Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Egyéb kérdések » Egyéb kérdések

A kérdés
RTM ALL STARZ nevű felhasználó kérdése:

Szerintetek ha térfigyelőkamerán kivül más nem látta az adott szituációt, hogy idegen helyen voltam korom sötétben szinte és véletlenül rosszúl kerültem ki a kikerülési irányt or az alapján a felvétel után kaphatok büntetést?

Nagyon szégyenlem magam és nem lenne szükségem egy adott büntetésre vagy pontok gyüjtésére esetleg a jogosítványom bevonásához

  márc. 15. 00:29  Privát üzenet  

A válaszok
Attól függ, ki üzemelteti. Ha pl az önkormányzat akkor nem lesz semmi.

A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/2Időpont márc. 15. 02:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra vonatkozó rendelkezések megsértői bírság fizetésére kötelezhetők; e három szabálysértés esetén a közterület-felügyelet önállóan is jogosult ellenőrizni és bírságot kiszabni.{*¹} (A közterület-felügyeletet az önkormányzat hozhatja létre; az önkormányzat létesíti és tkp. üzemelteti is a kamerákat.)

A két éve nagy nyilvánosságot kapott eset kapcsán sokan úgy tudják, hogy a közterület-felügyelet kamerafelvétel alapján nem bírságolhat. Ez nem így van.{*²}


A kötelező halási irány megszegéséért egységesített, kötelező bírságösszeg van megállapítva: 50-ezer Ft. Felelőssé tehető a járművezető, illetve, ha a személye nem kerül megállapításra, akkor az üzembentartó.{*³}


4 előéleti pont jár a vezetőnek; de ha nem történik meg a személyének a megállapítása és az objektív felelősség esetén kapja a bírságot az üzembentartó, akkor nem kap pontot.{*⁴} (Akkor sem, ha ténylegesen ő vezetett.)


A vezetői engedélyed nem vonják be. A BTK{*⁵} és a Szabálysértési törvény{*⁶} is tartalmaz eseteket, amikor alkalmazható az eltiltás, illetve amikor kötelező vezetéstől eltiltást alkalmazni. Erre az esetre nincs kötelező eltiltás megállapítva.

A Szabálysértési törvényben van ugyan egy olyan általános lehetőség, hogy az eljárás alá vont személy eltiltható, ha a szabálysértést engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követte el.{*⁶} Vagyis, bármilyen szabályszegésért. De messze nem szokás gyorshajtásért, tiltott helyen való várakozásért, kötelező haladási irány megszegéséért – hogy csak napi szinten sokszor előforduló szabálysértéseket soroljak – eltiltást alkalmazni. Ráadásul, nem állítottak meg, nem állapították meg a vezető személyét, akkor kit tilthatnának el?


┌─ {*¹} 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről 20. § (1) kg) és 20. § (11) f).


{*²} Akkor, a főpolgármester, családi érintettség kapcsán minősítette elfogadhatatlannak, jogellenesnek ezt a módot, és polgári engedetlenségre buzdított: a budapesti (?) autósok ne fizessék be az ilyen bírságokat. Jogászok már akkor is figyelmeztettek: gondolják meg, mert a meg nem fizetésnek hátrányos következményei lesznek. Később a belügyminiszter is nyilatkozott, azt mondta, hogy csak a rendőrségi felvételek hitelesek, az önkormányzati készülékek nem hitelesek. Polgármesterek már akkor vitatták ezt; fővárosi kerületi polgármester is volt, aki nyilatkozta, hogy a területükön a készülékek is és az ügymenet is eleget tesznek a gépjárműről és annak hatósági jelzéséről felvételt készítő eszközre vonatkozó követelményekről szóló 18/2008. (IV. 30.) GKM rendeletnek. Azok jogszerűen ellenőrző, és nem csupán térfigyelő eszközök. A nyilatkozók ellenőrzés nélkül állapították meg az alkalmatlanságukat, ezért folytatták a bírságolást. Volt, ahol felülvizsgálták, és utána folytatták. Itt is voltak már kérdések azóta kiszabott ilyen bírságok kapcsán.


{*³} 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról 11/F. melléklet 2. sorszám


{*⁴} 236/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról 1/A. számú melléklet 22-es kódszám.


{*⁵} 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 55. § 81) és (2)


{*⁶} 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 16. § (1) és (1a) ─┘A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 92%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/2Időpont márc. 15. 10:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Csak hangfelvételen hallható az akcentusom, de való életben egyáltalán nem hallom? Hogy lehet ez?
Mely felvétel győz meg téged ezek közül hogy léteznek idegenek?
Melyik banknál legolcsóbb a kp felvétel (idegen) automatából?
Na erre varjatok gombot szkeptikusok! Hihetetlen felvétel készült pár idegen lényről. Ez megcáfolhatatlan! Mit szóltok hozzá?
Döbbenetes UFÓ felvétel, vajon mit akart az idegen űrhajó?
Idegennyelv választása / felvétele?

Kérdések az Egyéb kérdések rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!