Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Miért nem tudok hosszútávú...

Miért nem tudok hosszútávú baráti kapcsolatot teremteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nagyon új vagyok még, és sohasem gondoltam volna, hogy felmernék tenni itt egy kérdést!:)Ám látom, hogy milyen sokan tesznek fel, és válaszolnak meg kérdéseket őszintén és jó szándéktól vezérelve! Itt az enyém, és a történetem is:)

Hosszú lesz!


Húsz éves vagyok, lány. 14 évesen kollégiumba kerültem távol a családomtól, és az addigi baráti körömtől. Nem nagyon voltam már akkor sem egy nagy ragaszkodó típus, és a szüleim ezt tiszteletben tartották, nem akarták rám erőltetni magukat, de jó volt a viszonyunk.


Eleinte minden rendben volt, tanulás, barátok, család, új barátok. Egy kis rocker palánta voltam:) a régi barátaim nem igazán osztoztak velem ebben, de az új helyen megtaláltam a társaságomat. A kollégiumban szerettek, befogadtak, azokkal is jó kapcsolatot ápoltam, akiktől különböztem.


Aztán másodikos lettem, és valami történt....persze nyilván a pia 1 koleszban elengedhetetlen, de olyan társaságba kerültem, ahol szinte minden nap ittunk. Nagyon jól éreztem magamat, szereztem új barátokat (ebből a körből). Lázadtunk, mi egymás. Természetesen csak ennek az életstílusnak éltem, nem törődtem mással. Szüleimmel, testvéremmel, régi barátaimmal eltávolodtunk, az új barátaim lettek a családom.


Persze az emberek felnőnek, változnak. Hát ez történt az én kedves társaságommal is. Az addig legjobb barátnőmnek tartott lány kiköltözött a kollégiumból. Nem gondoltam, hogy ez baj lehetne, ettől még tudtuk volna a kapcsolatot tartani. Ám míg addig napi szinten beszéltünk, hülyültünk, ittunk. Kiköltözése után nemcsak, hogy ő nem keresett soha (szó szerint), de a többi barátom sem érdeklődött utánam.


Elég büszke típus vagyok, akkor meg még makacs is voltam, így azt mondtam, ha nekik nem hiányzom, én nem fogok a szeretetükért könyörögni. Most visszatekintve nem hiszem, hogy személyes okok miatt nem kerestek, addigra már az egész társaság szétesőben volt párkapcsolati szakítások, egyéb dolgok miatt nem voltunk olyan összetartóak mint annak előtte.


De ezt akkor nem tudtam, és nem is akartam észrevenni.


Hirtelen nagyon egyedül maradtam. Bár volt egy barátom, de az a fiú egy lyukas garast nem ért. Alkoholista volt, és amikor próbáltam vele megosztani a fájdalmamat, csalódottságomat, annyit mondott, "ilyen van, majd elmúlik". Otthon az addigi életvezetésem miatt nem tudtam kivel megbeszélni. Illetve akkor azt gondoltam, ma már tudom, hogy szüleim, testvérem bármikor segítettek volna.


Még jött 1-2 év lázadás, piálás, bulik, de ekkor már nem voltam önmagam. Teljesen kifordultam, sokat balhéztam, égő dolgokat csináltam.


Majd hál' Istennek jött végre a nagy szakítás azzal a "fiúval"! Nem tétováztam sokat, azonnal egy másik kapcsolatot kezdtem 1 hónap elteltével! Nem is bánom! Az új barátom szöges ellentéte volt mindannak amit addig képviseltem! Okos, intelligens, kedves, megértő és nagyon helyes fiút ismertem meg benne:)


Mellette visszatértem egykori önmagamhoz, sokkal pozitívabb irányba haladtam. Szüleim bizalma, megbecsülése is visszatért irányomba.


Jött az egyetem, mindent elölről kezdhettem. Gólyatáborban sok kedves emberrel ismerkedtem meg. Mikor elkezdődött a félév ezek az új ismertségek megmaradtak. Sokat jártam kortársaimmal össze bulikba, beszélgetésekre. De! Mindig csak úgy tudtam az új barátnőimmel, barátaimmal elmenni, ha társaságban voltunk. Sokszor kerestek, hívtak kettesben is, egyedül is találkozóra. Mindig kifogásokat kerestem, szorongtam a kettesben való találkozástól! Aztán amikor elérkezett az idő, hogy a "haveri" kapcsolatokat magasabb "baráti" szintre emeljük, akkor bezárkóztam, nem mentem sehová, nem kerestem senkit, ha ők kerestek kifogást találtam, hogy ne kelljen velük találkozni.


Azóta 3 év telt el, nagyon magányosan, csak a szerelmem van mellettem, mert neki meg tudtam nyílni! Mindig próbál segíteni, biztatni, de egyszerűen nem bízom az emberekben. Talán nem is bennük, magamban. Elzárkózom, falakat húzok. Úgy gondolom olyan embert mint én, nem kedvelhet senki.


Mostanra próbálom az általános iskolai barátaimmal felvenni a kapcsolatot, ők ezt szívesen is veszik, de nagyon nehezen tudom magamat rávenni a bizalmas beszélgetésekre. Talán mára a húgom tiszteletét is sikerült újra kivívnom, de előtte is nehezen nyílok meg. Szüleim előtt is. Pedig szeretnék!


