Kapcsolóüzemű tápegységeket lehet-e sorba kapcsolni?
Ha egy olyan eszközt szeretnék táplálni, ami kettős tápellátású, tehát nem csak +V és GND van, hanem +V, GND és -V is kell neki, akkor azt meg tudom oldani úgy, hogy két teljesen egyforma kapcsolóüzemű tápegységet "sorba" kapcsolok? Vagy ez így abszolút felejtős?
Úgy gondoltam, hogy a sorba kapcsolt tápoknál az egyik táp +V kivezetése menne a táplált eszköz +V részére, a másik táp GND-je menne a -V részre, ahol a két táp sorba kapcsolódik, az pedig a táplált eszköz GND részére.
A tápok nem földeltek, gondolom zárlat az nem alakulna ki így.

"Ne hidd el"
Nem hit kérdése. Fizikai tény.
Még nagyon kicsi áramigény esetén is csak speciális esetben lenne alkalmas ellenállás osztó kettős táp előállításra. Akkor is csak korlátozottan.
Igaz a kérdező nem írta le a kérdésében hogy mekkora feszültségről és mekkora áramról lenne szó, de a megoldásod még így is csak annyira speciális esetben állná meg a helyét, hogy egész egyszerűen nem valószínű hogy itt az megfelelne.
"A terhelés nagysága kb. mindennél nem mindegy, szóval ennek a kijelentésnek semmi értelme."
Szerintem van értelme a következő ok miatt:
Egy tápegységtől elvárható hogy lehetőleg pontosan a névleges feszültséget szolgáltassa a terhelőáramtól függetlenül (a teljesítőképessége határain belül).
Ennek egy osztó nem felel meg.

11. Végerősítők táplálása is pont az a terület, ahol ellenállásosztóval megoldani életszerűtlen, alkalmatlan, vicckategória, nevetséges.
Már aki ért hozzá.

#15: Na igen, ez a válasz helytálló, ebben egyetértek, ebben igazad van.
#16: De ettől függetlenül rengetegen oldják így meg, bár itt nem tenném én sem.

„de ha neki 5mA-re van szüksége, akkor minek vacakolni vele?”
Ha az osztón a terhelő áram tízszeresét, 50 mA-t állítasz be, ahhoz 24 V esetén két 240 Ω-os ellenállás kell, Amíg a terhelés mindkét oldalon 5 mA, addig a két kimeneti feszültség azonos 12 V lesz. Ha a két oldal terhelése nem egyezik meg, akkor felborul a szimmetria. Szélsőséges eset, ha az egyik oldalon megszűnik a terhelés. A terhelt oldal eredő ellenállása:
240·2400/(240+2400)=218,2 Ω (az 5 mA 12 V-on 2400 Ω terhelést jelent)
A terheletlen oldal ellenállása 240 Ω
A terhelt oldal feszültsége: 24·218,2/(240+218,2)=11,43 V
A másik oldal feszültsége: 24·240/(240+218,2)=12,57 V
A feszültség a terhelt oldalon 4,75%-ot csökken, a terheletlen oldalon ugyanennyit növekszik. Mindez úgy volt elérhető, hogy az osztó árama tízszerese a fogyasztó áramának, ami azt jelenti, hogy az osztón a fogyasztó teljesítményének tízszeresét fűtöd el. A hatásfok még a 10%-ot sem éri el, ami nagyon kedvezőtlen. A két feszültség közti eltérés az osztó áramának növelésével csökkenthető, de akkor még rosszabb lesz a hatásfok. Egészen kicsi áramoknál ez a megoldás jó lehet, de nagyobb áramok esetén már nem célszerű alkalmazni. Egy erősítő táplálására pedig teljesen alkalmatlan.

11.
Tehát akkor nekem volt igazam, mire a válaszodban a szakmai hozzáértésemre tettél sértő kijelentést.
Arra én méltó módon reagáltam, arcátlanul töröltette valaki.
Ilyenkor érezzük, hogy mennyire érdemes támogatni ezt az oldalt, szakmai tudás megosztásával.
Igazság szerint nem akartam szólni, voltaképpen máskor is láttam a nicked alatt "érdekes" megszólalásokat, csak nem akartam élezni a feszültséget.
Most telt be a pohár valószínűleg, amikor az 1. válaszod itt megalkottad.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!