Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Egyéb kérdések » Egyéb kérdések

A kérdés

Hogyan viselkedjek normálisan? Ahogyan a többség?

Szóval az a helyzet, hogy autista vagyok. (asperger szindróma) Ebből szeretnék kigyógyulni, vagy ha nem lehet legalább eltitkolni. Akármilyen fura, én nem veszem észre ha máshogy viselkedek, magamnak normális vagyok, mások rögtön rákérdenek az autizmusra. Az asperger gyógyítható? Úgy hallottam az autistáknak meg kell tanulni ami másoknak természetes. Valaki nem mondaná el részletesen, vagy levélben, nem tudom a jövőben lesz-e kérdésem, de tényleg hitelesen el szeretném titkolni.

Keress kérdéseket hasonló témákban: autizmus, normális, Asperger-szindróma, viselkedés

 2014. szept. 11. 17:46  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3
te így vagy tokéletes, hidd el!!! nekem, "normálisnak" sokkal nagyobb bajaim vannak/voltk

A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/24Időpont 2014. szept. 11. 18:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"én nem veszem észre ha máshogy viselkedek"

- Bizony, ez ilyen!

- Nem gyógyítható!

- Megtanulhatod, hogyan játszd meg magad mások előtt (színészkedj)

Szerintem ez 1.) Nagyon lefáraszt, néha nem megy 2.) Nem őszinte, és ezért kicsit mindig kilóg a lóláb...


Amit én javasolnék neked: LÉGY ÖNMAGAD! Azt, amiért ott vagy, csináld jól (munka, tanulás), és a többi nem számít. Válassz toleráns, vagy hozzád hasonló barátokat.A válasz 85%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/24Időpont 2014. szept. 12. 11:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
2xSü nevű felhasználó válasza:

Meg lehet tanulni eljátszani azt, hogy olyan vagy, mint a többi ember. De ez tanulást, időt, erőfeszítést igényel. Hogy hogyan, arról egy szakembert kérdezz meg inkább.


De teljesen nem fogsz tudni úgy tenni, mintha nem lennél Asperger-szindrómás. Mindig lesz olyan helyzet, olyan érzelmi, fizikai állapot, mikor kiesel a szerepből.


Ne akard eltitkolni. Akivel közelebbi kapcsolatba kerülsz, az észre fogja venni, hogy valami nem egészen stimmel, hogy vannak furcsa szokásaid, gesztusaid, gondolataid, reakcióid.


Az emberek az ismeretlentől, kiszámíthatatlantól jobban félnek, tartanak, mint egy kiszámítható, de negatív dologtól. Azzal, hogy elmondod nekik, hogy te milyen problémában vagy, azzal azt éred el, hogy számítani fognak rá, hogy lesznek furcsa dolgaid. Jóval kevésbé fognak rajta meglepődni, számítanak rá, így könnyebben elfogadják. Az átlagos emberek többsége toleráns azzal, akit ismernek. Ha már ismernek valamennyire, és tudják, hogy nem vagy olyan, mint a többség, akkor könnyedén fognak alkalmazkodni hozzád. Ha viszont eltitkolod, akkor egy adott furcsasággal nem tudnak mit kezdeni, megijednek tőle, félnek tőle, mert nem tudják az okát, nem tudják, hogy hogyan viszonyuljanak hozzád, hogy mi történt veled.


Pl. a testvérem autista. Nem Asperger-szindrómás, hanem jóval erősebben autista. Nála a beszéd, a kommunikáció nagyon nem jól működik. Néha csak egy-egy szóval, vagy mondattöredékkel fejezi ki magát, néha kijelentés helyett kérdez, vagy nem ad egyértelmű választ. Beszélgetni nem igazán lehet vele, csak bizonyos témákra szorítkozva. Sokat fejlődött, de nála az első szónál kiderül, hogy valami gond van, és nem is kicsi. Néha minden különösebb inger nélkül elkezd nevetni, mert eszébe jutott valami. Néha hangosan „magában” beszél.


Viszont azok az emberek, akik bár idegenek, de gyakrabban kapcsolatba kerülnek vele, ők elfogadóak, segítőkészek. Azért mert tudják, hogy mivel állnak szemben, és mire számíthatnak. Pl. gyakorlásképpen a testvéremet néha átküldtük a közeli boltba kenyérért. Az eladók persze előtte is ismerték már, megbeszéltük velük, hogy ez most egy kis gyakorlás lenne a testvéremnek, és készségesen mondták, hogy természetesen segítenek, figyelnek rá, stb… Testvéremet ismerve valahogy így zajlódhatott le a vásárlás:


Testvérem: - Kérek kenyeret.

Eladó: - Szia Peti.

Testvére: - Szia.

Eladó: - Két kilós kenyeret kérsz?

Testvérem: - Igen… (szünet) Egy kilósat?

