Ha az ékszer boltban vásároltam és nem akartam kitölteni a pénzmosási nyilatkozatot, lehet bajom belőle ? Vettem ott helyette egy olcsóbb ékszert 300 ezer alatt.

válasza:Nem lehet bajod. Ez csak egy nyilvántartás, nem veszi elő senki amíg nincs rá szükség. Tehát attól, hogy te 300 ezer fölött fizettél valahol, nem kerül bejelentésre semmilyen hatóságnak vagy szervezetnek. A pénzmosás ellenőrzésére kötelezett szolgáltató ezeket az adatokat felveszi, és tárolja, majd a megőrzési időn túl selejtezi.
Annak kell csak félnie, akinek van félnivalója. Elárulom neked, hogy egy halom ilyen pénzmosás/terrorizmus finanszírozása ellen kötelezett szolgáltató van, ahol személyazonosítás és pénzforgalom van. Az ügyvédtől kezdve a bankon át a nemesfém kereskedőig, könnyvizsgálók, kaszinók, biztosítók, árukereskedők akik 2,5 millió forintnál több készpénzt fogadnak el, stb... úgyhogy nem kell megijedni, sok helyen kérhetnek ilyet. És igen, okmányt is fognak másolni és el kell tenniük. Nem igaz, hogy csak a rendőrnek mutathatod meg az okmányodat, senki másnak.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Érdekelne az ötvösség, de nem tudom, mennyire helyettesíthető az ember ezen a területen a gépek által
Úgy értem, hú de romás, vagy hm.. de szép.. vajon miből telik rá? Írigységet, vagy letojod? Akkor is ha az ember módjával, szolidan hordja?
Párom nemrég vett nekem egy ígéret gyűrűt és én is szeretnék neki, viszont nem találok Budapesten olyan helyet ahol normális áron ezt meg tudnám tenni (mondjuk maximum 40 ezer és csak ezüst jöhet szóba, arany semmiképpen). Rendes üzletet keresnék, mert online nem igazán vásárolnék ilyet.
Van rajta még külön egy M jel és egy mini cimer jel is.
Lehet, hogy triviális kérdés, de engem érdekelne. Például egy régi pénzérmét egy hamisítványtól, mondjuk egy aranydublont, hogyan különböztetünk meg egy okosan álcázott másolattól? A kérdés hasonlóan vonatkozik ékszerekre, ásványokra stb. Szívesen meghallgatnám, ha valakinek van erről ismerete.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!