Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Egyéb kérdések » Egyéb kérdések

A kérdés

Mik a dalszövegírás alapjai? Mitől lesz jó egy dalszöveg? Kérlek írjatok!

Kérlek ne baromságokat írjatok ,de írjátok meg légyszi meg hogy szerintetek miért lenne jó egy dalszöveg!

Előre is köszönöm a választ mindenkinek!!!! 2009. aug. 30. 16:55  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Milyen stílusban szeretnéd írni?

A válasz 74%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/12Időpont 2009. aug. 30. 21:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Pop

# 2/12Időpont 2009. szept. 1. 18:46 Privát üzenet
Hát a dalszövegírás alapja az, hogy a szívedből szóljon! Ne csak holmi tükör legyen amilyen akarsz lenni! Olyan legyen amilyen te vagy! A lelkedet tükrözze. Ez úgy szokott lenni, hogy van akinek egyik dal jön a másik után, van akinek pedig éveket kell facsarnia ahhoz, hogy megszülessen 1 dal. Énnekem nagyjából mondjuk megy a dalszövegírás, és örülök is neki! Nekem a c.o.d. adott tanácsot (children of distance) és angel is sokat segített, mindig megmondja a véleményét a dalaimról. Én úgy vagyok, hogy néha nagyon jók születnek, néha kevésbé jók, és ritkán nagyon pocsékak. Nah a lelkedet tükrüzze a dalod. ENnyi : Mc CaP

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/12Időpont 2010. jún. 16. 08:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szia énis szoktam dalokat írni nekem a tankcsapda segített a rock zenék írásában de rapban inkább a majka és a V.S.O.P a lényeg hogy azt írd le amit érzel és a szivedből szoljon Mc PaPa jól mondta és persze tudnod kell zenálni

A válaszíró 56%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/12Időpont 2010. szept. 28. 16:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
bocs MC Cap

A válaszíró 56%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/12Időpont 2010. szept. 28. 16:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nyolc éve írok dalszövegeket, és azt kell mondjam, az eddigi válaszok egyáltalán nem voltak kielégítőek. Annál, hogy "a szívedből szóljon" sokkal több a dalszerzés-dalszövegírás. Megpróbálom a lehető legrövidebben és a legérthetőbben összegezni, milyen tapasztalatokat gyűjtöttem össze 13 éves korom óta:


1) Érzék


- Ha nincs érzéked hozzá, szenvedhetsz egy dalszöveggel akár évekig, de azon mindenki érezni fogja, hogy erőltetett. Nem is éri meg sokat szenvedni valamivel, ami egyértelműen nem megy, mert csak kudarcként éli meg az ember. Az hogy van-e érzéked hozzá, hamar kiderül. Meg kell próbálni. Én először versekkel kezdtem, többszázat megírtam, de dallam nélkül. Aztán kipróbáltam, tudok-e dallamot és ritmust kreálni hozzájuk, és szépen lassan kialakult. Ha úgy érzed, megy a dolog, akkor folytatni kell, gyakorolni és törekedni a fejlődésre.


2) Gyakorlás


- Ha úgy érzed, működik, élvezed, és másoknak is tetszik, amiket írsz, akkor nem szabad alább adni. Sok tehetséges fiatalt ismerek, akik megrekedtek egy szinten, mert elhiszik, hogy ez "bőven elég", hiszen sok embernél jobban írnak. Soha nem az számít, hogy hányan vannak mögöttünk valamiben, hanem az, hányan vannak még előttünk, illetve hogy saját magunkat felül tudjuk-e múlni újra és újra. Én ha visszaolvasom a régi szövegeimet, egyértelműen meg tudom állapítani, mennyit fejlődtem évről évre. Minél többet írsz, annál frappánsabbak lesznek a rímeid, jobb szóképeket találsz ki, beszélgetésekben észreveszed, hogy valaki véletlenül rímekben beszélt, olvasol, filmeket nézel, és eszedbe jutnak közben sorok, mondatok, párhuzamok, mit mivel lehetne összehasonlítani stb... Szóval gyakorlás.


3) Rag-rímelés


- Sokan amikor elkezdenek verseket írni, úgy kezdik:


"bla bla bla bla szeretem

bla bla bla megeszem,

bla bla bla elteszem,

bla bla bla bla megveszem"


Ez a ragrím. Ha elgondolkozol egy kicsit, rájössz, így a lehető legegyszerűbb rímeket faragni, hiszen minden sornak ugyanaz a vége. Mind a négy sor végén egy határozott (tárgyas) ragozású, jelen idejű, E/1-es, kijelentő módú ige áll... Nyelvtan tanárok kérem, ne kötözködjenek, mert csak a suliban tanultakat idéztem fel. Köszönöm :) Eleinte sokan így írnak, aztán rájönnek, hogy ennél többre is képesek, ezért elkezdik ezt a fajta rímelést hanyagolni, hiszen így egy tízéves is könnyedén meg tud írni bármilyen hosszú verset.


4) Dallam és ritmus


- Egy dalszöveg nem dalszöveg, amíg nem párosul hozzá dallam és ritmus. Amíg nem lehet elénekelni, addig csak egy vers, annak pedig általában nem a legjobb. A repp szöveg sem repp egészen addig, amíg valaki el nem reppeli neked, hiszen ott is nagyon fontos a szöveg üteme. Azzal hangsúlyozhatod ki a soron belüli rímeket, a ritmussal variálhatod a sorok szótagszámát, a rövidebb-hosszabb sorok váltakozásával lesz magávalragadóbb a zenéd. (Szerintem legalábbis...) A lényeg, hogy felesleges addig megítélni egy dalszövegíró művét, amíg nem hallottad elénekelve.


