim ***** válasza:
Szia! Én vagyok a hármas (az ötös valami másra válaszolhatott). Vettem két szemüveget is ugyanott, mert megörültem, hogy végre a 7. optikában van 2 olyan szemüveg, ami jó a fejemre (elég széles sajnos, nem szerencsés típus vagyok). Most is csak azért látok még, mert van egy kényelmetlen váltószemüvegem, így gondoltam tartaléknak jó lehet a másik, vagy cserélgethetem néha. Sajnos, az egyik egy órával később leesett, és javíthatatlanul eltört, sajnos ennyire silány minőségű volt a keret (megjegyzem, a korábbi szemüvegem 11 éves, heti 5 tesiórán rengetegszer repült a fejemről, alul ráadásul az keret nélküli, és soha egy karc nem lett rajta. Most ez azért kerül lecserélésre, mert pöttyök jelentek meg rajta, és zavar a látásban. Azt mondták, hogy a lencseréteg szavatossága lejárt, eddig bírt.) A másik szemüveget hordtam, de sehogy nem tudtam megszokni, pedig nem változott a dioptria. Estére a fejem is nagyon megfájdult, napközben is le kellett vennem többször. Számítógépnél volt a legzavaróbb, fura villanosákat láttam. Elvittem egy másik optikába, ahol mondtam, hogy Essilor. Kiderült, hogy ez egy régifajta lencse, és az a sajátossága, hogy nem feltétlenül töri jól a fényt. Közben arról a keretről is kiderült, hogy silány minőségű. Szóval százezer kiment az ablakon, és eléggé elkesederve vagyok, nem tudom merre menjek optikába, mert úgy érzem mindenhol csak átvágni próbálják az embereket meg lehúzni a pénzt... :( De szemüveg nélkül olvasni sem tudok, én meg vizsgázom, szakdogát írok, tanulnom kell az államvizsgáimra is nemsokára, tehát eléggé égetően fontos lenne. A váltószemüvegem meg szörnyen nyom, így estére szoktam csak váltani rá, mert a szűkebb fényviszonyok mellett zavaró a régin a pöttyöződés, de néha már nem foglalkozok ezzel sem, csak erre rá fog menni a szemem... Azért vagyok nehéz helyzetben, mert nincs jövedelmem még, anyukám fizetésére tudok csak várni. Ő meg ragaszkodna ahhoz, hogy új szemüvegem legyen, mert a régi szerinte szörnyen rosszul állt, de kettő új keretből kettő befürdés, a régit meg meg tudnám rendelni, és már csak Zeiss vagy Hoya lencsét kellene bele valahol csináltatni, és arról tudom, hogy jó a fejemre is...
ápr. 2. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:

Hát nehéz helyzet az biztos...

de nem volt rá garancia sem?

én igazából itt facebookon kiírtam egy kérdést a helyi csoportba hogy melyik optikát ajánlják és így döntöttem

na majd kiderül hogy járok

de a keret az nem hiszem hogy rossz lesz Tommy Hilfigeres, a lencsét majd meglátjuk, az is 52.000 lesz. Mindegy csak jó legyen.

És nekem is az van, hogy pöttyök vanna ka lencsén igaz nekem csak 6,5 éves. Én is voltam olyan helyzetben ahogy te most, akkor kontaktlencsét használtam az sem olcsó, de 5-6/ hó még mindig jobb mint 100 egyszerre. Hosszú távon persze fordítva a jó.

Nekem nem Essilor.

ápr. 2. 20:49
 9/9 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy mielőtt leejtésre került volna a szemüveg, meg elkezdtem volna a másikat használni, már így is vissza lett küldve. Összességében nem hiszem, hogy meg tudják csinálni a szemüvegem, már 3x jártam így is oda. Nem akarok már reklamációval foglalkozni, meg balhézni, mert azzal nem járok jobban, hogy töltöm az időm, és megint kapok egy rossz lencsét. Szerintem egyszerűen silány minőségű dolgokkal dolgoznak, ennyi, ez valakinek jó, valakinek nem.


A 11 éves szemüvegem úgy emlékszem nekem is az a márka volt :) A keretnek semmi baja annak azóta sem, kicsit sajnos már látszik, hogy kezd kopni és rozsdás, félek csak eltörnék akaratlanul is lencsecserénél (meg már nem tudom mitől féljek jobban, a lencséktől vagy a keretektől). Ha budapesti vagy, meg tudod mondani, hogy melyik optikába mész?

Kontaklencsét sajnos nem bírom, volt korábban. Mivel érzékeny a szemem, így is egy 32.000 Ft-os (ebben kb. 3 havi adag volt) drágább lencsét kaptam, de ez sem volt elég. Alkalmilag tudom hordani, de hogy egész nap bent legyen minden nap a szememben, úgy nem. Ennél több pénzt meg szerintem akkor sem akarok kiadni kontaklencsére, ha lesz fizetésem :'D


A régi szemüvegemé Zeiss lencse volt, ilyet szeretnék megint. Még szerencse, hogy a törlőkendőjét a márkajelzéssel megtartottam és azóta is használom, mert semmilyen papírom nincs meg róla ennyi év távlatában. Még a Hoyát dicsérik, de ha majd a választott optikának is van lehetősége rá, akkor Zeisst szeretnék.

ápr. 2. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!