Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen _MAGYAR_ nyelvű,...

Milyen _MAGYAR_ nyelvű, alapokat is elmagyarázó könyvet tudtok ajánlani elektronikus áramkörök diszkrét szintű tervezésének, ill. a meglévők megismerésének gyors megtanulására? Tudom, hülyén hangzik a kérdés, de alábbiak miatt szükségem van rá.

Figyelt kérdés

A történet releváns része valahol ott kezdődik, hogy barátom jóvoltából ez év nyarának végén állást kaptam annál az "XY" agráripari cégnél, ahol előző év nyarán gyakorlaton voltam pár hónapig, hogy neki segítsek programozásban.

Az általunk végzett munka során lényegében gabonatárolókhoz, terményszárítókhoz csinálunk automatizált/félautomatizált vezérlő (ill. különféle értékeket mérő) rendszereket, elektronikát. Mindezt viszont egyedül ketten csináljuk (ráadásul ha én nem jöttem volna, még most is egyedül csinálná a barátom), amibe beletartozik a szoftveres tervezés, programozás, a hardvertervezés és a hardver kivitelezése/megépítése is (ami az elektronikát fedi le, de kényszerből beletartozik az elektronikával közvetlenül érintkezésben levő fém, v. más mechanikai elemek (pl. rögzítők, tartó, áttételek).


A gond az, hogy az utóbbi időben, mivel ezeken a területeken valójában egyikünk se úm. iskolázott, nem tanították nekünk ezeket úgy, mint egy diplomás mérnöknek - amiket tudunk, főleg én, azt saját érdeklődésből, utánajárással tanultuk -, ezért egyre gyakrabban veszünk észre problémákat, hazárdjelenségeket a saját magunk tervezte rendszerekkel kapcsolatban.

Én magam az általunk használt mikrokontrollerre - Atmel ATmega sorozatú chipek - jól megtudom írni a programokat, a folyamatokat lebontani a szükséges részlépésekre. A barátom össze tudja állítani a vezetők által elmondott kívánalmakból a nagyobb részfolyamatokat, ha kell, nagyjából le is programozza őket. Ill. mivel Ő idősebb - 10 évvel - ezért benne van meg a szükséges magabiztosság, a felelősségvállalás.

Viszont a valódi elektrotechnikai tudás, a mikrokontroller chip köré szükséges saját (sokszor diszkrét) kapcsolások TUDATOS összeállításához hiányzik belőlünk, és gyanítjuk - ill. bennünk van a félelem -, hogy sok mindent nem úgy csinálunk, ahogyan az valójában jó, optimális (vagy netalántán költséghatékony) lehetne.

Lényegében a picit is bonyolultabb kapcsolásokat az internetről, blogokban/fórumokon megosztott projectekből próbáljuk lenyúlni és azokból összeollózni, megformálni a nekünk szükséges dolgokat.


Mindezek miatt, bár mindketten nagyon szeretjük (szerettük) a munkánkat, izgalmas számunkra, hogy saját magunk építünk meg vezérlőrendszereket élelmezéssel kapcsolatos rendszerekhez, egyre inkább frusztráltak vagyunk, egyre idegesebbek; És ami egy nagyon fájdalmas pont, hogy egyre gyakrabban veszünk össze, ordibálunk és káromkodunk egymással, és egyre inkább vágunk a másik fejéhez nagyon durva dolgokat (képletesen).

Nekem ebből - az ordítozásból és stresszből - már egyre inkább, nagyon-nagyon elegem van, hogy azon kell vitatkozzunk és kiabáljunk egymással (szó szerint), hogy adott helyre milyen értékű ellenállás kerüljön, vagy azon, hogy éppen mi zavarhat rá a digitális jelekre.

Én emiatt már egyszerre vagyok sokszor sértődött, erőtlen, kedvetlen, bosszúvágyó és dühös, és egyre inkább van bennem az érzés, hogy a barátom nem a barátom, pedig nagyon sok mindent tettünk egymásért - talán (pár dologban) Ő többet is.

Van, hogy azon kapom magam, h. azon gondolkozok, mivel álljak bosszút a barátomon azért, amiért Ő egy munkahelyi veszekedés során megsértett - még ha akaratlanul is, vagy épp visszavágott -, vagy hogy tudnám hiteltelenné tenni, hogy keresztül tudjam vinni a saját elképzeléseimet.

De valójában, ha másért nem is, a nyugalom érdekében nem szeretnék barátból vált ellenségként tekinteni a barátomra, s elveszteni se szeretném, ha másért nem, mivel ugyanúgy a munkámat se szeretném elveszteni.


Éppen ezért szeretnék azzal segíteni a dolgon, hogy egy magyar nyelvű könyvből megtanuljam megtervezni - tudatos pontossággal - a szükséges kapcsolásokat, kiszámolni a szükséges értékeket, hogy ne az internetről kelljen próba-szerencse alapon összeollózni, kikövetkeztetni a dolgokat, amiket én egyre gyerekesebbnek érzek.

