Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogy kössem be ezt a villanymo...

Hogy kössem be ezt a villanymotort?

Figyelt kérdés
Szereztem egy régi orosz vagy ukrán villanymotor és be kellene kötni. Valami okos bütykölte már mert valami mókolás van benne. Kondenzátor nem rakot bele és csak búg a motor. Négy vezeték jön ki a motor tekercseitől. Van egy kis táblázat is megpróbálom be linkelni. Illetve hogy egy vagy hány fázisú.
máj. 9. 21:27
 1/9 anonim ***** válasza:
Eddig nem adtál semmi támpontot a motorrol. Probáld meg átgondolni a kérdésedet és ugy ujrafogalmazni, hogy minden szükséges ismeretet átadj!
máj. 9. 23:42
 2/9 anonim ***** válasza:
Indítórelé (lágyindító) sincs rajta? Anélkül nem fog indulni. Vagy nem lehet hogy 3 fázisú a motor? Jó lenne legalább egy adattábla, vagy egy kép a motorról.
máj. 10. 00:30
 3/9 anonim ***** válasza:
TE sehogy!
máj. 10. 00:39
 4/9 A kérdező kommentje:
Nem látok rajta relét úgyhogy valószínűleg üzemi kondi kell bele de nem tudom hogy mennyi a teljesítmény
máj. 10. 08:04
 5/9 A kérdező kommentje:
Megpróbálom a képeket csatolni
máj. 10. 08:05
 6/9 A kérdező kommentje:
máj. 10. 08:14
 7/9 A kérdező kommentje:
Ezt kellene normálisan megcsinálni mondjuk.
máj. 10. 08:16
 8/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Méréssel tisztázni kellene munkatekercs (U1 U2) és segédfázis (Z1 Z2) kivezetéseit.

Elvileg utóbbinak nagyobb az ellenállása.

Kondenzátor nem szerepel a rajzon, éppen elképzelhető olyan régi motor, ahol a tekercs megfelelő kialakítása, hasított pólus, alumíniumból készült tekercs (nagyobb ellenállása folytán) bizonyos fázistolást okoz és ezt használták ki.

Ha így kapacitás nélkül nézzük, indításkor párhuzamosan mindkét tekercs kap feszültséget, de a gombot elengedve csak a munkatekercs.

Fordított irányú bekötésnél a kettő relatív irányát megcseréled.

Ha oroszul rákeresel, itt mutatják az indítókapcsoló működését:

www.youtube.com/watch?v=eHwZOrU5MDQ

Nem véletlen, hogy a középső kontaktra megy a Z tekercs (segédfázis), mivel az elenged, ha elengeded a gombot.

máj. 10. 11:25
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm sikerült beindítani illetve rájöttem hogy hogyan kell a forgás irányt változtatni. Kimertem a segéd fázist meg a munka tekercset a munka tekercs volt 3.5 Ohm a segéd meg 8 ohm.
máj. 10. 16:53

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!