Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Kognitív disszonancia, magány,...

Kognitív disszonancia, magány, érzékenység, dohányzás-beárazás kérdése: mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Pár napja kezdett foglalkoztatni egy számomra elég súlyos kérdés, ami nem hagy nyugodni. Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy 22F vagyok, introvertált, és nincsenek igazán barátaim. Kapcsolatom sem volt. Mindig is visszahúzódóbb, introverzebb, önreflexív személyiség voltam/vagyok, talán érzékenyebb is az átlagnál. Elég demotivált is voltam, és kissé üres. Pár buliban bár megfordultam, nem igazán éreztem magam odavalónak, annak ellenére, hogy a hangulat, a vibe többször is megfogott. Azonban sosem tudtam úgy ellazulni, úgy szórakozni, mint más körülöttem. Kicsit olyan...szorongós voltam.

Most a napokban, ahogy elkezdtem saját magamban mélyen gondolkodni, mert úgy érzem, itt az ideje változtatni -és sikerült is pár új dolgot, hobbit magamba szippantanom-, előjött egy nagyon furcsa érzés. Egy olyan kognitív disszonancia, ami úgy érzem, hogy az elmúlt napokban óráról-órára foglalkoztat engem. Nem hagy nyugton, és olykor-olykor kisebb gyomorgörcsöt is érzek, mert nem tudok dönteni, nem tudom mi a helyes és hogy ebben a kérdésben mit akarnék elérni egészen pontosan.

Ennek a belső konfliktusnak az alapja a dohányzás kérdése. Pontosabban a dohányzás megítélése a részemről....és nem is igazából a totális dohányzás megítéléséről lenne szó, hanem...elsősorban a dohányzó fiatal lányokkal kapcsolatosan érzem azt, amit. Tehát az, hogy az idősebbek cigiznek vagy éppen a férfiak/srácok, azt érzem, nem érdekel. A lányok esetében valahogy máshogy érzem. Ez alapján pedig elkezdtem gondolkodni, hogy mégis a cigarettához hogy a fenébe kellene viszonyulnom?

Mindig megkapjuk mindenkitől, hogy a cigi mennyire rossz, mennyire káros. Gimis szint, hogy addikcióhoz vezet, aztán tüdőrák lesz belőle. Szüleimtől meg is kaptam, hogy örülnek annak, amiért nem cigizek. Ezeket mind maximálisan komolyan vettem, és sosem mertem igazán kipróbálni (egyszer osztálykiránduláson kínáltak meg, nagy nehezen fogadtam csak el, de még csak le sem tüdőztem, mert nem mertem). Ettől büszkeséget kezdem érezni magamban. Azért, mert más vagyok mint "ők"...azok a kortársaim, akik cigiznek. Ebből a szempontból is különcnek éreztem magam. Akkor még ezt a különcséget pozitívumként és büszkeségként könyveltem el magamban. És mindez ahhoz járulhatott hozzá, hogy a cigit egy ördögtől való dolognak higgyem. Ellenségnek. Talán azért is, mert bátran érezhettem azt, ők alkotják a kisebbséget. Most úgy érzem, az idő haladtával fordult a világ. Azt érzem, bárhol is járok a városban, a cigizők vannak többségben.