Ti mit csinálnátok a helyemben? Miért ilyen nehéz megnyílnom?


Kérlek Titeket, sértő megjegyzést ne írjatok. Őszinte (negatív) kritikát szívesen fogadok, de kérlek kulturáltan fogalmazd meg!


Köszönöm:)2013. jan. 10. 03:22
 1/7 anonim válasza:

Hát mert aki barátokat akar szerezni, annak mindenek előtt önmagának kell jó baráttá válnia.

Méghozzá igazi, hozzáértő szeretetre alapozva.

És aki szeret, az ad, és és véletlenül sem birtokolni és kalitkába akarja zárni a másikat.

Olvasd el a kiváló pszichiáter, Erich Fromm: A szeretet művészete , valamint a Birtokolni vagy létezni című könyveit, ha elég értelmes vagy, akkor sokat tanulhatsz belőlük.

Addig is lazíts egy kicsit, mert és közben tanulj.

Amint képes leszel igazán, valódian szeretni (és nem majomkodni, nem birtokolni, és nem magadból balekot csináltatni), akkor ez mások is érzékelni fogják, és előbb vagy utóbb mindenképpen megfog bennük érni a viszonzás szándéka.

A legtöbb ember pontosan nem így csinálja, ezért nem is csoda, hogy annyi a boldogtalan ember; a félre sikerült emberi kapcsolat; és ilyen, hogy igazi barát, az olyan ritka mint a fehér holló.

Az embereknek többnyire csak valójában cinkosai vannak.

2013. jan. 10. 06:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Mintha a saját történetemet olvasnám.Azért van ez,mert valószínű,olyan emberekkel voltál körülvéve anno a koliban,akik felületesek voltak,csak a bulin járt az eszük,de amikor bajban voltál,akkor cserben hagytak.Ismerős érzés,nekem is csupa ilyen "barátom" volt és végül én lettem az,aki elpártolt mellőlük.Amikor szükségem lett volna arra,hogy meghallgassanak,akkor pofátlanul hátat fordítottak nekem és legközelebb csak akkor voltak rám kíváncsiak,amikor kellett valami.És még ez a legkisebb az ellenem elkövetett dolgaik közül.Én is ugyanígy lekoptattam mindenkit ezek után,senki felé nem nyitottam egyáltalán,hiába akart közeledni felém bárki is.Még nem találtam meg erre a megoldást,igazából azóta én sem bízok senkiben,mindenkire csak gyanakszom.
2013. jan. 10. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat:)

Főnix Csibe, a könyveknek mindenképp utána fogok nézni:) Elsősorban nem az a bajom, hogy nem fogadnak el, sőt sokan keresik a társaságomat, de én senkiben nem bízom sajnos.


15:39-es válaszadó, tényleg hasonló a történetünk, örülök, hogy megosztottad velem! Olyan érzésem volt, hogy mindenki egyszerűen szerez barátokat, egyszerűen köt kapcsolatokat. Legalább azt tudom, hogy nem vagyok egyedül, remélem idővel elmúlik ez a szorongás mint Nálad, mint nálam:)

2013. jan. 10. 16:45
 4/7 anonim válasza:

15:39-es-nek is van igazsága, nyilván jobban teszi az ember, ha nem pont a legsilányabb emberek között keressed a barátokat.

Elvégre az embernek joga van ahhoz, hogy megválassza a barátait.

Ettől függetlenül rájuk is áll, amit fentebb írtam.

A szeretet művészete című könyvet boltban is lehet kapni jelenleg, a másik viszont csak könyvtárakban vagy esetleg antikváriumokba lelhető fel.

És ezek az alapokat írják le, amit meg kell értened, meg kell emésztened, és aztán neked önmagadnak kell ezt megvalósítani sok ésszel és állatossággal.

Máshogy nem megy. A könyv kész receptet nem ad, nem is adhatna.

De ha igazán és őszintén és okosan akarod, akkor előbb-vagy utóbb, de megfogod találni a megoldást.

2013. jan. 10. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:
Én is sokszor éreztem hogy az emberek nem álnak melettem kevés igazi brétom van mert hivő keresztyén vagyok és a világias szabados emberek nem értenek velem egyet ....de amióta a gyülekezetbe többet járok és jobban kezdtem tanulmányozni a Bibliát rájöttem mi a barátság és azóta van egy két olyan barátom akire igazán számíthatok:).
2013. jan. 11. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Isten hozott a "való világban"
2013. jan. 11. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

-aki nem bizik a másik emberben, talán önvizsgálatra szórul ami egy mély

érettségi fokozat egy ember életében, komoly önismeret szükséges hozzá

-sok olyan tapasztalat ami negativ emberekkel kapcsolatosan, ami szintén

visszavezethető önmagunkra, hiszen amilyen minőségűek vagyok olyan

barátokat vonzunk magunkhoz, ha változik az életünk minőségek, eltünnek

azok a "rossz" barátok és újabb minőségű emberek "jobban" lépnek életünkbe

akik által jobbá válunk.


mi az amit hiányolsz?


egy barátságot/barátokat nem lehet erőltetni, hogy legyen, és főleg

a hosszúságát nem, ezek magunktól alakulnak ki


amit szeretnél elérni azzal foglalkozz gondolatban, és hagyj fel azokkal

a gondolatokkal, amit el szeretnél kerülni :-)

2013. jan. 11. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!