Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mi a kókuszzsír előnye a...

Mi a kókuszzsír előnye a vajjal szemben?

Figyelt kérdés

A kókuszzsír a magas MCT tartalma miatt került a figyelem középpontjába, ugyanakkor a vajban levő zsírsavak is főként rövid és közepes szénláncúak, könnyen emészthetőek.

Ráadásul a vaj olcsóbb és gazdag D vitaminban is.

A koleszterin miatt nem javasolják? Arról eléggé változóban vannak a nézetek.

Vagy a laktóz miatt?



2019. nov. 4. 08:54
 1/7 Ypszilon1980 ***** válasza:
Szerintem teljesen mindegy, nincs különbség tapasztalatom szerint.
2019. nov. 4. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Szerintem mindkettő hasznos. A kókuszzsír bizonyos ételek elkészítéséhez jobb, mint a vaj. Pl. rántott húst vagy sült krumplit inkább kókuszzsírban sütnék, mint vajban, vajat inkább párolt zöldségekhez vagy halhoz használok. Sütikhez mindkettő jó, de kenyérre csak a vaj.

És hogy olcsóbb-e? Jófajta kókuszzsírt 1100 Ft/l áron veszek, normális vajat pedig kb. 700 Ft/250 g áron.

2019. nov. 4. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
A vajban lévő laktóz elenyésző mennyiség, szerintem nem számít.
2019. nov. 4. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Mint laktózérzékeny, a vajban lévő laktóz nagyon is sokat számít.


A kókuszzsírnak magasabb az égési pontja, igazán nem vaj helyett ajánlják alapból, hanem más főzőolajok helyett. Mivel a napraforgó olaj és más hasonló növényi olajoknak alacsonyabb az égési pontjuk, ezért sütés közben elvileg ezek átalakulnak ártalmas anyagokká. Természetesen nem olyanokká, amik holnap megölnek, de hosszútávon hozzásegíthetnek betegségek kialakulásához (főleg rákról beszélünk itt).


Aztán amikor elterjedt, kb hasonló időpontban indultak ezek a keto diéták, ahol zsírt kell enni sokat, és akkor terjedt el, hogy a kókuszzsírt mindenre használják.


A laktózérzékenyeknek valóban jó változat valami kenő anyagra. Nekem a laktózmentes vajtól is ugyanúgy megy a hasam, mint a normálistól és nem én vagyok az egyetlen a környezetemben. Ilyenkor jó egy ízetlen kenőanyag (mert hát nagyon finom a kacsa vagy disznózsír de azért van egy eléggé jellegzetes ízük, az egészségügyi részét nem is nézve).


De az az igazság, hogy ez egy trend. Elterjedt, mert híres emberek terjesztették. Van 10 másik hasonló olaj, ami jó lenne, de most éppen ennek a jó oldalai terjedtek el.

2019. nov. 4. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
Én is laktózérzékeny vagyok, de a vajtól nincs semmi bajom.
2019. nov. 4. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
A kókuszzsír előnye a vajjal szemben, hogy tovább eláll.
2019. nov. 5. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Akkor ha jól értem, a nem laktózérzékenyeknek csak az alacsonyabb hőtűrés miatt jelenthet gondot a vaj használata?
2019. nov. 5. 18:49

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!