Pl. hogy pontosan, egyértelműen tudjam, milyen (értékű) felhúzó ellenállás kell egy gomb pergésének a megszüntetéséhez és miért, mikor mit nem szabad csinálni, milyen optimális kapcsolást tudok készíteni digitális jel felerősítéséhez, milyen lehetőségek vannak áthallások megszüntetésére, ha sok lengő vezeték fut össze egy térben, hogyan lehet egy kész digitális áramkört külső kristállyal a kristály frekvenciáján meghajtani, stb.-stb.-stb. Vagy pl. hogy tudnék egy kész, PCB-n felforrasztott kapcsolást visszanyomozni, hogy milyen része mit csinál, hogy lássam, mások hogy tudták jobban megcsinálni azt, amit én akarok.


Ezeknek a megtanulására, mint írtam, nem azért van szükség, hogy felvágjak mások előtt, vagy mert olyan hűde komoly dolognak érzem azt, hogy én ilyet tudjak, vagy tudomisén..... a munkám révén nem ismeretlen előttem a forrasztópáka, az ón vagy az olaj, nem ismeretlen előttem a digitális v. az analóg jel fogalma, az elektronikában használható diszkrét komponensek felismerése, pár IC-nek (flip-flop, logikai kapuk, számláló, multiplexer, portbővítő, stb-stb.) vagy egy egyszerűbb kész kapcsolási rajz próbanyákra forrasztása.

Magyarán egy-két nagyon alap dologgal legalább tisztába vagyok, úgy remélem, hogy egy nem túl professzionális, nagyjából kezdő-haladó szint között mozgó szakirodalmat megértenék.

Viszont nagyon töredezettnek érzem a tudásomat, és már a fél fogamra se érzem elégnek. Emiatt sokszor kételkedem a barátom megoldásaiban, viszont mivel csak sejtem, vagy csak részleteiben tudom, hogy az nem jó, ezért Ő is besértődik, és ebből lesznek a kiabálós viták.

Arra lenne igazán szükségem, hogy matematikai mélységekbe tudjam lekövetni, vagy megtervezni az adott kapcsolást, ill. ismerjem az egyszerűbb, gyakran használt modulok, valódi, gyakorlatban használt megvalósítását (pl. időzített kapcsoló, digitális/analóg multiplexer, feszültségstabilizátor/feszültségkonverter, különböző oszcillátorok, !zavarszűrők!, AD/DA átalakító, stb.-stb.-stb. Valahonnét emlékszem, láttam már példát arra, hogy egy egyszerű RC szűrőnél, vagy egy 1-2 tranzisztoros kapcsolásnál is már pl. integrálokat számoltak, vagy hasonló emelt szintű matematikai dolgokkal vázolták fel a működést. Azaz erősen sejtem, hogy az 1-2 komponenses, még passzív kapcsolásoknál is nagyon sok matematika van a valódi elektrotechnikusi tervezésben, de nem tudom, hogy mik azok.

Igaz, hogy közel sem vagyok matematikus, de úgy gondolom, buta sem vagyok hozzá, sőt egyes részeit szeretem is, és azt is szeretem, ha valami matematikai alapokon van elmagyarázva, mert tudom, hogy az érthető meg a legkövetkezetesebben. Így érzem esélyét annak, hogy a diszkrét szintű áramkörtervezésbe beletanuljak.

Az talán nem is célom rövidtávon, hogy mindent betűről kútfőből megtanuljak, a munkahelyemen - egy iskolával szemben - megvan a lehetőségem, hogy pl. adott számításokhoz néha fellapozzam a könyvet, és ha - jobb esetben - arról van szó, csak behelyettesítsek a képletbe. (tisztában vagyok vele, hogy nem lesz mindenhol ilyen könnyű a dolog)


Egyszerűen egy könyvre lenne szükségem, ami legalább kb. 90%-ban leírja, megmutatja, ábrázolja, elmagyarázza, számszerűsíti a dolgokat, az alap kapcsolásokat, a zavarszűrést, stb., amiből tudok magyar nyelven tanulni, nem értem/fordítom félre az angol nyelvű szakirodalmat, nem kell a monitor előtt további 6-8 órákat üljek, és a könyvet bárhova magammal vihetem.

Az se baj, ha 10.000-20.000 Ft. egy ilyen könyv, inkább megveszem, csak hogy 100%-ban megértsem a magyar szöveget, és a lehető leggyorsabban, összefüggően megtanuljam az alapokat; És ne azért veszítsem el a barátomat, mert mindketten minden nap végére vérigsértjük egymást a frusztrációtól.


Milyen magyar nyelvű könyvek ismertek, amik elektrotechnikával, áramkörtervezési/-építési alapokkal foglalkoznak?


Előre is köszönöm a válaszokat!2016. szept. 24. 17:03
 1/4 Szirty ***** válasza:

Sok olyan könyv van ami elektronikával foglalkozik, akár alapfokon is.

