Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A nyers spárga fogyasztása...

A nyers spárga fogyasztása árt a veséknek?

Figyelt kérdés
Egy ismerősöm mondta, hogy nyers spárgát túlzottan ne fogyasszak, mert árt a veséknek. Tegnap három szálat elropogtattam. Esetleg még ma, ha megeszek kettőt. De nem ettem eddig kilószámra, pláne egy nap alatt nem.

máj. 6. 13:17
 1/5 anonim ***** válasza:
77%

A spárga elhanyagolhatóan kevés oxalátot tartalmaz, úgyhogy nem jelent veszélyt a vesére.

A rendszeres fogyasztásának gyakorlatilag csak előnye van, hátránya nincs, úgyhogy az okos ismerősöktől senki ne fogadjon el dietetikai tanácsokat.

máj. 6. 13:33
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ismerősöd beleesett a klasszikus "hallottam valami féligazságot, és jól felfújtam" csapdájába. A spárga csak akkor káros - a purin és a magas Kálium-tartalom miatt -, ha már tönkrement a veséd. Egészséges embernél pont fordítva: segít megelőzni a bajt, mert átmossa a húgyutakat.

Nyugodtan ropogtathatod a spárgádat. Ha eddig nem volt veseköved vagy súlyos veseelégtelenséged, ezután sem a spárgától lesz.

máj. 6. 13:45
 3/5 anonim ***** válasza:

Nem szeretem azokat az embereket, akik

1. beleszólnak, hogy más mit eszik és miért

2. fingja nincs, hogy mit beszél, csak hallott valami fxságot és azt általános érvényűnek adja el

máj. 6. 15:49
 4/5 A kérdező kommentje:
Nekem csak magas koleszterinnel és húgysavval van gondom.
máj. 7. 08:19
 5/5 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy ő arra spárgára gondolt, amit gurigában árulnak. Az biztos árt a vesének. Is.
máj. 8. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

A spárga valóban nagyon egészséges?

Szinte mindenre jó, életelixir. Vajon ez csak reklám vagy igaz?

Hogyan tudnám meggyógyítani a lábam? Mit csináljak hogy ne fájjon ennyire? És ha meggyógyulok hajlékony leszek?

Ma tesiórán megpróbáltam úgy lenyomni a spárgát hogy felraktam az egyik lábam a bordásfal 1. fokára. Aztán lenyomtam de nem direkt hanem hirtelen valahogy leestem és roppant a lábam. Azóta is nagyon fáj, nem tudok normálisan menni konkrétan előre se tudok normálisan...

Kb. 2 és fél hónapja meghúztam a lábam. Nyújtsam vagy még pihentessem?

Szóval úgy húztam meg hogy a bordásfalnál lenyomtam a spárgát..amit nem kellett volna. Amukor meghúztam kb. 3 napig nagyon nagyon fájt még járni is, nem tudtam nyújtott lábbal lenni. Azóta már jobb de még mindig fáj ha csak egy picit előrehajolok nyújtott lábbal....

Mitől lehet ez a féle izomhúzódás?

Októberben volt egy komolyabbnak mondható izomszakadásom. Orvos látta, azt mondta pihentessem, de mivel lételemem az edzés, 1 hétnél tovább nem bírtam. Akkor 2 hónapig éreztem kb magamon a hatását még, az egyik csípőm sokkal nehezebben bírta, mint a másik. Konditerembe...

A csirke, buronya, spárga rákkeltő? Nem szabad enni mégse?

Eddig azt mondták, együnk spárgát rák ellen. "jelentősebb mennyiségben megtalálható a nevét adó spárgában, a burgonyában, a hüvelyesekben, a dióban, a szójában és a teljes kiőrlésű lisztben, valamint a tejtermékekben, a húsban és a tojásban." Akkor most...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!