Szóval a legnagyobb bajom az, ha meglátok egy fiatal lányt aki cigizik akár utcán vagy bárhol, egyenesen rosszul leszek. Elkezdem sajnálni és elkezdek aggódni érte legmélyen. Kisebb gyomorgörcsöt is szoktam érezni, meg hogy a mellkasam is kissé összeszorul, gondolom ez a szomatizáció-féleség. Nem is kell feltétlen látnom az utcán vagy itt-ott, elég ha csak elméletben gondolok rá. És közben iszonyatosan dühöt érzek a cigivel kapcsolatosan. Azon jár már az agyam, ha csupán az interneten fiatal lányokat látok vagy akár egyetemen a csoportban, elkezdek gondolkodni vajon ki az, aki dohányozhat. És miért? :( Fiatal, gyönyörő szép, makk egészségesnek kellene lennie ebben a korban, és a cigivel cseszi el ezt az összképet, de miért? Azt is érzem ilyenkor, hogy Ő egy lehetőség, amit mintha tudatosan akarna eltaszítani magától...és azt gondolom, bárcsak olyan lehetnék, mint ő. Külsőleg. Mármint.. arányaiban... Ezért egy elszalasztott lehetőségnek értékelem az agyamban valamiért a dohányzás hatására. Mindezek ellentmondásokat generálnak a fejemben, mert azt gondolnám, aki gyönyörű, biztos okos is, meg egyetemre jár, mi a fenéért vállalja be a függőséget,és az egészségügyi kockázatokat, ami megkeserítheti az egész életét? . Szívásról-szívásra károsodik, és teszi magát függővé a cigitől. És hogy még nincs késő, de egyre nehezebb lesz neki. Mert igazából azt látom, hogy most még minden happy, tök fasza az élet, de aztán majd tíz húsz év múlva meg kikészíti őt az egész, és azt fogja gondolni "bár ne tettem volna", le akarna jönni róla, de nem tud.

Hangsúlyozom: tudom, hogy nem helyes, hogy ezeket gondolom. Mert az ő dolga. Szuverén ügye, minden joga megvan hozzá. De én valahogy képtelen vagyok csak úgy elsétálni mellette. Egy vállvonással elintézni. Mindig elszomorkodom. Volt két napja, hogy elsirtam magam az utcán és a buszon. Mintha már látnám, mi vár arra a lányra: szenvedés, egészségügyi, higiéniai problémák, satöbbi. Ettől borzasztóan érzem magam, mert úgy gondolom még van esélye ezen változtatni. Most van lehetősége erre. Úgy érzem, mintha akarnék is segíteni neki, hogy változtasson. Úgy tűnik, az elmúlt éveim során túlságosan érzékennyé válhattam, amiért ezeket produkálom sajnos. A másik baj az, hogy elég alaposan tanulmányozgattam a dohányzás káros hatásait, sejtbiológia szinten is. És én már kvázi a sejtek - az emberi tőke - károsodását/pusztulását látom ilyenkor. És igen, tudom, hogy ezt így nem kéne....de valahogy valamiért nem tudok nem máshogy gondolkodni. Pedig szeretnék. Annyira sajnálom ezt. Már nagyon nem is merek lányokra ránézni, vagy úgy a korosztályombeliekre. Tudom egyszerűen milyen anyagok jutnak be a szervezetbe, tudom mit tesznek ezek és hogy annál csak egyre rosszabb, súlyosabb lesz. És nem tudok ettől elvonatkoztatni.