Olyat valószínűleg nem találsz amiben pont az és csak az, (de abból minden teljes részletességgel) le van írva amire szükséged van.

Sajnos ezt valószínűleg csak hosszú idő alatt morzsákból tudod felépíteni.

De hát végül is ez egy szakma amit évekig (vagy inkább örökké) tanul az ember.


Esetleg használhattok PLC-t is a feladatra, ami elektronikai szempontból már kinőtte azokat a hibákat és gyermekbetegségeket amiket ti majd csak ezután fogtok elkövetni.

2016. szept. 24. 17:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy olyan könyvet nem találok, ami egy indiai pálmalevél mintájára előre leírja nekem személy szerint előre a válaszokat. Ezt hívják képzeletbeli ideálnak, értelemszerű, hogy gyakorlatban nem ilyet keresek.


De azt remélném, minthogy az elektrotechnika egy szakma, az előző évezred végére már létrejöttek olyan szakirodalmak, amikből az áramkörök matematikai szintű működésének alapjai megismerhetőek. Lényegében ilyesmit keresnék. Hogy pl. egy gomb pergésének a megszüntetéséhez ne hasracsapással egy 4,7KOhm-os ellenállást tegyek be, miközben mondjuk egy 2KOhm-os sokkal jobb lenne. Vagy hogy pl. tudjam, hogy kell összeállnia egy valódi 24V->5V feszültségstabilizátornak; és ne az legyen, hogy pont egy hobbista oldalon megosztott rossz, hibás konstrukcióra nyúljak rá, amin sajnos ezt nem látom, és lehet, hogy először tökéletesnek fog tűnni, de 3 hét múlva pont az fogja okozni a zavarjelenségeket, vagy pont az az egyébként hibás konstrukció "nyomja el" egy másik rossz konstrukció hibáját - és amikor előjön a hiba, én sose fogom tudni valójában, hogy mi okozta a hibát, s újabb rossz dolgokra fogok csak rányúlni, hogy felületesen eltüntessem a hibákat.


Sajnos emiatt érzem nagyon veszélyesnek, ártalmasnak azt, hogy az interneten, fórumokon megosztott részegségekből, leírásokból, cikkekből, kapcsolásokból próbáljuk meg "megtervezni" a dolgokat. Ráadásul, mint ahogy idézőjelbe is tettem, én ezt nem is ismerem el tervezésnek, szóval még idétlenül is érzem magam. De mivel nem tanultam, és nem is tudom, honnét célszerű tanulnom, ezért nem tudom akkor se jobban csinálni, ha igényem lenne rá.


A PLC-kről szólva:

Van, ahol azt használjuk, de azok csak a nagyfeszültségű villamossági szekrények.

Amit mi csinálunk, azok ennél bonyolultabb programokat, bonyolultabb számolásokat, kiegyenlített vezérléseket is igényelnek. Ezért is használunk tömegével ATMEL ATmega mikrokontrollereket, s sokszor bele is gondolok, kész szerencse, hogy valakik már létrehozták ezeket a mikrokontrollereket és képesek darabonként 1-2 dollárért árulni, így nem kell pl. PIC-en programozzuk ezeket, ahol állítólag még több szívás lenne, nem csak az assembly-ben írt programmal, hanem a chip-hez tartozó külső diszkrét kapcsolásokkal.

A mikrokontrollerre megy rá még egy csomó szenzor, pl. páramérő, induktivitásérzékelő, hőérzékelő, nyomsszenzor, stb-stb. relék/mágneskapcsolók, vagy pl. kell ugye tápegység, pergésmentes jól kezelhető gomb, kijelző... ill. csomó más bemenetre és kimenetre is fel kell készíteni, nem csak a programot, magát az elektronikát, s ezek a bemenetek van, hogy más feszültségű jelek is, mint amit a mikrokontroller natívan kezel.

2016. szept. 24. 17:55
 3/4 Szirty ***** válasza:

Igen a PLC pontosan erre való mint amit leírtál.

Igaz drágább, de a fejlesztési idő töredéke.


No mind1, elnézést hogy elkanyarodtam az eredeti kérdéstől.

2016. szept. 24. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Szerintem elsöö körben az ún. villamosságtannal foglalkozó könyveket kell keress, ahol az áramkörök számítàsának alapjait tanulhatod meg, pl. egyen- ès váltóáram, Ohm-törvény, Kirchoff-törvények, csillag-delta átalakítás, átvitrli karakterisztika, Bode-diagramm, stb... Ha ezek az alapok biztosan megvannak belekezdhetsz az elektronikával foglalkozó könyvek olvasásába. Sajnos némi matek kell hozzá, azt nem árt melette párhuzamosan nézegetni!


Konkrét könyveket sajnos nem nagyon tudok ajánlani, én egyetemen tanultam ezeket, csak iskolai jegyzeteim vannak.

2016. szept. 24. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!