Postán szeretnék feladni egy levelet kis tárggyal benne. viszont hallottam mindkét variációt, hogy lehet is, meg nem is. Szerintetek?
Sziasztok! A mai nap voltam postán megkérdezni, hogy lehet-e, azt mondták akkor már csomagként kell feladni, ami 5 dkg-ig 21XXX forint. Ami nevetségesen sok összeg azért, hogy kb 70 grammot feladjak. Ugyanakkor olvastam azt itt és redditen korábban, hogy lehet 2cm vastagságig rakni bele tárgyat. Illetve olyat is olvastam, hogy így már vámos dokumentumot is ki kell töltenem, hogy mi van benne.
Valaki tud bármilyen infót erről? Sajnos mindenütt más információval találom szemben magamat.

válasza:A legértelmesebb lenne, ha a posta oldalát néznéd végig, ott le van írva a díjszabás részletesen.
Egyébként meg nem az a lényeg, hogy hány gramm valami - egy kisebb jegyzetfüzet nehezebb, mint egy gyémántgyürü - , hanem egyrészt a mérete, másrészt meg az értéke.
Régebben volt olyan, hogy levélcsomag - nem tudom, ma létezik-e még -, megszabott méreten belül el lehetett így küldeni kisebb tárgyakat.
Ha nincs, akkor csomagként kell feladni.
A "vámos dolog" csak nemzetközi küldemény esetében kellhet, de az sem mindegy, mit akarsz küldeni.
Ha a postai árakat sokallod, akkor érdemes a különböz futárszolgálatoknál is körülnézni, mindenhol más tarifák vannak.
Gond nélkül fel lehet adni. Én rendszeresen postázok így egyedi kézműves ékszereket.
Ha veszel postakész borítékot, mehet bele bármi legális ha le tudod zárni. Annyi hogy 2,4 centi fölött a méret miatt csak postán maradóra küldheted.

válasza:Nagyon egyszerű: Addig levél amíg belefér a postaládába. Ha annál nagyobb, akkor csomag. Van egy pontos vastagság és tömeg megadva, nem tudom fejből, abba kell beleférjen.
Vámnyilatkozatot akkor kell kitölteni, ha nem EU-s országba van címezve. Azt kell megadni hogy mi van benne és mennyi az értéke (ne trükközz mert átvilágítják, akadt fenn a vámon iPhone 5 dolláros játéktelefonnak megadva). Ezt levél és csomag esetén is meg kell tenni.

válasza:Jó lenne, ha konkrétan tudnánk, hogy mit is akarsz feladni. Pontos méretek, számok.
3 formában tudsz feladni:
Sima papír boríték
Buborékos boríték
Doboz
Nah, az se mindegy mit hogyan adsz fel.
Pl.:
A vevő elutalja kesst, te bemész a dobozzal és sima postán maradó csomagként feladod - ez így 1500-1600 kb
De ha házhoz kéri az illető az kapásból megduplázza az árat, ami kb 3000.
Ha pluszba a vevő utánvétellel fizet az kb plusz egy ezres.
Van díjkalkulátor tessék használni. Ingyen van.
Bubis borítékba nemrég adtam fel egy vaskos medált + csináltam rá védelmet. 2.5 cm vastag volt 10 cm x 9 cm-es.
Tudni kell jól is kérdezni, nemcsak a megfelelő helyet, embert megtalálni.

válasza:Itt 2 dolog keveredik.
A 2,4 centis szabály az nem univerzális szabály, hanem csak belföldre érvényes.
Tehát a "ha nem fér bele a postaládába, akkor az csomag" NEM érvényes nemzetközi levélküldeményekre.
Ezt onnan tudom, hogy szoktam küldeni levélként hanglemezeket külföldre. Az ilyen küldemények mérete minimum 32x32 cm, tehát ez elég jól alátámasztja, hogy feladható levélként.
A vámáru-nyilatkozat az valóban kell, de azt ráér a postán bediktálni, mert az ügyintézőnek manuálisan be kell vinnie a gépbe az adatokat. Egy kicsi zöld matricát is ki kell tölteni helyben, amin nagyjából ugyanazok az adatok vannak, mint amiket rögzít az ügyintéző a rendszerben (hogy küldemény ajándék-e vagy értékesített áru vagy egyéb, hogy mennyi a tömege, hogy mennyi az értéke, hogy mi a származási országa, + aláírás + dátum)
A nemzetközi "levél" súlya max 2000 gramm lehet.
A feladási díjra már csak kategória létezik:
500 grammig és 2000 grammig.
Régebben ez cizelláltabb volt. Létezett a 100 grammig és az 1000 grammig kategória is. Az évek során nagyot drágult a szolgáltatás, de az 500 gramm alatti küldemények esetében még mindig ez az olcsóbb a csomaghoz képest.

válasza:Jav.: *A feladási díjra már csak 2 kategória létezik
Azt kifelejtettem az előző hozzászólásból, hogy a vámáru-nyilatkozat csak EU-n kívülre való küldés esetén szükséges.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Sok féle variációt hallottam de senki nem mondott biztosat. Mehetek végig az autopályán heves megyében is vagy pedig a régi hármason gyönygyös felé?
Szerinted melyik a legjobban védhető hely itt Magyarországon? Honnan és milyen fegyvert szereznél? Esetleg hova utaznál és mivel? Milyen konkrét ételt italt vinnél? Mit gondolsz , kellene pénz a túlélésért vagy már nem számítana? Milyen túlélési dolgokat...
Hogy menjek vissza egy nap szabira majd táppénzre és mivel kismama vagyok védett is, mellette meg kanám a gyedet.Ez lehetséges?Kitől kellene megkérdezni a munkahelyemtől egyáltalán nekik ez így jó mármint a munkahelynek?Gyed mellett kapnám a táppénzt?57.000ft gyed-et...
Továbbá Magyarországra mennyi eurot vagy forintot hozhatok be? (a 300-1000-10000 euróig minden variációt hallottam már). Köszönöm🤗😉
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!