Nem tudom mi pontosan a bajom. Elég ambivalens érzéseim vannak. Ugyebár, sosem szívtam el egy szálat se, nem vagyok igazából függője semminek, se cigi, se alkohol, se koffein, energiaital, játékok, semmi. Mégis teljesen üres az életem. Ránézek viszont azokra a srácokra,csajokra, akik cigiznek, akár csak alkalmilag, akár gyakrabban, de azt látom, hogy boldogok. Önfeledten tudnak szórakozni, nem éreznek kifejezetten gátlásokat. Sokkal könnyebben alkalmazkodnak bárhol. Ők nem ellenségnek tekintik a cigit, hanem funkciónak. Úgy látom, hogy az egészségük egy piciny részéről képesek lemondani csak hogy szórakozhassanak és kiéljék a fiatal éveiket, egyszóval "beárazzák" a boldogságot. Kezdem azt hinni, hogy ez tök helyénvaló alapvetően. Én is szeretném ezt valójában kiélni. Én is szeretnék élni, bulizni, nem stresszelni meg elemezni mindenkit meg mindent. A probléma viszont az, hogy....nem megy. Valamiért nem tudom elengedni ezt, valamiért nagyon fontos nekem az, hogy picit se károsodjon az egészségem, csak annyira, amennyire a természet megköveteli. Mert ugyebár a károsodás és annak rekonstrukciója teljesen természetes. Csak arról lehet szó, hogy nem merek kockáztatni, amire viszont a többség képes. Márpedig kezdem azt gondolni, hogy az lenne az igazi élet. Merni felvállalni a kockázatokat. Nem pedig azon filózni, hogy mi lesz 10-15-20 év múlva, meg hogy vajon a leendő gyermekemre milyen rossz hatással lenne mindez. Szóval ezért gondolom azt, hogy valami nem stimmel velem. Túl merev lehetek, túl steril. Gondoltam arra, hogy megoldhatná a problémát, ha elkezdenék cigizni de csak havi 1-2-3x.. Így én is élnék ezzel a "funkcióval" - és talán már nem lenne jogalapom arra, hogy más dohányzó fiatalokat kezdjek el sajnálni meg siratni, amiért azt teszik a szervezetükkel, amit. Onnantól már csak bort innék és vizet prédikálnék. De azt gondolom ehhez is gyáva lennék. Mert félek attól hogy mégis függője leszek, félek a makulátlanság/"szüzesség" elveszítésétől, félek a morális kérdéstől is, mit gondolhatnak rólam mások, a családom, ha meglátják a cigit a kezemben, és attól is, hogy úgy érezném, elárultam magam. Meg nem tudom, olyan, mintha ez a tisztaság egyfajta börtön lenne, ami pont ezt az izolációt okozza az életemben. Szóval az eszem azt mondaná, hogy vágjak bele, mert ez a buborék megölne előbb-utóbb, a szívem azt mondja hogy "te egy idióta vagy". Pedig tudom, hogy ez a havi mennyiség egy fiatal erős szervezet a hatékony regenerációs képessége miatt elenyésző, szinte meg se kottyan egészségügyileg...meg azért sportolok és viszonylag egészségesen táplálkozom, bár azért ez-az becsúszik gyakran. Mégis csak arra tudok most gondolni, hogy csak azért is károsodnék, mondhatni sokkot okoznék a szervezetemnek. Így viszont azt érzem, hogy teljesen kívülálló vagyok. Ha ott vagyok egy társasággal és előkerül a cigi, rögtön beindul a gépezet.

Hülye mentalitás. Képtelennek érzem magam, hogy beletörődjek abba, az embernek igenis kockáztatnia kellene többet és többet, hogy éljen és ebbe ez a kis cigi akár bele kellene hogy férjen. Mert a világ nem tökéletes, senki sem az, tudom jól. Minden, ami értékes, kockázattal jár. Ismerkedésnél is azt érzem, hogy dohányzó lánnyal nem tudnék összejönni. De még alkalmis dohányossal sem. Sőt, még ha valaki több évet cigizett de már letette, akkor is most úgy érzem elgondolkodnék - csak a cigi miatt -, mert már azalatt a pár év alatt sejtszinten történt egy bizonyos irreverzibilis károsodás. Talán úgy érzem, olyasvalakivel lennék együtt, aki nem kockáztatta tudatosan a saját és a jövője, a leendő gyermeke egészségét. Számomra a barátnőm egészsége lenne a legfontosabb, azt tartanám szemem előtt elsődlegesen. Mindenben segítenék neki, bármilyen probléma is legyen, én ott lennék és támogatnám. Szóval igen, aggódnék az egészségéért, de talán ez a normális, sőt. Kötelesség.

Bár attól tartok nem nagyon fogok tudni ismerkedni se, ha nem változtatok, ugyanis már attól is félek, mi van, ha ismerkedek egy lánnyal, de csak később derül ki, hogy dohányzik? Azt érezném összetörne a szívem, és képtelen lennék azt mondani, hogy "bocsi, de így nem". Ezért inkább én alkalmazkodnék hozzá, a szokásához. Alapból van egy ilyen bajom is, hogy azt érzem, hamar elkezdenék kötődni emberekhez, és képes lennék párszavas szóváltásba is többet belelátni, mint ami valójában van.

