Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Rossz táplálkozás, ülő életmód...

Rossz táplálkozás, ülő életmód okozhat emelkedett máj értékeket?

Figyelt kérdés

Kisfiam születése óta kb 2 éve nagyon ramatyul eszem.. Sok gyorskaja is becsúszott, van rajtam sajnos kb 20 kg felesleg.

A laborom got, ggt, gpt értékei emelkedettebbek lettek.

Igaz előtte volt egy hányós-hasmenős vírus is amit bekaptunk.

Flector port is szedtem vállserules miatt a labor előtt kb 3 héttel.

A totál rossz életmód okozhat ilyet?

ápr. 23. 20:17
 1/10 anonim ***** válasza:
51%
Inkább az étkezés maga, az hogy ahogy írod is: "ramatyul eszel".
ápr. 23. 20:24
 2/10 A kérdező kommentje:

Igen. Életmódot váltottam azonnal, nagyon megijedtem az értékek miatt.

1 hónap múlva elmegyek kontroll vervetelre, remelem már jobb eredmény lesz, ami megnyugtat.

Vagy 1 hónap kevés?

ápr. 23. 20:39
 3/10 anonim ***** válasza:
63%

Most elmesélek egy rövid történetet. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyerkőc, aki úgy döntött, hogy felnőttként szeretne segíteni az embereken. Gondolkodott, gondolkodott, és mire elvégezte a gimnáziumot, döntött: "Én bizony orvos leszek! Úgy jó sok embernek segíthetek!"

Jelentkezett is volna az orvosi egyetemre, de nagy dilemmában volt: nem volt valami tehetős a családja, és bár ösztöndíjprogrammal nem kellett fizetnie a képzésért, és szorgalmas volt, de azért kételkedett a képességeiben. De végül nem tántorította el a kétség: nekiveselkedett, beadta a jelentkezést, és fel is vették - államilag támogatott képzésre!

Természetesen a 6 éves képzése 8 évre nyúlt, hiszen a tanulás mellett meg is kellett élnie valamiből, ezért míg pár tárgyat 1-2 félévvel eltolt, közben alkalmi munkákból finanszírozta egyrészt a megélhetését, másrészt a tanulását. Kemény 8 év volt, és sok lemondással járt - elmaradtak a régi barátok, sok családi rendezvényről kimaradt. Sokat is éjszakázott munkahelyein a jegyzeteit olvasva, néha bele-belebóbiskolva, de kifizetődött a vérverítékes munka: sikeres általános orvosi vizsgát tett!

De aztán jött a feketeleves: a szakosodás és a rezidensi évek. Beteg beteg hátán, a repetitív műszakok, egybefolynak a hétköznapok és a hétvégék, aztán ott a tanulás is, a gyakorlat, a kórházi hierarchia, a régimódi kollégákkal való viaskodás... és eltelt újabb néhány év, mire végül letudta a kötelezőket, letette a szakorvosi vizsgát, és végül a működési engedély és a kamarai tagság elintézése után elindította a saját praxisát!

Végre, ez a sok-sok évnyi munka, több mint tíz évnyi tanulás, robotolás, magolás, alkalmi munkák, majd rezidensi időszak, a hajtás, a teperés, a látástól-vakulásig gürizés; amikor 2 óra alvás után kezdődik a túlóra, a plusz műszak; mikor azt se tudja, hol van, de segít és ment és újraéleszt és intubál és...

És végre sikerült. Történetünk főhőse végre elindíthatta a saját háziorvosi praxisát. Több mint 10 év kemény munka, tanulás, és töretlen segíteni akarással a háta mögött. Mert innen indult minden: segíteni akart az embereken.

Erre te, Kedves Kérdező, idejössz a gyakorikerdesek.hu-ra, hogy arc és név nélküli, orvosi végzettséggel feltehetőleg nem rendelkező (és zéró felelősséggel bíró) emberektől kérdezz olyat, amire orvos se feltétlenül tudna azonnal választ adni. Pontosítani kéne, mit jelent az "emelkedett májérték", mi a helyzet a többi laborértékkel, egyáltalán mit vizsgáltak ezen a laboron, aztán van-e krónikus betegség akár nálad, akár a családban - és mi az -, mennyi Flector volt mennyi időn keresztül, milyen volt pontosan a hányós-hasmenős vírusos (?) fertőzés lefolyása, és így tovább. Ez sokkal komplexebb, mint az emberek gondolják. Add meg a háziorvosodnak a tiszteletet, és igenis menj be hozzá beszélni erről, hiszen ő azért tanult, hogy ennek a problémádnak a megoldásában segítsen. Ha pedig nem vagy megelégedve vele, vagy nem bízol benne, akkor válts - nem ördögtől való dolog a változás.

