Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mitől alakul ki a kettes...

I.B.T. kérdése:

Mitől alakul ki a kettes tipusú diabétesz?

Figyelt kérdés

Két nagy vonulattal lehet találkozni (elnagyolva):

- Túl sok cukor túl nagy inzulinreakciót vált ki, a sejtek pedig elkezdenek rezisztensekké válni az inzulinnal szemben.

- Ha túl sok zsírt eszünk, akkor zsír telepszik a sejtek inzulinreceptoraira és ez akadályozza meg az inzulin általi glükóz beáramlását a sejtekbe.


AZ elmúlt időszakban sokat olvastam utána illetve néztem doktorok videóit közösségi portálokon ezekkel kapcsolatosan. És megmondom őszintén az őrületbe kergetnek. A két oldal teljes mértékben ellehetetleníti a másik gondolatmenetét. Nem arról lenne szó inkább, hogy étkezzünk változatosan, kerüljük a túlzottan feldolgozott termékeket? Ha belegondolok őszíntén, hogy miért híztam el akkor arra a következtetésre jutok, hogy túl sok tésztát és édességet ettem. Falun élek és saját magunknak termeljük meg a húst, tojást, zöldségeket, gyümölcsöket (persze van , hogy kell venni boltban...). Több kutatás is "bizonyította", hogy az állati eredetű húsok a felelősek az elhízásért mert magas a zsírtartalmuk, jah meg rákot okoznak. Nagyszüleim és azok elődjei is ettek állatokat, stbt. Azt szűrtem le az elmondottak alapján, hogy alapvetően kevesebb húst ettek de a tésztákat például saját maguk csinálták, legtöbbször (már így mondjuk) teljes kiörlésű lisztből. Sokkal több zöldséget ettek, azonban egyáltalán nem hagyták el a húst. Édességet pedig saját kezűleg készítettek sütemények formájában. Nem igazán találkoztak Snickerssel...


Van rajtam 15 kiló fölösleg. Az elmúlt másfélévben többféle diétával is probálkoztam:

- OMAD: 20-4-es illetve 23-1-es böjtölést alkalmazom mai napig. Nem akarom hosszabb ideig csinálni, csak lefogyásra használnám ezeket. Úgy gondolom segített leadni azt a 18 kilót, amit eddig leadtam de alapvetően úgy gondolom az értelmes alapanyagok felhasználása az étkezésemben volt a fő oka a fogyásnak.

- Ketogén diéta: nagyon rühellem. Probálkoztam vele többször is. Nem lakok jól, néhány óra múlva érzem, hogy üres vagyok. Hiába követek diétás terveket ezzel kapcsolatosan.

- Kalóriaszámolás: ezt tartom a legnagyobb kamunak. Pl: OMAD-oztam. Egyáltalán nem számoltam a kalóriát. Párszor gyorsan összeszorozgattam azért a kalóriákat és az amire rááltam több volt, mint amennyi a napi energiaszükségletem. SZerintem a kalóriák számolgatása ott bukik meg, hogy minden makrotápanyagot egységnyinek vesz. Pl: 100 gramm húsból 100 %, hogy valamennyi aminósav a sejtek fehérjeképződésére fog fordítódni, sőt! Ezért az abban lévő kalóriából máris le kellene vonni "valamennyit" mert az nem energiaként hasznosúl. Úgyanígy van a zsírokkal is, ezek is sejtalkotók. Tapasztalataim szerint csak akkor érdemes kalóriákkal foglalkozni, ha végletekben gondolkozunk (10.000 kcal egy nap elég meredek).


Egy nagy szintű kifordítását látom az egésznek. A fitnes guruk és coach-ok mindig valami mellé állnak. "Ha fogyni akarsz számold a kalóriákat és ügyelj a jó minőségű fehérjékre, mondjuk vedd meg az xy gyártótól a 100 % whey proteint mert az annyira jó...". Nem arról szólnak manapság az étkezések (legalábbis a fejemben már régóta nem, sajnos), hogy finomat egyek és egészségeset, hanem egy eltorzúlt kép alakult ki. Ha ránézek egy szelet húsra egyből eszembe a jutnak azok a mondatok, melyeket Dr. Klaper mondott, ha ránézek egy szelet kenyérre, akkor pedig Dr. Berg inzulinrémülete űl ki az arcomra.


