Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Egészség » Táplálkozás

A kérdés

Mik a zsírok, mik a zsírsavak?


 2007-06-11 10:18  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
Az étkezési zsír az összes tápanyag közül a legtöményebb energiaforrás. Energiatartalma mintegy kétszerese a szénhidrátok, vagy a fehérjék ezen értékének. A zsírokat és olajakat olvadáspontjuk alapján különböztetjük meg. A szobahőmérsékleten általában cseppfolyós zsírokat nevezzük általában olajoknak. Az olvadáspont a zsírmolekulák méretétől, hidrogén-tartalmától (az ún. telítettségtől, vagy telítetlenségtől), térszerkezetétől, valamint a zsírmolekulák zsírsavösszetételétől függ. Minél telítettebb és minél hosszabb egy zsírsav molekula, annál magasabb az őt tartalmazó zsír olvadáspontja (adott hőmérsékleten annál keményebb a zsír). A tejzsírok és néhány növényi olaj (például a kókusz olaj) viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak rövid és közepes lánchosszúságú telített zsírsavakat. A legtöbb állati eredetű zsír viszonylag sok, hosszú szénláncú telített zsírsavat tartalmaz. A növényi olajok általában gazdagok az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban.

A válaszíró 99%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/2Időpont 2007-06-11 10:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A zsírok (lipidek) különböző összetételű, élő szervezetekben előforduló vegyületek, melyek elsősorban közös fizikai és biológiai tulajdonságaik miatt kerültek egy csoportba: vízben nem, de egyes szerves oldószerekben jól oldódnak (benzol, aceton, éter, petroléter).

A zsírok építőkövei a zsírsavak két csoportba sorolhatóak:
kettős kötést nem tartalmazó telített zsírsavak,
kettős kötéssel kapcsolódó telítetlen zsírsavak.

A kettős kötés jelentősége abban rejlik, hogy a kettős kémiai kötést tartalmazó zsírsavak a kettős kötések mentén könnyen felszakadhatnak, így sokkal emészthetőbbé válnak, mint a kettős kötést nem tartalmazó telített zsírsavak. Ráadásul a telített zsírsavaknak koleszterin szintet emelő hatásuk is jelentős, míg a telítetlen zsírsavaknak csekély. Az esszenciális zsírok- fontos energiaforrások, és nagy szerepet játszanak az egészséges sejtműködésben. Az esszenciális a kulcsszó ami orvosi nyelven azt jelenti, hogy ezek a zsírok feltétlenül szükségesek az egészséges élethez. Nélkülük semmiképpen nem lehetünk egészségesek.

1930-as években a kutatók rájöttek, hogy az összes növényben vagy állatban fellelhető zsír között csak kettő van, amelyhez szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutnia, ezek pedig az:
omega-3 olajok (linolsav, arachidonsav és származékaik)
omega-6 olajok (linolénsav és származékai) családjába tartoznak.

Ha ezeket az alapvető zsírsavakat elhagyjuk az étkezésünkből, az egészségünk láthatja kárát - ugyanúgy, mintha a vitaminokat vagy az ásványi anyagokat hagyjuk ki. A zsírok az emberi szervezet mintegy 12-20%-át alkotják, melynek legnagyobb része triglicerid, ezek a zsírszövet- „raktár” zsírjai. Mennyiségük nagymértékben fokozódhat elhízáskor, amikor nemcsak a fölöslegben fogyasztott zsírfélék, hanem a szénhidrátok is trigliceriddé alakulva raktározódnak el a zsírsejtekben.

Az energia a zsírszövetben tárolódik, és átlagosan kb.1%-kal nő kétévenként a kor előrehaladásával. A zsírsejtek mérete, sőt száma is jelentősen nőhet, az utóbbi főleg csecsemő- és gyermekkorban. Mind a hízás, mind pedig a fogyás hormonális és idegrendszeri szabályozás útján megy végbe. Elhízáskor nemcsak triglicerid-, hanem koleszterin túltermelés is jelentkezik. Általában 2 kg-os súlytöbblet naponta kb.20mg (!) koleszterin-többlettermelést jelent. Ez azonban nem jelenti mindenkinél a vér koleszterin szintjének a megemelkedését, de a népesség egy részében azonban fennáll a lehetősége.

A válaszíró 99%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/2Időpont 2007-06-11 10:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Omega 3 és 6 zsírsavak miben találhatóak meg?
Miben vannak többszörösen telítetlen zsírsavak?
Bio linom lencsíra olajat javasoltak 11 hónapos gyerkőcömnek, az Omega 3 zsírsavak pótlására. Van valakinek tapasztalata erről?
Melyek a telítetlen zsírsavak?
Melyek a telített zsírsavak?
A telítetlen vagy a többszörösen telítetlen zsírsavak az egészségesebbek?

Kérdések az Egészség rovatbólKérdések a Táplálkozás rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu