ELMÜ napelempark és a hozzá kapcsolódó magasfeszültségű vezetékek, ugyanolyan károsak az egészségre, mint minden más magasfeszültségű vezeték, tehát, mellettük élni, dolgozni egészségkárosító?

válasza:1. A magasfeszültségű (pontosabban nagyfeszültségű) vezetékek tekintetében nincs különbség abban, hogy az napelemparkból, atomerőműből, hőerőműből vagy más erőműből származik.
2. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának tájékoztatója szerint:
"Ártalmas-e az egészségre az EMF expozíció?
A jelenlegi tudományos kutatások eredményei szerint nincs bizonyíthatóan káros hatás, ha az expozíció mértéke a jelenleg érvényes, ajánlott szintek alatt marad.
Egyes tanulmányok azt sugallták, hogy összefüggés lehet a mobiltelefonok által kibocsátott EMF és a különböző rákos daganatok (hallóideg-, agydaganat) kialakulásának megnövekedett kockázata között. Más tanulmányok azonban ezt nem erősítik meg, és különös óvatosságra int ennek az összefüggésnek az értelmezésével kapcsolatban az a felismerés, hogy a fenti tumorok előfordulási gyakorisága nem nőtt a mobil telefonok elterjedése óta.
Korábbi tanulmányok azt is sugallták, hogy összefüggés lehet az EMF és az Alzheimer kór megnövekedett kockázata között. Az újabb tanulmányok nem erősítették meg ezt a kapcsolatot.
Epidemiológiai (járványtani) tanulmányok a nagyon alacsony frekvenciájú terek (ELF) expozíciójához – amely származhat például abból, hogy valaki hosszabb időn kerezstül egy nagyfeszültségű távvezeték közvetlen környezetében él – kötik a gyermekkori leukémia (egy ritka vérrák fajta) nagyobb gyakoriságát. Ezt az összefüggést nem magyarázzák és támasztják alá az állatokon és a sejteken végzett kísérletek. Az eddigi kutatási eredmények nem találták meg azt a lehetséges mechanizmust, amely megmagyarázná ezt az összefüggést. További kutatások kellenek, hogy a lehetséges ok-okozati összefüggést megerősítésék, vagy cáfolják."
Szóval nem kell különösebben tartani a nagyfeszültségű vezetékektől. Ha nem mész nagyon közel hozzájuk, nem bántanak. ;)

válasza:"...ugyanolyan károsak az egészségre, mint minden más magasfeszültségű vezeték..."
Pontosan ugyanannyira károsak és pont ugyanannyira nem károsak.

válasza:A kérdés hazug, demagóg.
én megpróbálom jelenteni, hogy ne terjedjen tovább ez a fajta emberi ostobaság.

válasza:Nem mondanám, hogy demagóg a kérdés. Hiszen, a tudósok, környezetvédők, egészségügyi szakemberek, elektromos szolgáltatók, állami szervek között komoly viták vannak erről a témáról.
Amíg az elektromos szolgáltató vállalkozások számra egyik érv az érdek, addig az egészségügyi kutatók, környezetvédők számra a másik oldal érvelései a meghatározók. Az állami szervek a kettő között egyensúlyoznak. Próbálják képviselni a szolgáltatókat, hogy áramot biztosítsanak az iparnak és lakosságnak, másrészt az egészségkárosítást is vissza kéne szorítaniuk. Így különböző szabályok vannak az elektromos vezetékek, hálózatok, központok, stb. helymeghatározására.
Mindez olyan téma, mint az UFO-k, vagyis a földönkívüli intelligencia létezése. Nem lehet határozottan azt állítani, hogy van, de azt sem, hogy nincs.
Amikor az egészségkárosító hatást bizonyítják, azonnal jön a másik oldal és előáll szakemberekkel, akik megkérdőjelezik mindezt és próbálják bizonyíztani az ellenkezőjét.
Pár éve nagyon jól mondta egy Greenpeace illetékes a témában (nevére nem emlékszem, nem vagyok aktivista vagy ilyesmi, csupán sokat olvasok): A parázs vita felesleges! Akik az áram vagy más egészségkárosító hatásban nem hisznek és érvelnek az ipar oldalán, azok költözzenek ezen létesítmények közelébe, mellé, alá. Akik hisznek az egészségkárosító hatásokban, ők költözzenek ezektől a létesítményektől távol. De ha ez ilyen nyilvánvalóan egyszerű, akkor a cégek milliárdos tulajdonosai, miért nem a magasfeszültségű vezetékek, elektromos elosztóközpontok, atomerőművek, akkumulátorgyárak, vegyszergyárak mellett laknak, miért ezektől távol luxusingatlanokban? Miért a szegényemberek élnek ezek közelében? Miért az átlagemberek lakásai, ingatlanjai mellé telepítik a cégek az ilyen kétséges létesítményeket? /nem szószerinti idézet, csupán nagyjából így hangzott
🤔