Eladó: - Egy kilósat?

Testvérem: - Igen.

Eladó: - Akkor egy kilósat, vagy két kilósat?

Testvérem: - Egy kilósat… (szünet) Kakaós csigát is?

Eladó: - Kakaós csigát is kérsz?

Testvérem: - Igen.


Tesóm bizonyára nem mondja azt, hogy köszönöm, vagy nem köszön el, nem néz az eladó szemébe. De ezt tudják róla, tudják, hogy nem azért, mert bunkó, érzéketlen, hanem mert van egy rendellenessége a kommunikációval.


Ha őt képes a környezete elfogadni, akkor téged is képes lesz, hiszen nálad sokkal kevesebb dolgot kell tolerálni.


Ez az én véleményem átlagos, mentális szindrómáktól mentes emberként. De hallgasd meg egy Asperger-szindrómás ember véleményét is! Neki tapasztalata is van ezzel a kérdéssel kapcsolatban: https://www.youtube.com/watch?v=IywFh14Ep20


Szóval ne aggódj! Fogadd el magad! Ne akard elhitetni a világgal, hogy te olyan vagy, amilyen valójában nem. Nincs ezzel gond. Persze célszerű megtanulnod a többség viselkedését, szokásait, az megkönnyíti az életedet. De nyugodtan vállald fel magadat, az állapotodat! Mindig lesznek emberek, akik elfogadnak olyannak, amilyen vagy. Aki nem, azzal meg nem kell sokat törődni, ha megteheted, kerüld el őket. Ez átlagos, „neurotipikus” embereknél is így van. Mi is különbözünk egymástól, néhány dolgot tudunk tolerálni egymásban, néhány dolgot – még ha szokványos is – nem tudunk tolerálni. Mindenkinél más ez az határ, sőt függ attól is, hogy milyen témáról van szó. A keresztény nem fogja megérteni az ateistát, az ateista a hívőt. De nem is feltétlenül kell. Ettől még lehetnek jó barátok, lehetne közös dolgaik, kedvelhetik egymást.


Attól, hogy neked van egy mentális betegséged, vagy talán jobb szó rá az állapot, attól még értékes, szerethető ember lehetsz. Van, aki mentálisan rendben van, és de kevésbé szerethető, vagy kevésbé tudja magát értékessé tenni. Ez nem ezen múlik. A te állapotod ebben nem olyan nagy mértékben gátol.


Élvezd az életet! Minden embernek vannak erényei, tehetsége, és minden embernek vannak hiányosságai. El kell fogadnod magad olyannak, amilyen vagy, azzal együtt, hogy tisztában kell lenned, hogy te nem vagy olyan, mint a többi ember. Ezt szem előtt kell tartani. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne helyed az életben, a többi ember között.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 15%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/24Időpont 2014. szept. 12. 14:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igen, de én maradok a színészkedés mellett, mert több ezer emberrel találkoztam már és 99%-uk képtelen lenne elfogadni. Nem szeretném, hogy másként tekintsenek rám, szégyellem. Orvoshoz sem merek menni, annyira, még ha tudom is, hogy nem tehetek róla. Aki ismer Asperger szindrómást, vagy autistát, még tudna írni, hogy mit csinálnak/csinálunk máshogy? Ebből sokat tanulok, és köszönöm a sok biztatást.

# 4/24Időpont 2014. szept. 12. 16:16 Privát üzenet

Gyógyítani nem lehet, csak megtanulni azokat amiket a normális emberek tudnak.


Olvasd el ezt a könyvet: Barbara Pease, Allan pease: A testbeszéd enciklopédiája

Nagyon sokat segíthet ha meg akarsz tanulni pár dolgot :D Ha esetleg van színész/színjátszó (nem tudom mi a neve pontosan) szakkör a közeledben még az is jó.


De én is azt javaslom hogy légy önmagad, tapasztalatból mondom. Én szintén aspergeres vagyok, a suliban sose szerettek de volt egyetlen igazi barátom. Aztán elegem lett hogy mindenki más utál és próbáltam megjátszani a normálisat, úgy csináltam mint aki átlagos, és rövid időn belül már az az egy barátom is "otthagyott". Mint kiderült éppen azért kedvelt mert fura voltam, és nem egy átlagos birka mint a többiek. Azóta nem érdekel hogy marslakónak néznek, próbálok nem bunkó lenni és ilyesmik, de nem színészkedek.

Előbb vagy utóbb csak találsz valakit aki ilyennek szeret! Sok ember van a világon, ha jól megtanulsz angolul még több lehetőséged lesz.


