Van hited az evolúcióban?
"hited"
Ha belegondolok abba, hogy egy állatfajnak szüksége van szárnyakra, vagy kopoltyúra, vagy tüdőre, vagy méregre, vagy egyéb dolgokra ahhoz, hogy túléljen, védekezzen, és ezért az evolúció során kifejleszti, vagy úgymond kifejlődik nála... finoman szólva is elképzelhetetlen. Ha egy állatnak szüksége van egy szervre, tényleg elhiszitek, hogy kifejlődik nála?
#28: "Te, mintha itt is lenne pár, s nem Lajos bácsitól, aki helyettes takarító Alsótekervényesen."
Öööö... vagy lehet, hogy félreértettelek? Akkor bocsika... :)
No, azért egyértelműsítsünk a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének prezentációja alapján:
Ez az egyetlen egy biológiai evolúció van:
"Új fajok természetes úton való kialakulása, melynek irányát a faj genetikai jellemzői által meghatározott tulajdonságok, valamint az élő és élettelen környezet változásai és ezek szakadatlan befolyásol."
Az evolúció fogalma alatt természetesen több mechanizmust (melyekből csak egy a darwini evolúció – jóllehet a legmeghatározóbb), evolválási típust vizsgálhatunk.
Pl. beszélhetünk koevolúcióról is, de ez sem azt jelenti, hogy az másféle evolúció lenne. Az evó definíciója rámutat, hogy a környezet változásainak tükrében alakul az evolválás "iránya" is. Pl. egy vízhez alkalmazkodó taxon alakuló formavilágát, tulajdonságait maga a víz tulajdonságai meghatározzák, de van olyan eset, amikor a vizsgált taxont alakító környezet nem élettelen, hanem szintén élő. Tipikus koevolúciós kapcsolat jön létre az élősködő- és a gazdafaj között. Ha változik a szokásos evolúciós mechanizmusok mentén a gazdafaj, akkor alkalmasint szintén a szokásos evolúciós mechanizmusok mentén a gazdafaj változásaihoz kell adaptálódnia az élősködőnek is. Vagy ha az élősködő kezd túl hatékonnyá válni, akkor a gazdafaj kezd úgy változni, hogy a szaporodási hatékonyságát megőrizze, vagyis oda vissza egymást változtatják ezek, de a szokásos evolúciós mechanizmusokkal.
A koevolúció nem más evolúció tehát, csak a szituáció más, szemben azzal, amikor a szélesen vett új környezethez kell alkalmazkodni. Érdemes tehát ennek a szituációnak új nevet adni (hogy ne kelljen a szitut állandóan körülírni), ami a koevolúció nevet kapta.
Olyasmi ez, mint a piros autó, diesel-, benzines-, miegyéb autó. Az autó alapvető lényege mindegyik esetben ugyanaz, és nem egymástól alapjaiban eltérő eszközöket értünk a felsoroltakban szereplő tételek alatt.
Nincs hitem az evolúcióban.
Én tudom, hogy az evolúció létezik.
Hogy miért, azt már levezették előttem.
Sokan írták már, hogy: "a szemed előtt folyik le az egész folyamat". És mennyire igazuk van! Az evolúciós folyamat lényege, hogy minél tovább fenn tudjon maradni egy bizonyos élőlény, ezért alkalmazkodnia kell a környezetéhez. Ezt maga Darwin is megírta: "Nem a legokosabb, leggyorsabb, legerősebb élőlény marad életben, hanem az, amelyik a legbiztosabban fejlődik ki a környezetéhez híven." Egy élőlény persze kifejlődhet más állatokhoz/növényekhez mérten, nem ANNYIRA(!) lényeges, hogy milyen területen él. Példa: A kolibrik is a virágokhoz alkalmazkodtak a csőrük meghosszabodásával, a madagaszkári szendernek pedig 30 cm hosszú szívókája van ahhoz, hogy egy olyan orchideafaj nektárjával táplálkozzon, melynek 25-30 cm mélyen, egy hosszú cső végén található a nektárja.(ezeket az eseteket hívják koevolúciónak).
Természetesen én tisztelem mások gondolatait, nem szeretnék kötekedni. Viszont nézz körül, mindenhol ott van a fejlődés, még ha nem is láthatod. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!