válasza:#4 vagyok
megjegyzés
A politikai gazdasági lobbisták folyamatosan befolyásolják, hogy a kormányon lévő nagyhatalmúak az ő oldalukon kampányoljanak, miközben az átlagembereket a megválasztott képviselőknek kéne képviselniük evvel szemben. Az igazság viszont az, a lobbi őket is megtalálja, amint titulust kapnak.
A hazai aktuálpolitikát nem vinném bele a témába, de jól látjuk a jelenlegi aszályos időkben, miként működik, ill. nem működik a környezetvédelem hazánkban. A csontvázak sorban borulnak ki a szekrényből. Realistaként szemlélve, ez mindig így volt, a továbbiakban sem lesz másképp sajnos.

válasza:"Nem mondanám, hogy demagóg a kérdés."
A válaszod valahogy mégis az lett:
"...miért nem a magasfeszültségű vezetékek, elektromos elosztóközpontok, atomerőművek, akkumulátorgyárak, vegyszergyárak mellett laknak, miért ezektől távol luxusingatlanokban."
Mint ha az lenne a fenti választás esetén az egyetlen eldöntendő kérdés, hogy szennyez vagy nem.
Az elosztóközpontok, erőművek, gyárak stb. területek iparterületek és nem lakóövezetek.
Senki nem lakik ilyen helyen szívesen és nem azért vagy nem CSAK azért mert félti az egészségét, hanem azért, mert ipari terület az összes problémájával együtt: zajos, kopár, csúnya, belvárostól távol esik, boltoktól távol esik, tömegközlekedés gyér, stb, stb, stb.
6-os Te aztán struccpolitikát folytatsz, ha úgy gondolod, ezek mind lakóövezeteken kívül vannak. Nézz már körül, mozdulj ki a számítógép mellől!
Azért tettem fel a kérdést, mert mostanában sokszor kerültem ilyen helyekre, ill. ez miatt megakad a szemem ezeken a látványokon.
Egyik elfoglaltságom miatt egy ilyen helyre kell mennem hónapokig. De mi van azokkal, akik ott laknak? (megjegyezném, az említett ELMÜ napelempark és a hozzá csatlakozó bázis és magasvezetékek az élő régi lakosság ellenszenve ellenére lazán megépült)
A neten is számtalan példát lehet látni, hogy lakóövezetekben vagy közelükben vannak ipari létesítmények, gyárak, magasfeszültségű vezetékek...stb.
Hirtelen ezeket találtam példának
Itt játszótéren lakóövezetben:
+ Akkugyár - "Újtelepen, a gyártól 200-250 méterre, jellemzően régebbi ingatlanokat találunk, míg az Oázis lakópark egy újépítésű, amerikai kertvárosi övezetre hasonlít, és 700 méteres távolságban fekszik a gyártól."

válasza:"Te aztán struccpolitikát folytatsz"
Te meg szándékosan úgy értelmezed félre azt amit írtam, hogy támadási felületet találj rajta. :)
1. Én nem távvezetékről írtam, hanem alállomásokról, erőművekről, gyárakról
2. Nem azt állítottam hogy ilyenek nincsenek lakóövezetek közelében, hanem azt írtam hogy milyen okai vannak annak hogy ide nem építenek luxusvillákat és nem szívesen költöznek oda emberek.
Olvass figyelmesebben!

válasza:A kérdező elmehetett volna a régi MTVA-hoz riporternek, azok szoktak kérdésbe csomagolni valótlan állítást úgy, hogy ne lehessen rendesen megválaszolni.
A kérdésre a válasz: igen, pont ugyanolyan egészségkárosító, azaz semennyire sem. Tehát mellettük élni, dolgozni SEM egészségkárosító, bármennyire is ezt a akarta lenyomni a válaszolók torkán a demagóg kérdező.
Kapcsolódó kérdések:
Ha igen, vannak ilyen berendezések, melyek az egészségre (tartós és folyamatos belégzés esetén) káros vegyi anyagokat, mik ezen a csövön bejutnak, ezt képesek biztonságosan/megbízhatóan szűrni, akkor ezek megvásárolhatóak? Ha esetleg valaki tudja a következőkre is a...
Nem kárörvendésből, vagy ingatlan spekuláció miatt kérdezem, csak érdekel hogy más mit gondol erről?
Pl.: bőr irritácó, zsibbadás
A munkahelyemen egy százéves (legalább 15 éves) mikrosütő van. Látszólag hibátlanul megy, de az új mikróm használati utasításában az szerepel, pár évente érdemes „beméretni” (bármit is jelent ez), hogy nem ártalmas-e az egészségre. Na most ez a mikro sose volt beméretve.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!