Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Fogyasztotok-e tiszta sót? És...

Fogyasztotok-e tiszta sót? És ha igen, mennyit?

Figyelt kérdés
ápr. 28. 13:52
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
19%
Mi az a tiszta so? Olyan ami a mosogatogepbe megy? Mert az aztan tiszta. Nem szoktam amugy natur belekanalazni a sotartoba, etelekbe viszont kerul belole.
ápr. 28. 13:58
 2/18 anonim ***** válasza:
33%
Nem vagyok én kecske
ápr. 28. 14:37
 3/18 anonim ***** válasza:
65%
Úgy érted, hogy sót magában? Nem szoktam.
ápr. 28. 15:01
 4/18 anonim ***** válasza:
76%
Néha szórok a számba pár kristályt. Szeretem az ízét.
ápr. 28. 15:18
 5/18 anonim ***** válasza:
49%
Az előbb ettem 3 szem mandulát, sózatlant, de mivel sósan jobban szeretem, ezért szórtam hozzá sót a számba.
ápr. 28. 15:24
 6/18 anonim ***** válasza:

Ha a tisztát úgy érted, hogy nincs benne adalékanyag, akkor igen, csakis tisztát. És nem tengerit a szennyezés miatt, hanem bányászott sót.

Ha úgy érted, hogy magába, nyalogatjuk-e, úgy nem a válasz.

ápr. 29. 23:34
 7/18 anonim ***** válasza:

Csak kősót használj abban ott vannak mellette a mikroelemek is (parajdi, wieliczkai, dési...). Napi minimum 8-12 gramm szükséges, de az optimális 15-30 gramm között van, főleg nyáron és ha sportolsz valamit. Én a napi zöld smoothie-ba rakok 20 grammot és sós vízzel indítok reggelente 25 éve.

Ajánlott olvasnivaló... Szennai László - A só mítosz: [link]

Betegséggyártók: [link]

máj. 2. 13:30
 8/18 anonim ***** válasza:
Igen. Nem mérem, mikor mennyi esik jól.
máj. 2. 13:39
 9/18 anonim ***** válasza:
csak a jódozottat.
máj. 3. 09:42
 10/18 anonim ***** válasza:
54%

A jódozott sónak akkor van értelme ha 6-12 hónapnál nem régebbi a só és sötét helyen tárolták, mert a hozzáadott kálium-jodid vagy kálium-jodát (ez stabilabb) gyorsan elillan, a fényre elég érzékeny. A nedvesség és a hő is nagy ellensége, ha Jódot így szeretnénk bevinni. Ha esetleg fogyasztunk valami zöld turmixot, smoothie-t, abba érdemes bio Kelp-alga port rakni ami kiváló szerves jódforrás.

Ahogy írtam a #7-ben a gondot ma az okozza hogy a lakosság 95+%-a NÁTRIUMHIÁNYOS és az orvosok se diagnosztizálják ezt a laborleletekből mert a Referencia értéket megtrükközték bizonyos körök, amely háttere a Betegséggyárrtókban és a másikban le van részletesen írva.

A WHO 5 gramm alatti sófogyasztást javasol, ami hosszabbtávon betegségekhez (!) vezet, s nem véletlenül itt nyúlnak bele a rendszerbe, mert a teljes sejtanyagcsere (Na-K-pumpa), az ingerületátvitel (idegrendszer) stb ezen két elem arányain és mennyiségén nyugszik. 1950-ben orvosi-élettani Nobel-díjat osztottak a témában egy mellékvesekéreg kutatás kapcsán ahol elvégezték a klinikai Nátrium-Kálium dózisvariációs méréseket és súlyos eredményekre jutottak. Gyakorlatilag meddőség (meg sokféle betegség) is kiváltható ha lecsökkentjük a nátriumot és mellette megemeljük kicsit a káliumot, s pont ezt csinálják globálisan. Magyarországon a közétkeztetésből kivonták szinte a sót ("Nemzeti" Sócsökkentő Program) amiért még a közeljövőben fejek fognak hullani (foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés...).

Napi minimum (!) 8-12 grammot szükséges fogyasztani, ami ha kimérjük egy bő teáskanálnyi, hogy egészségesek maradjunk. Kórházakba be is adják ezt, főleg az intenzív betegellátásban nem lehet ezzel játszani. Napi 3 liter infúzióval 3×9=27 gramm NaCl (konyhasó) is be van kötve.

Nyáron a fokozott izzadással (nátriumvesztés, sós a verejtékünk ha elég sót fogyasztunk, ez a normális) többet kell pótolni. Vízivás mellett legyen mindig só, különben rövid úton megszabadul tőle a vese mert elrontja a vérplazma nátriumszintjét, s így lehetünk napi 3-4 liter víz mellett is vízhiányosak ha ne fogyasztunk elég sót. (A nátrium felel a vízháztartás szabályozásáért is, s ennek krónikus hiánya az egyik oka a hiperaktívitásnak, allergiáknak és sok másnak. A fejfájás 10-ből 8-szor egy pohár sós vízzel elmulasztható gyógyszerek nélkül... ...)

máj. 3. 11:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Miért érzem úgy miután alkoholt fogyasztok és utána elalszom mintha az összes fogam zsibbadna és ki akarna szakadni a helyéről?

Szóval mindegy mennyi alkoholt iszok, mennyire rúgok be, én akkor is megmosom a fogam, mert nagyon vigyázok rájuk, nincs egy rossz fogam sem, de többször is előfordult màr hogy alkohol után hogy ilyen fura érzés volt a fogaimban, mintha zsibbadnának, vagy mintha...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!