Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mit ettek a 15. század előtt?

Iskolások kérdése:

Mit ettek a 15. század előtt?

Figyelt kérdés
Tudna valaki mondani olyan ételeket vagy olyan weboldalakat ahol erről szó van ? előrre is köszönöm
2015. jan. 2. 21:07
 1/5 anonim ***** válasza:
0%
Virsli, májkrém, pizza, hot-dog, hamburger.
2015. jan. 2. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Disznó, tehén, szárnyasok, vadak, bizonyos zöldségek és gyümölcsök.
2015. jan. 2. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

Kenyeret,tejtermékeket,husokat,halat,hagymát ,gyümölcsöt

diót,tésztákat....mézet,sajtot.

2015. jan. 2. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Házi dógozatot köll írjál, és most ég a segged alatt a talaj? Nézz utána a gugülön, ne itt kóduljál információkért, amíg idecseszted ezt a rohadt kérdést, a gugülön már meg is lelted vóna ami neked köll az oskolába.
2015. jan. 2. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Magyarországon a késő középkorban alapvető a marhahús, a korábbinál több sertés- és juhhús valamint baromfi. Gyökérzöldségek, hüvelyesek - főleg borsó(már honfoglalás körül), de termesztettek lencsét is. Elmaradt a korábban általános lóhús.

Gabonafélékből és hüvelyesekből kásaféléket készítettek, a húst főzték. A húsfogyasztás mértéke bizonytalan, vannak kutatók, akik csak a városi lakosság esetében jelentősebb.

A kenyér luxus élelmiszer volt, a 11. sz-ban a felsőbb társadalmi rétegek táplálkozásában jelenik meg, a köznépnél csak a 14. sz.-ban válik általánosabbá (erjesztett kenyér), de ez sem jelentett évi 30-50 kilónál többet. Ami gyakoribb, az az árpából készített erjesztetlen lepénykenyér. A lepénykenyér már a honfoglalás korában is ismert volt.

Mo.-on a 11. században a katolikus egyház által meghatározott szabályok voltak érvényben, azaz voltak húsevő és böjti napok. A böjti napok közül a kevésbé szigorúakon ehettek tojást és tejterméket.

Tejből oltóval készített sajtot csak a 17. sz-tól készítettek /Mo.-on/, addig tejből vajat, túrót, valószínűleg joghurtot készítettek. A tej és tejtermékek fogyasztása ennek ellenére alacsony volt.

Burgonya még nem volt.

Gyakori ételféle volt kenyér leöntve valami lével /lehetett ez húslé, bor, káposzta- borsólé/ - ennek a neve volt leves kenyér. Ilyen készült hús mellé, de önálló ételkén is fogyasztották.

Káposztát régóta használták, bár savanyítani csak a 15. sz. végén-16. sz-ban kezdték.

Olaszországban a száraztészta már a 13. sz.-ban megjelent, de Mo.-on csak 16. sz-ban lett általános.

2015. jan. 3. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!