Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mennyi ideig tart az emésztés?

Mennyi ideig tart az emésztés?

Figyelt kérdés
Az étel elfogyasztása és a salakanyag ürítése között kb. mennyi idő telik el?
2010. ápr. 19. 07:55
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

ez teljesen változó. annyi mindentől függ, hogy leírni is felesleges.

a salakanyag amúgy akkor is távozik, ha már napok, vagy hetek óta nem ettél, mert ilyenkor jönnek ki azok a dolgok, amik már nagyon rég óta ott vannak lerakódva.

2010. ápr. 19. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy mit eszel.

A szőlőcukrot például nem kell emészteni, az felszívódik és azonnal használható állapotban van.

A szénhidrátok közül a keményítő bontása a nyálban lévő amiláz hatásásra már a szájban megkezdődik.

A legnehezebb a fehérjék (pl. húsok, sajtok) emésztése, és általában ez tart a leghosszabb ideig.

Az emberi szervezet korától és egészségi állapotától valamint kondíciójától függően akár egy napig is eltarthat a fehérjék emésztése. A salakanyag nagy része nem emészthető anyag (pl. növényi cellulóz)...


Maga az emésztés ideje nem egyenlő az étel elfogyasztása és a salakanyag távozása közt eltelt idővel, mert van aki rendszeres időközönként (pl naponta egyszer, reggel) végzi el a dolgát.

Ha reggelire megeszel egy fél görögdinnyét és másnap reggel produkálsz székletet, szó sincs arról, hogy egy napig tartott az emésztése. A dinnye, a maga 90% feletti víztartalmával és könnyű cukraival a könnyen emészthető katagóriába tartozik és néhány óra elteltével a szervezeted is figyelmeztet, hogy az emésztés befejeződött és a felszívódás után a tápanyagok felhasználása is megtörtént - mert éhes leszel...

2010. ápr. 19. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Átlagosan 4 óra, de ez eltérhet az ételek fajtáitól.
2010. ápr. 19. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 werewolfboy válasza:
100%

Mennyi ideig marad gyomrunkban az étel?

2011. január 06. csütörtök Írta: Rosta Erzsébet Közzétéve itt: Egészség


Teljesen mindegy, hogy mit eszünk, legyen az karfiol, szalonna, őszibarack, palacsinta vagy torta, mindegyikre ugyanaz a sors vár. Az ételek útvonala azonos pályán halad előre, egy része pedig kifelé. Miután az eledelt megrágtuk a szánkban, gyomrunkban savval keveredve, feldolgozódik, majd a belekben atomizálódva részekre bomlik, a felszívódásra képes tápanyagok bejutnak a vérkeringésbe, a szervezet számára hasznosíthatatlan anyagok, melyek az emésztő-traktus utolsó szakaszán maradnak belőlük, pedig hulladékként ürülnek ki belőlünk.


A különböző táplálékok a gyomrunkban különböző ideig tartózkodnak, a szokásos szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból álló ételek általában 3-5 óra elteltével hagyják el azt. A rosszul megrágottak viszont tartósan visszamaradnak a gyomorban.


A vizes, folyékony anyagok - mint például az erőleves - gyorsan futnak át a gyomron, viszont a zsíros ételek, húsok - különösen a zsíros sertéssült, vagy a szalonna - akár 5-6 órát is vesztegelnek benne. Még tovább, 6-8 órát is a gyomorban marad a heringsaláta, az olajos szardínia, a füstölt angolna valamint a zsíros sült liba és kacsa.


A hüvelyesek - a szemes bab, borsó, lencse - szintén nehezen emészthetők, és ugyancsak lassan ürülnek ki, de hosszú emésztésre, lassú felszívódásra lehet számítani a metélőhagyma, a füstölt- és a sós hering, a sült marhahús, és ami furcsa - magas cellulóz tartalma miatt - a saláta elfogyasztása után is.


Könnyen emészthetők viszont a szénhidrátok, olyanok például, mint a cukor, a méz, a rizs, a zabkása, a búzadara, ezeknek a kiürülési idejük ½ órától 2 óráig tart. A víz, a tea, a kávé, a tej, a mártás, a lágy tojás is alig 1-2 órát marad a gyomorban.


Viszont már 2-3 óra kell ahhoz, míg kiürül a gyomorból a fehér kenyér, a kétszersült, a nyers- és a kemény tojás, az omlett és a tojásrántotta, a tartármártás, a vagdalt hús, a főtt hal, a karfiol, a spárga, a sós vízben főtt krumpli és a krumplipüré, a zsemle és a gyümölcskompót.


Állítólag a tejes és tejszínes kávénak és a tejes vagy tejszínes kakaónak is beletelik 2-3 órába, amíg kiürülnek a gyomorból.


A főtt húsoknak viszont több idő kell, a főtt tyúknak, főtt marhahúsnak, főtt sonkának kiürüléséhez 3-4 órára van szükség. Ugyancsak 3-4 órás ott-tartózkodás után jut ki a gyomorból a fekete- és a korpáskenyér, a sült krumpli, a karalábé, a sárgarépa, a spenót, a retek, az alma, valamint a főtt- sonka, a főtt tyúk és a főtt marhahús.


A sült húsok, a borsó, a lencse, a füstölt - és sós hering, a borsópüré, a főtt bab a gyomorból 4-5 óra elteltével megy tovább. A töpörtyű, a zsíros sültek 5-6 óra elmúltával jutnak tovább. Az ételek emésztését és ürülési idejét ugyanis lassítja a zsír.


Habár a gyomornak nélkülözhetetlen szerepe van az emésztésben, a táplálékfelvétel legfőbb folyamata mégis a gyomron kívül történik. A gyomorból a már megemésztett és pépes anyagok a nyombélbe ürülnek, ezután a vékonybélbe jutnak, majd következik a vastagbél és legvégül a végbél. A tápanyagok teljes felszívódása a - körülbelül 7 méter hosszúságú - vékonybélben történik. A vastagbél tartalma pedig mintegy 10-12 óra alatt halad vagy préselődik tova. E béltraktusnak elsősorban tároló és víztelenítő feladata van, az emészthetetlen salakot kell besűrítenie, majd innen a - vélhetően megszilárdult - salaknak az emésztőcsatorna utolsó szakaszára, az ürítés célját szolgáló, mindössze 20 centiméter hosszúságú végbélbe távoznia.


Forrás: [link]

2017. febr. 28. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!