Nyár végére le akarom adni azt a 15 kilót. Mit tudnátok javasolni?:D

Tartani fogom az OMAD-ot vagy a 20-4-es IF-et mert ezek igazán nem kerülnek nagy erőfeszítésbe. SOkszor nincs is időm 3x enni egy nap. EZért is tudom tartani.

+ elhagyom az édességek nagy részét (ahogy eddig is tettem) és egészséges alapnyagokból állítom össze az ételeimet. SZerintem ennyi bőségesen elég. Sokszor tényleg elmegyek agyilag egy olyan irányba, ami már szerintem nem egészséges.

Tulajdonképpen csak megundorodtam a "fitneszélettől".



2019. ápr. 25. 08:34
 1/5 anonim ***** válasza:
29%
Nem tudják, mitől alakul ki ! Csak magyarázgatják, mintha értenék !
2019. ápr. 25. 09:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Egyetértek azokkal, amiket írtál.

Az elején lévő két magyarázatból az elsőben van több ráció, a finomított szénhidrátok - leginkább a cukor - azok, amikből sokkal többet fogyasztanak az emberek most, mint régen. De még ez is csak egy nagyon leegyszerűsített magyarázat, más tényezők is szerepet játszhatnak. Állandó bőségben élünk, a boltok tele vannak agyonfeldolgozott és túlságosan "finom" ételekkel (amiknek a hasznos tápanyagtartalma csekély), amiket hatásos médiareklámok támogatnak, sok élelmiszeripari adalékanyagról azt sem tudjuk, milyen hatással van az emberi szervezetre. Ezekhez hozzájön sok embernél a mozgásszegény életmód, kevesebb szabad ég alatt töltött idő, túlzott stressz, nem megfelelő alvás, esetleg rendszeres alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés, amik kihatnak a bélflórára és a hormonrendszerre is.

Van még itt egy jó kis diagram a vegyipari termelés és a cukorbetegség lehetséges kapcsolatáról (elég jó a cikk is):

[link]

2019. ápr. 26. 00:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

A túlsavasodott szervezetben alakul ki a 2-es cukorbetegség. Krómhiánytól szintén kialakul a cukorbetegség, króm van pl. a sörélesztőben, zöldborsóban vagy a földimogyoróban, úgy hogy ezeket nem árt beleintegrálni az étrendbe és akkor nem lesz baj.

Ha fogyni akarsz, fogyassz lehetőleg csak alacsony glikémiás indexű kajákat.

(Savasító ételek: pl. süti, tészta, kenyér, cukros dolgok, tejes dolgok, húsok, alkohol, meg úgy általában a legtöbb magas glikémiás indexű kaja. De ha egy húzásra ledöntesz több liter rostos üdítőt, az is jól felnyomja a cukrot.

Lúgosító ételek: zöldségek, friss gyümölcsök.

Ha savasító ételt eszel, egyél mellé lúgosítót is, hogy meglegyen az egyensúly.)

2019. jún. 17. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Nyilván sok múlik a genetikai tényezőkön, de az egészséges életmód hiánya nagyban hozzá járul. Pl. nem megfelelő táplálkozás, és emiatt kialakulo anyagcsere zavarok( amik nem csak az inzulinrezisztenciára hatnak hanem pl vérnyomásra stb.), ha valakinek hasi elhízása van az is növeli a rizikó faktort több betegség kialakulásánál( szív-és érrendszeri, anyagcsere betegségekre főként), a mozgásszegény életmód, illetve sok stressz is negatívan hat minderre. Ez egy körgorgás, ha valami a metabolizmust felborítja az negatívan hat erre is, ezek összefüggő dolgok. Nemcsak a szénhidrát anyagcserén ütközhet ez ki, hanem pl. hiperlipidémiát okozhat vagy a "rossz koleszterin" szintje magas, a HDL-é pedig alacsony lesz...
2019. júl. 11. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha érdekel még mélyebben a téma akkor keress rá, hogy metabolikus acidózis. Találsz részletesebb leírast is.


Előző voltam.

2019. júl. 11. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!