A másik oldalam ezt az egész hozzáállásomat, viszonyulásaimat egyáltalán nem tartja helyesnek. Nem kellene így állnom a cigihez, a lányokhoz, és azért akarnék elkezdeni pontosan én is alkalmanként dohányozni, hogy összesarazzam magam. Nem akarok így különcködni, aki nem képes egy dohányzó lány mellett elsétálni, anélkül hogy ne szorongana miatta, és nem úgy akarok tekinteni a dohányosokra, mint akik önmagukat pusztítják, szembefordulva saját magukkal. Funkcióként szeretnék rátekinteni, amit lehet kontroll alatt tartani. Mint pl. a PC játékok...lehet azzal is játszani párszor, de rabja is lehetsz, ami az egész napodat határozza meg alapjaiban. Csak hogy kissé félek ettől az egésztől. Lehet nem kellett volna DNS-adduktokról, benzpirénről, korai menopauzáról, oxidatív stresszről meg ilyen butaságokat tanulgatnom. Bár azt lehet el tudnám képzelni, hogyha találkozom egy lánnyal, aki dohányzik alkalmilag esetleg és bejönnénk egymásnak, én is elkezdjem vele, hogy ne folyamatosan a cigizés egészségére gyakorolt hatása meg a függősége miatt aggódjak, meg hogy épp hány petesejtje károsodik épp. Mert látom, szinte minden cigiző lánynak van barátja. Mégis boldogok. Cigiznek emberek így fiatal korban 18-25 év körül, aztán tudatosan lejön róla a többség, 10 év múlva olyan egészségesek lesznek mintha nem is dohányoztak volna, és boldog életük is lesz, egészséges gyerekük és családjuk lesz. Ugyanakkor kaptak is egy önfeledt, elég jó "bűnös" fiatalkort. Cigi elvégre a lázadás meg a carpe diem szimbóluma is, ahogy érzem. Én meg mindezekből kimaradok, mert túl érzékeny és gyenge volnék ehhez a korszakhoz, meg úgy általában mindenhez. És mi van, ha pont egy tiszta lánnyal találkoznék, aki szintén hasonló mentalitás alapján nem jönne össze még egy alkalmi dohányossal sem? Nála ellőném magam. Lehet, tényleg nem merek kockázatot vállalni. Csak úgy gondolnám racionálisan, hogy annyi kockázatra van szükség, amennyit az élet adott, és hogy minimalizáljuk a kockázatokat, ne fokozzuk. Lehet ezért ilyen merev az életem. Meg arra is gondoltam, hogy azért érezhetem ezt csak a lányok iránt, mert mindenkiben ösztönösen a potenciális párt látom. Csak ösztönösen, nem ténylegesen. Lehet azért, mert nincs senkim az életben, ezért mindenki az én "valakim"? Fura, de logikus lenne. És megszakad a szívem, ha ezt látom, és nem tehetek semmit azért, hogy megállítsa ezt a fajta destruktivitást.

Olyan gondolataim is vannak hogy bár mindenkinek ez a saját döntése és felelőssége, de mi egymásnak nem tartozunk felelősséggel? Nem az lenne mindenkinek az érdeke, az állam érdeke (ami mi vagyunk), hogy a lehető legegészségesebbek legyünk, minimalizáljuk a veszteséget és a káros kockázatokat, csökkentve ezzel a metális betegségeket, szorongásokat és javuljon a közérzete az embereknek? Persze nem szeretnék hipokritának tűnni, nem azt mondanám, hogy minden ami káros az rossz dolog önmagában. És nem is akarnék a cigire csak így tekinteni, ahogy a biosz tanártól megtudtuk...csak valahogy nem megy máshogy. - Ezek most persze csak a steril buborékban élő énem gondolatai. Másik énem mást mondana. Mert hogy nem ilyen világban élünk. Ez egy túl naív hozzáállás. Szóóóval képtelen vagyok kiigazodni magamban, nem igazán találom a helyemet. Úgy kb. ez az a kognitív disszonancia, amiben vagyok. Tényleg megoldás lenne, ha én is belemennék ebbe a "rosszba" hogy "rossz" legyek, csak korlátokkal? Megváltozna a hozzáállásom? Vagy esetleg méginkább ártanék magammal ezzel?

Nem tudom mi lett a bajom, nem tudom hogy döntsek. Nem tudom mit gondoljak. Csak azt tudom, ez a gondolkodásmód egészében nézve így a részemről nem helyes. Mert így sosem fogok tudni élni igazán. Csak...azt gondolom túl nehéz lenne beletörődnöm ebbe az egész helyzetbe. Ugyanakkor szeretnék beletörődni, hogy ne ezeken a dolgokon kelljen agyalnom, sejt szinteken meg máshogy. Vágyom arra a szabadságra, hogy ne csak a rosszat lássam pl. a dohányzásban, ami sajnálatot, aggodalmat, mély szomorúságot és dühöt táplál felém, ha látom egyeseknél. Mert szerintem ez a bot a küllők között, ez az, amitől képtelen voltam és lennék szórakozni. Mert vágynék az éjszakai életre, ezekre a spontán csavargásokra. Legfőképpen az ismerkedésre...de ha már egy társaságban vagyok, ahol ott egy cigiző valaki, már a passzív dohányzáson kattog az agyam, hogy mit fogok elszenvedni. Ekkor is éreztem azt, mintha a szerveim arra kérnének, hogy ne tegyem ki őket ennek a plusz veszélynek.

Meg... egy picit talán ösztönösen igazságtalanságot érezhettem eddig, hogy ugye egészségesen próbáltam volna élni tehát no cigi, fű, alkohol(csak mértékben), koffein stb, mások ezekkel élnek és mégis ők boldogok, míg én szorongok, így csak egy közös van bennünk, a -gok végződés. Mert belénk lett táplálva hogy ezek a dolgok mind rosszak és kerülendőek és én ezt elég komolyan is vettem.

FOLYT. KÖV.

febr. 5. 01:28
 1/6 A kérdező kommentje:

...

Rosszul volna kezelve akkor a cigi téma pl. középiskolában? Túl szigorú volna? Tanárok egy része is dohányzik, orvosok közül is, minden területen is. Alapvetően baj-e ha valaki csak úgy pár szálat szív így fiatal korában? Mert az ahogy a szülők tiltanak, a sulik előadják mennyire rettenetes, inkább bajnak tartanám/tartottam. Pedig úgy emlékszem még a szüleim is belekóstoltak ebbe a világba, de mégis úgy érzem, hogy úgy álltak bele anno ebbe a témába, mintha az a pár szál végzetes hiba lenne az én esetemben, pedig az ő életükben nem történt semmi gond. Így a szülők azt akarnák elérni ezzel, hogy még annyit se engedhessek meg magamnak, mint amennyit ők megengedtek volna maguknak. Jó ez így? Kicsit képmutatásnak is érzem és igazságtalannak. Mert így ha csak arra gondolok, hogy szívok egyet, máris bűntudatom van és elárultam őket meg a tanárokat meg mindenkit, aki óva intett a cigitől. Talán nincs meg az a fajta szabadságérzet, az esélyérzet, mint ami nekik is megvolt és túl szigorúan állok ehhez az egész kérdéssorhoz.

+ még az a gondolatom, hogy nekem is meg kellene hogy legyen a magam "sztorija", ezért kéne ezen változtatnom, csak félek és gátlásos vagyok. Nem tudom hogy ez a "makulátlanságom" valójában előny vagy inkabb hátrány,ami ellehetetleníti azt, hogy normális fiatal 22 éves srác legyek. Talán ezeket a "rossz" dolgokat nem kiirtani kéne, hanem keretekbe foglalni, korlátokat felhúzni. Mert azt is be kell vallanom, korábban azért érezhettem ellenszenvet a dohányzó évfolyamtársaimmal szemben, mert én tudtam jól hogy nem tudok velük cigizni, képtelen vagyok együtt élni a flow-val. És azért éreztettem magammal, hogy büszke vagyok a "tisztaságomra", mert tudtam hogy én gyáva lennék belekezdeni, hogy én nem kérek ebből a világból. És talán az irigységből húztam ezt a falat. Frusztrált lehettem, mert ők szabadok voltak, átadták magukat a pillanatnak, kiélvezték annak minden percét, míg nekem különcködnöm kellett, ezért élhettem abban az illúzióban, hogy nekem ez a fajta büszkeség kell, ez okoz boldogságot, és nem az, amit ők csinálnak, mert az rossz. Lehet aztán ez a mentalitás volt a béklyóm, ami ide vezetett. Nem tudom. Tényleg kíváncsi lennék, milyen érzés lehet úgy igazán "bemutatni" az életnek. Szóval akkor nem a cigivel lenne összességében a baj, hanem a mennyiségével? ..és akkor ide lehetne hozni az alkohol analógiát, hogy azt is csak mértékkel szabad fogyasztani, blablabla, ellenkező esetben avval is függőség alakul ki.. bár ezt a példát sosem szerettem, mert az alkoholnak jótékony hatása is van, a ciginek nincs, valamint a nikotinra lehet a leggyorsabban ráharapni alapvetően, rövid időn belül. Szóval ja, elég érzékenynek, törékenynek meg sebezhetőnek gondolom nem tudom, hátha lehet ezen változtatni.

Azon is gondolkodtam, hogy ezt az oldalamat akár jóra is fordíthatnám, segíthetnék embereknek a problémáikban, amúgy is azt vettem észre, hogy szívesebben foglalkoznék mással mint magammal. Csak előbb magamat kellene rendbe raknom. Pszichológia is elkezdett érdekelni, ezekről is olvasgatok, hátha. Aztán ki tudja. Úgyhogy vagy az eszemre vagy a szívemre kell hallgatnom. Ez a kettő harcol egymással valószínüleg már évek óta tudatalatt. Esetleg kompromisszum?

Ezek voltak így hirtelen a gondolataim, amik foglalkoztatnak. Tényleg nagyon kíváncsi lennék a véleményekre, hozzászólásokra, személyes tapasztalatokra, mert ezekről a dolgokról sosem beszéltem még senkinek. Szerintem segítene rajtam.

Valamint..nem igazán gondoltam át ezt teljesen, ezt az írást ide erre az oldalra, mert elég hosszú lett. Ahogy jöttek a gondolatok, és úgy írtam le. Na mindegy. Ha csak egy valaki is végigolvassa, már az is jó:D

Köszönöm, hogy megoszthattam és hogy elolvastad! Jól esett. És....igen, ennyi. Jól esett.

febr. 5. 01:36
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem a cigiről szól, hanem a kontrollról.

Félsz hibázni.

Félsz kockáztatni.

Félsz, hogy "elrontod" magad.

A dohányzó lányokban azt a szabadságot látod, amit magadnak nem engedsz meg.

A makulátlanság identitássá vált, és most fojtogat.

A szorongásod felnagyítja a veszélyt, ezért tűnik minden végzetesnek.

A konfliktusod lényege az, hogy szabadságra vágysz, de félsz elengedni a kontrollt.

febr. 5. 08:10
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Olvasd el Stephen King A tízórai emberek novelláját :)
febr. 5. 08:23
 4/6 anonim ***** válasza:

Valami neurodivergens, szorongós, túlgondolós, hiperfixációs személy benyomását kelti ez az iromány.

Lehet szimplán szorongás miatt féltél a cigit is letüdőzni. Semmi bajod nem lett volna tőle. Több év cigizés után is abba lehet hagyni. Nem kell egyből a legrosszabb forgatókönyvet vizionálni, ha valakit cigizni látsz.

Inkább magadat tedd rendbe, ne akarj mindenkit megmenteni. Pl. a magány még a dohányzásnál is bizonyítottan károsabb, csak szólok. Stresszeléshez, szorongáshoz vezet. Ráadásul ez az "elsírtam magam az utcán" mert random lányt dohányozni láttál eléggé azt jelzi, hogy valami nincs rendben veled pszichológiailag.

Ez, hogy úgy érzed "elárulod" a szüleidet csak azzal, hogy rágyújtasz, hatalmas túlzás. Ez megint totalizálás, fekete-fehér látásmód, a lehető legrosszabb forgatókönyvet vizionálod. Kezdj el mondjuk dohányozni, cigizz egy hétig, vagy egy hónapig, aztán hagyd abba. És meglátod, hogy simán abba tudod hagyni, teljesen feleslegesen szorongtál miatta, hogy függő leszel egyetlen száltól.

Ahogy írod, lehet csak szimplán irigyelsz másokat, mert önfeledten tudnak élni, társaságban, nem pedig különcként mint te. Persze ilyenkor az ember hajlamos becsapni magát, hogy savanyú a szőlő.

Az alkoholnak pedig semmilyen jótékony hatása nincs, ez csak egy gyakori tévhit, amit a legtöbb ember csak azért hisz, mert mások is.

febr. 5. 12:55
 5/6 A kérdező kommentje:

Alapvetően lehet abban valami, hogy félek hibázni, meg félek, hogy "elrontom" magam még jobban. Mondjuk hibázom így is eleget, nem érzem magamat rosszul ettől. A tudatos hibázástól félhetek leginkább. Meg a csalódástól, a mélyebb konfliktusoktól, talán attól, hogy a másiknak nem felelek meg. Szóval igen, ezeken is kell változtatnom, mert így azért a kapcsolatok kiépítése már nehezebben megy. És bár érzékenyebb lehetek, olyan HSP-s, az asszertív kommunikáció híve vagyok, az igazságtalanságot kifejezetten nem szeretem, de a társas interakciókban, szociális helyzetekben alapjaiban nincs problémám ( pl. egyetemen vagy más intézményekben, sport közben vagy az interneten).Egyébként meg szeretem a spontaneitást, szeretem hallgatni a másik felet, a véleményét. Abszolút nincs gondom pl. az alkohollal, koffeinnel stb....de most nem ez a lényeg. Szóval ezeket csak azért írtam le összességében, mert inkább gondolnám, hogy neurotipikus vagyok, mint neurodivergens. Valahogy kifejezetten ebben a témában mélyedek el. Elég komplex lehet. A "makulátlanságom" valóban az identitásommá válhatott sajnos.

Nos, nem vagyok autista, nem vagyok ADHD-s, nincs diagnosztizált mentális betegségem. Szorongós igen, annak érzem magam, de az oka már összetettebb kérdés, mert az életemben, otthon történt ez-az, traumatikus élmények stb.. Túlgondolás is igaz lehet részben. Hiperfixáció meg...eddig nem igazán voltak ilyen gondjaim. Csak amióta elkezdtem az elmúlt időben gondolkodni, kutakodni magamban, fantáziálgatni a jövömről, úgy mintha ez kitört volna belőlem.

Igazából már attól kisebb bűntudatot éreztem, hogy beszívtam azt, és igen, féltem letüdőzni. Az, hogy több év cigizés után abba lehet hagyni, el tudom képzelni, ahogyan ezt én is leírtam. Csak milyen áron? És gondolom a dohányzók jelentős részére azért ez mégsem teljesen igaz. A másik dolog, pedig hogy ezt az egészet kifejezetten csak a dohányzó fiatal lányok kapcsán érzem, nem bárki kapcsán, akit csak látok cigizni. Nem általánosságban a dohányzó személyekkel szemben.

"Inkább magadat tedd rendbe, ne akarj mindenkit megmenteni. Pl. a magány még a dohányzásnál is bizonyítottan károsabb, csak szólok. Stresszeléshez, szorongáshoz vezet. Ráadásul ez az "elsírtam magam az utcán" mert random lányt dohányozni láttál eléggé azt jelzi, hogy valami nincs rendben veled pszichológiailag."

Szeretném rendbe tenni magamat, ahogyan ezt is leírtam, mert tudom, valami nagyon nem stimmel. Nem szeretnék mindenkit megmenteni. Csak olyan rossz látni/belegondolni abba, hogy az ember honnan hova jut, aztán segítséghez fordul, mert nem tud leszokni, és mondja, hogy "bár ne tettem volna". Újra és újra ezt látni. Tudom, hogy a magány krónikus stresszt idézhet elő. Megértettem a problémát. Az, hogy elsírtam magam - bár picit költői túlzás volt részemről, picit könnyezett be a szemem -, igazad van. Nem kellett volna ilyet tennem, és ezért is született meg ez a poszt. Mert nem tűnik egészen normális reakciónak ez.

