Mit ettek a 15. század előtt?
Kenyeret,tejtermékeket,husokat,halat,hagymát ,gyümölcsöt
diót,tésztákat....mézet,sajtot.
Magyarországon a késő középkorban alapvető a marhahús, a korábbinál több sertés- és juhhús valamint baromfi. Gyökérzöldségek, hüvelyesek - főleg borsó(már honfoglalás körül), de termesztettek lencsét is. Elmaradt a korábban általános lóhús.
Gabonafélékből és hüvelyesekből kásaféléket készítettek, a húst főzték. A húsfogyasztás mértéke bizonytalan, vannak kutatók, akik csak a városi lakosság esetében jelentősebb.
A kenyér luxus élelmiszer volt, a 11. sz-ban a felsőbb társadalmi rétegek táplálkozásában jelenik meg, a köznépnél csak a 14. sz.-ban válik általánosabbá (erjesztett kenyér), de ez sem jelentett évi 30-50 kilónál többet. Ami gyakoribb, az az árpából készített erjesztetlen lepénykenyér. A lepénykenyér már a honfoglalás korában is ismert volt.
Mo.-on a 11. században a katolikus egyház által meghatározott szabályok voltak érvényben, azaz voltak húsevő és böjti napok. A böjti napok közül a kevésbé szigorúakon ehettek tojást és tejterméket.
Tejből oltóval készített sajtot csak a 17. sz-tól készítettek /Mo.-on/, addig tejből vajat, túrót, valószínűleg joghurtot készítettek. A tej és tejtermékek fogyasztása ennek ellenére alacsony volt.
Burgonya még nem volt.
Gyakori ételféle volt kenyér leöntve valami lével /lehetett ez húslé, bor, káposzta- borsólé/ - ennek a neve volt leves kenyér. Ilyen készült hús mellé, de önálló ételkén is fogyasztották.
Káposztát régóta használták, bár savanyítani csak a 15. sz. végén-16. sz-ban kezdték.
Olaszországban a száraztészta már a 13. sz.-ban megjelent, de Mo.-on csak 16. sz-ban lett általános.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!