Ettől függetlenül, a színészkedés is jól jön néha, ha valamit ki akarsz fejezni amit amúgy nem tudnál, célszerű megtanulni :)A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/24Időpont 2014. szept. 12. 16:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
2xSü nevű felhasználó válasza:

A családod képes elfogadni. Kénytelen lesz rá. Az ismerőseid között lehet, hogy van olyan, aki nem tudja elfogadni. Ők nem is ismernek, vagy kedvelnek igazán, tehát nem is kell velük sem barátkoznod, sem jóban lenned. De biztosan találsz olyan embereket, akik azért szeretnek, mert az vagy aki, és nem egy álarcért, amit viselsz. De lehet, hogy arról a 99%-ról is kiderül, hogy jóval kevesebb, hogy az emberek több, mint a fele inkább jobban kedvel emiatt, mert most már értik a furcsaságaidat, és tudják, hogy ettől te még ugyanaz az ember maradtál, aki eddig is voltál, és nem fognak emiatt kevésbé kedvelni.


Mindenképpen fordulj orvoshoz, szakemberhez. Egy orvos meg tudja mondani, hogy milyen más orvosokat, szakembereket keress fel. Ha magad kezded el tanítani magad, az a nehezebb, és nem is biztos, hogy járható út. Sok pszichológus, szakember foglalkozott már Asperger-szindrómásokkal, így van tapasztalatuk, vannak sikereik, kudarcaik, ezek tapasztalatát összefoglalva újabb kutatások alapjául szolgálhat. Nem kell feltalálnod azt, amit mások már kemény munkával feltaláltak.


Egy szakember tudni fogja, hogy mit kezdjen veled. Tréningeken vihet végig, ahol célirányosan és hatékonyan tudod elsajátítani a neurotipikus emberekkel kialakítandó viszonyt. Célirányosan ajánlhat olyan könyveket, amire lehet te magad nem akadnál rá.


Szakember nélkül olyan, mintha egy erdőben térkép és iránytű nélkül akarnál eljutni valahova. Ha már egyszer valaki készített egy térképet, akkor használd fel, és könnyebben célhoz érsz, nem kell zsákutcákból visszafordulni.


Még szakemberekkel is pont elég nehéz lesz, nem kell még azzal is nehezíteni a dolgot, hogy önmagadat próbálod meg tanítani olyanról, amit még nem tudsz…


Oké, tudom, hogy ez kényelmetlen, de egy szakember pont azért van, hogy neked segítsen. Nem kell tőle tartanod, ő már foglalkozott Asperger-szindrómásokkal, tehát se bolondnak, se csudabogárnak, se UFO-nak nem fog nézni, hiszen pontosan tudja, hogy egy Asperger-szindrómás ember sem rosszabb, sőt néha még csak nem is furcsább, mint a többi ember, hogy te is egy intelligens, érző, értelmes ember vagy.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 15%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/24Időpont 2014. szept. 12. 18:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

A családom tudja, de tényleg így is magányos vagyok, akiket említettem nem a barátaim, nincs közük hozzá. Iskolába csak a tankötelezettségem miatt járok, nem barátok miatt. A családommal nem olyan jó a viszonyom, hogy bevalljam nekik, hogy orvoshoz mennék, egyedül meg nem tudok, csak 13 vagyok. Interneten is sokat tudtok segíteni. :) Valamilyen aspergeres oldalon nem adnak tanácsokat aspiknak? Én nem találtam.

# 7/24Időpont 2014. szept. 12. 18:16 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Arról tudnátok esetleg írni, hogy milyen kommunikációs problémáink vannak? Pl.: a metakommunikációt nálatok hogy értelmezzem? Hogyan színészkedjek minél jobban?

# 8/24Időpont 2014. szept. 13. 23:22 Privát üzenet

[link]


sokféle kommunikáció vanA válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/24Időpont 2014. szept. 15. 19:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Ez jó, utolsó, de mi aspik miben viselkedünk másként?

# 10/24Időpont 2014. szept. 16. 18:36 Privát üzenet
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogyan viselkedjek a baratommal. Ha az egy felrertett mondat miatt elment kirandulni olyan emberrel, aki okozta a felrevezeteset. Inkabb hitt a hamis baratjanak, mint az igaz...
Lassan beleőrülök abba hogy szinte mindenben amit elkezdek kudarcot vallok. A környezetemben pedig a túlnyomó többség sztem hülyének tart. Mit tehetnék?
Mit tegyek / hogy viselkedjek h a leendő osztálytársaim szeressenek? 14/L
Miért van, hogyha ezen az oldalon saját véleményt nyilvánítasz és az nem hasonlít a többség válaszára akkor lefikáznak?
Vasárnap egy mozdonyvezető elvisz magával és megmutatja milyen onnan a vezetőállásból, hogyan kell vezetni szóval egy kis vonattúrára. Miket kérdezek tőle, hogyan viselkedjek, mit csináljak?
Hogy viselkedjek egy cserediákkal szemben?

Kérdések az Egyéb kérdések rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!