5) Prozódia


- A magyar nyelvben minden szónak megvan a maga ritmusa, amit beszéd közben használunk. (tá-ti-ti, ti-ti-tá, tá-tá-tá-tá, akkor ott a szinkópa, a triola stb. Ez általános iskolai ének órákról biztos ismerős.) A lényeg, hogy ehhez a ritmushoz nekünk dalszövegírás közben az esetek 90%-ában ragaszkodnunk kell. Néha lehet egy kicsit csúsztatni, ha engedi a szó, de sokan sajnos egyáltalán nem figyelnek oda erre, holott beszéd közben sem mondjuk azt a "síííííírok" helyett, hogy "siróóóók". Pl Roy és Ádám - Az otthon itt van című számában soha nem értettem a szóló rész utolsó sorát: "Hazavág mindent ez a laza szál" itt bizony súlyos prozódiai hiba van, mintha azt énekelné: "EZZA" Ki az az Ezza? Nem kritizálni szeretnék, csak azt, hogy akit igazán érdekel, az megértse, ettől függetlenül ez az egyik kedvenc magyar dalom, szerintem fantasztikusan meg lett írva, ezt az egy szépséghibát leszámítva. Idézzük fel a következő sláger dallamát: Edda - Lelkünkből: "Lelkünkből szól ez a dal. Örökre velünk maradsz, Őrizzük mosolyodat." Az örökre, az örökre, nem pedig ŐŐŐrŐŐŐkre... Persze mondhatjuk, hogy költői szabadság van, de amikor annyira áthágjuk a magyar nyelvtan szabályait, hogy érthetetlen a szöveg, az elrontja a legjobb szerzeményt is. Szóval igyekezzünk erre odafigyelni. Nem nehéz.


6) Eredetiség, önálló gondolatok


- Részletezzem? Szerintem nem szükséges. De gondoljunk bele, hány dalban hallottuk már azt, hogy "Egy érintésedtől elönt a tűz" vagy "átjárja testem az akármi, ha rád gondolok" vagy "annyira egyedül vagyok hogy óóóójajjjj". "Váááágyom rááááád bééébiiiii" sorolhatnám. Unalmas közhelyes dolgok. Ha nem tudunk olyat kitalálni, amit még nem hallottunk, akkor inkább fordítsuk viccesre a figurát Pl "Olyan az illatod mint a frissen sült tesco-s kifli", a "A fogpiercinged fényében megvakulok" Próbáljunk meg kicsit eredetiek lenni, hallgassunk minél több zenét, hogy ha máshogy nem is, kizárásos alapon ki tudjuk szűrni, mi az, amit nem akarunk a nevünkkel fémjelezve a közönség elé bocsájtani. Ha hallottuk valahol ugyanazt a sort, akkor az kerüljön egy fekete listára, fogalmazzuk meg máshogy, vagy írjuk át az egész verzét. És hát az adott zenei mű témája sem muszáj, hogy mindig a szerelem, a buli, a haverok legyen, vagy az hogy mi aztán milyen kemények vagyunk, kitörünk a gettóból, pedig megráncigált minket az élet. Lehet másról is írni, akármilyen meglepő :)


7) Szívből jöjjön


- Igen. Jöjjön szívből. De ez alapvető :)


Remélem segítettem azoknak, akiket valóban érdekel a szövegírás. Aki dalszöveget szeretne, az esveemusic@gmail.com címen ér el.


További szép napot!A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik.
# 6/12Időpont 2011. máj. 31. 18:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Köszönöm kedves utolsó a kielégítő választ!

A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/12Időpont 2011. júl. 25. 21:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ez a komment nekem így évek után sokat segített örülök hogy rátaláltam erre a topicra. :)


Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy ha csak úgy kipattan a fejemből az ütemre 1-1 rím az úgy jó? :) Próbálom értelmesen megírni ha rosz vagy nem passzol a szövegbe elvetem. De csak úgy kiugrálnak. :D# 8/12Időpont 2016. júl. 17. 23:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Én elég régóta szöveget írok.

A legfontosabb hogy ne tucat dal legyen,

írhatsz szerelmeset...de mindenképpen rakd bele a saját érzelmeid.

Az érzéseidet fejezzék ki a szövegeid.

Nekem is van hogy nem ihlet meg semmi.

Van amikor igen.

Légy türelmes és gondolkozz,miről irhatnál :)A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/12Időpont 2016. nov. 11. 20:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A 6-os válaszoló nekem is sokat segíett! :)

A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/12Időpont 2017. aug. 21. 19:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Najó ez nem vers akar, lenni inkább dalszöveg (féleség), és az a kérdésem hogy nagyon rossz?
Jó dalszöveg/vers, vagy bármilyen idézet? :D
Mit jelent ez a dalszöveg idézet magyarul?
Valaki segítene lefordítani egy dalszöveg részletet angolról magyarra?
Valaki aki angolos, lefordítaná ezt a "dalszöveg"et?
Ez a dalszöveg részlet mit jelent?

Kérdések az Egyéb kérdések rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!