ápr. 24. 03:54
 4/10 anonim ***** válasza:

A totál rossz életmód kb. akkor, ha védőeszközök nélkül permetezel, ha alkoholizálsz vagy drogozol. A gyógyszerek megterhelik a májat és ha volt világos székleted, akkor az a vírus is lehet ok. Szerintem a kontrollon minden rendben lesz. Remélem, hogy a labort eleve a házidokid írta ki. Nehéz ott helyben minden kérdést feltenni, ha utólag jut az eszedbe.

3-asnak kevesebb éjszakai ügyeletet javaslok. Kiégés ellen gondoljon magára, egyen egy csokit és legalább a szabadidejében próbáljon meg feltöltődni. Tekintse úgy, hogy akkor is értékes ember, amikor alszik vagy napozik, nem kell mindig mindenkit megmenteni.

ápr. 24. 06:31
 5/10 anonim ***** válasza:
Ha a ggt is magas nagyon, akkor az nem csak étkezési probléma. Kontrollon kiderül változott-e.
ápr. 24. 18:59
 6/10 anonim ***** válasza:
0%
Persze.20 kg.súlyfelesleggel simán lehetnek rosszak az értékeid.
máj. 4. 05:53
 7/10 anonim ***** válasza:
6-os vagyok.Aki lepontozott,mesélje már el mi a hihetetlen abban,amit írtam?
máj. 5. 04:52
 8/10 anonim ***** válasza:
#7: Szerintem egészen egyszerűen nincs igazad. A máj képes alkalmazkodni és regenerálódni és ha 20 kg súlyfelesleget nem tudna kompenzálni, akkor nem léteznének 300kg feletti emberek, holott annyian vannak, hogy fel sem lehet sorolni őket. [link]
máj. 5. 12:03
 9/10 anonim ***** válasza:

8#

Igen,azért van rendszerint zsírmájuk a 20-30 kg.felesleggel rendelkező embereknek,mert a máj olyan remekül kompenzál...persze,igyekszik a szerencsétlen ez tény, de senki ne álltassa már magát,hogy ez nem látszik meg a vérképen,és hosszú távon sincs különösebb jelentősége.A többiről nem is beszélve,mert itt nem csak a májról van szó,ez ennél összetettebb dolog.

És azért kíváncsi lennék egy 300 kilós ember vérképére,örülhetnek,hogy még élnek!

máj. 5. 17:49
 10/10 anonim ***** válasza:
52%

Egyetértek #6-ossal:

- nem kell 20 kg felesleg se a rossz értékekhez, egészen normál testsúllyal (normál BMI-vel) is produkálhat a szervezetünk rossz laborértékeket és rossz májfunkciót;

- a máj alkalmazkodó és regenerációs képessége tény - de attól még szenvedhet attól az élelmiszertől, amit az adott illetőtől kap, és igenis produkálhat rossz értékeket laboron;

- nem vagyunk egyformák: van, akinek a szervezete jobban bírja a terhelést és bizonyos ételeket, másnak viszont kevésbé; el kéne felejteni azt a felfogást, hogy "ha az én és a környezetemben élők szervezete számára egy adott dolog nem jelent problémát, akkor a világon senkinek sem jelent problémát";

- #8-as, te komolyan az extrém túlsúlyos emberekkel példálózol? szerinted nekik milyen májfunkció-értékeik vannak? :D de tudod, mit? élj 30-35-ös BMI-vel fél éven át, utána menj el szépen egy laborra, és talán az majd meggyőz.

máj. 5. 18:04

Kapcsolódó kérdések:

Hogy hívják azt, aki csak növényi eredetű táplálékot eszik?

Van egyáltalán ilyen táplálkozási irányzat?

Ezek közül melyiket válasszam mindennapi étkezésre? (Kenyér, zsemle)

Tescoból tudok csak vásárolni, mert csak ez van közel, és onnan ez a négyféle dolog elérhető számomra árban a mindennapokra: (sorban beillesztem az összetevőket) 1. Becses kovászos vekni, 2. Félbarna vekni, 3. Szendvics zsemle natúr, 4. Szendvics zsemle magvas 1....

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!