Totalizálás, van benne valami. Azt gondolhatom, hogy vagy tiszta vagyok és hű maradok az értékeimhez meg a szüleimhez tett ígéretemhez, vagy elszívok egy szálat, amivel azt érzem, elárulok mindent, nem tudok tiszta lelkiismerettel a családom szemébe nézni és csalódni kezdek saját magamban. Ez volna a legrosszabb forgatókönyv. Hogy attól tartok, csalódást okozom másnak, és a reakciók mély hatással lennének rám. Hát, igen. Valahogy ezen is változtatni kell, mert tudom, az én életem és nem az övék. Csak az a rossz, hogy talán túl fontos számomra, hogy más mit gondol rólam, hogy más hogyan ítél meg engem. És igen, egyébként a folyamat miatt érzek magamban mélyen kétségbeesést talán, de nem azt gondolom egyből, hogy "meglátok egy lányt cigizni -> látom a függőséget -> látom a betegséget -> látom a halált", hanem hogy ez az egész folyamat plusz szenvedést meg terhet és fájdalmat okozhat neki, nőnek bizonyos kockázatok a reproduktív rendszerében és ebből egyre nehezebb lesz kijönni. Ráadásul ugye ahogy korábban is említettem, potenciális barátnőt láthatok bennük, aki iránt ösztönösen aggódok és próbálnék tenni az egészségükért, de "tehetetlen" vagyok. Meg olyan, mintha egy "elvesztett lehetőséget" is látnék bennük. Nem tudom ez mennyire baromság így leírva. Tehát nem a legrosszabbra gondolnék, (tüdőrákra/halálra) elhiszem, hogy le tudnak jönni, csak hát éppen hogyan és milyen keretek között. De teljesen értem, hogy mit mondasz és egyetértek, hogy ez egy hibás látásmód. Én is azt gondolnám, hogy az illetőnek -aki ilyeneket írna/gondolna- nincs ki a négy kereke. Azon szeretnék filózni a jövőben, hogy ezen hogy tudok változtatni. Megfordult bennem ez a gondolat, most is foglalkoztat, hogy csak ki kellene próbálni, el kellene kezdeni, úgy havi 2-3x max. Csak megint ott motoszkál a fejemben: mi van, ha mégse tudnék leállni? Ha ezért aztán egy bizonyos lány nem tudna/akarna hozzám alkalmazkodni? Mi van akkor, ha az rögzül belém, hogy pl. a szorongásra ez a megoldás, és egy ördögi körbe kerülök, mint sokan mások? Mert, ha ilyen könnyű lenne a helyzet, hogy azt mondod "csak hagyd abba", hát...nem tudom. Most így ezek jutottak eszembe. Meg persze lehet jönni azzal a tudom-tudom klisés szöveggel, hogy a függőség mindig az első szállal kezdődik. Mindenesetre, ezen el fogok gondolkodni alaposabban. A savanyú szőlő effektust is kiérzem így utólag.

Ja, és ami az alkoholos részt illeti, teljesen jogos. Ez a megfogalmazás a részemről nem volt túl pontos, ezt visszaszívom. Csupán bizonyos alkoholos italokra gondoltam írás közben, melyek jótékony tápanyagokat, esetleg gyógynövényeket tartalmazhatnak - de valóban, ez az etanoltól független.

Köszönöm az eddigi válaszokat, van min elmélkednem bőven. Hát, ez most egy ilyen szakasza az életemnek.

A könyvnek utána néztem, szerintem el fogom olvasni. Tanulságos lehet. Ezeket a belső ellentmondásokat fel kell oldanom és ezt az egészet be kell fejeznem.

febr. 5. 17:50
 6/6 Sperlock ***** válasza:
Igen, és ezt lehet, hogy érdemesebb lenne egy pszichológussal megbeszélned. A dohányzásról annyit, hogy én tizenévesen szoktam rá, jelenleg pedig ablakon kidobott pénznek találom, de mégis szívom, próbálok leszokni, mert drága.
tegnapelőtt 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!