Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Milyen fényképezőgépet vásárol...

Milyen fényképezőgépet vásároljak?

Figyelt kérdés

Canonban gondolkodom, kezdő fotós vagyok, eddig csak a telefont hasznátam fotózásra.

Leginkább a természetben fotózok, ehhez keresek ideális gépet.

Nem értek még hozzá, ezért kérem tapasztaltabbak tanácsát. :)

aug. 30. 16:02
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Érdekel valami jobban a természetfotózáson belül? Elég tág témakör.
aug. 30. 17:17
 2/16 anonim ***** válasza:
50%

Azért ez így elég tág, hogy "a természetben fotózok".

A tájazás, az astro, a madár és a élővilági-makró is mind-mind természetben fotózások. Viszont nagyon más kategóriájú gépek "ideálisak" hozzá.

Amit elsőre érts meg, hogy a flagship (és egyel alatta) gépek kivételével egyik sem lesz all-rounder!

Illetve vannak márkatényezők is. Talán a legdöntőbb választás szempontjából, hogy mi illik a stílusodhoz.

A Fujifilm önmagában tud nagyon jó filteresen fotózni, de egyébként messze lemaradnak a többitől. Az OMSystem egy nagyon niche, és nagyon gyenge, ráadásul általában 1,2x a szenzor-crop.

A Leica egy divatgép lett, lencsében a mai napig a legjobbak, de a gépeik gyengék. A Hasselblad a legprofibb és legdurvább lehetőség, nagyon drága, de utána életed végéig nem kell lecserélned.

Maradt a 3 nagy márka: Canon, Nikon, Sony. Ide márkánként írnék dolgokat.

Canon:

- Ár:

A gépek jó ár/érték arányúak, a gépeik jól vannak sorba árazva, amiért többet fizetsz, abban többet is kapsz.

- Objektívpark:

Cserébe viszont zárt forráskódú a csatlakozójuk, így a sajátmárkás objektíveken kívül nagyon korlátozott (a másik kettőhöz képest) az objektívpark, ezáltal jóval drágább egy ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező obit venni Canon-ra, mint a másik kettőre.

- Színek:

Színeiben a Canon gépek sokkal érzékenyebbek a vörösárnyalatokra, főképpen a narancs árnyalatokra.

Ezáltal sokkal jobb napkeltés és naplementés időkben, mint a másik kettő, ha a Nap, vagy a közvetlen fénye bele van komponálva a képbe.

- Fókusz:

Az autofókusza azonos kategóriájú Nikon gépet eltöröl a piacról.

- Tartomány:

A Canon-ok sokkal rosszabb ISO tűréshatárral rendelkeznek, hiába létezik a gépen ultramagas is, már jóval alacsonyabb ISO értéken zajosodik a kép, valamint jóval korábbi időben szüksége van a magasabb ISO-ra.

- Kezelhetőség:

Intuitív, kezdőknek a legjobb. A beállítások mennyiségét tekintve kevesebb, mint a másik kettő, de cserébe átlátható, egyszerű. A megnevezések egyértelműek. A gombokra nagy hangsúlyt fordítanak, hogy még a flagship kamerán is, minden a lehető legértelmesebb és kényelmesebb helyen legyen.

Nikon:

- Ár:

A gépeik általánosságban kicsit drágábbak, mint a Canon azonos tudású darabjai, és néha nem érteni 1-2 váznak miért marad fent hosszú ideig az ára.

- Objektívpark:

Nekik is zárt forráskódú, azonban pár kiemelt gyártónak (pl. Nikkor (saját almárkájuk), Tamron, Sigma, stb.) eladták a kódot, így egy bizonyos idő után egyre több obi jelenik meg a piacon, ami mérsékeli kicsit az árakat.

- Színek:

A Nikon kifejezetten zöldérzékeny, viszont be tudja zavarni a nap. Egy tájképnél egy völgyről egy nyáreleji felhőmentes reggelen, ahol a horizont felezi a képet, a zöld összes árnyalata ott lesz, és az eget is nagyon szépen teljes átmenetében rögzíti, de a hideg árnyalatokért cserébe a nap, illetve a horizonti homály kifakul.

- Fókusz:

A flagship, illetve pro kamerákat leszámítva elmegy. Nem az a gond, hogy ne találna fókuszt, hanem hogy lassú, illetve sokszor leragad egy adott ponton.

- Tartomány:

ISO-ban verhetetlen. Amíg nem teljes sötétségről van szó, simán fel lehet tolni a váz által támogatott 2.-3. legmagasabb ISO értékre, nem lesz baja a képnek.

- Kezelhetőség:

Könnyű megtanulni, de bele kell jönni. Elég sok szabadságot ad ahhoz, hogy bármit elronthass, de elég egyértelmű és átlátható ahhoz, hogy nehéz legyen elrontani. Gombok tekintetében néhány gépnél van furcsaság, de az inkább csak a flagship gépeknél a túl sok gomb és a helyhiány miatt, egyébként meg lehet szokni.

Sony:

- Ár:

A gépeik a legdrágábbak a háromból. Az árazás pedig átláthatatlan, illetve sokszor nem is érteni, valami miért drágább, mint a másik, ha technikailag gyengébb.

- Objektívpark:

Na kezdőként itt lehet nagyot nyerni. A Sony bajonett nyílt forráskódú, így bárki tud nekik objektívet gyártani, büntetlen mennyiségben és fajtában. Ezáltal a Sony-hoz a legolcsóbb a szükséges objektíveket megvenni.

- Színek:

A Sony nagyon neutrális. Ők inkább arra utaztak, hogy minden szín egyensúlyban legyen, cserébe semmi sem tud igazán élénk lenni. Cserébe mivel minden színt felvesz, így a RAW képből azt color mixelsz és gradelsz ki amit csak szeretnél, mert minden ott lesz. Illetve a luminance-range is óriási, így szabályosan szinte dolgozni kell érte, hogy valamit abszolút bebuktatott feketére, vagy kiégett fehérre vigyél rögtön a kamerában.

- Fókusz:

Az új flagship gépeik követőfókusza verhetetlen, pont.

- Tartomány:

Nagyon nagy a tartománya, már alacsonyabb ISO értéken is világosabb a kép mondjuk a Nikonnal szemben, éjjel pedig vegyes, ha van elég egyéb fény a képen, akkor a feketét tisztára buktatja zaj nélkül, viszont ha nincs elég fény, akkor a Canon-hoz hasonlóan korán zajosodik.

- Kezelhetőség:

A beállítások egy rémálom. Tagadhatatlan, hogy megadja neked a szabadságot, de még a profik is könnyen elvesznek a beállításokban, mert minden össze-vissza van, és amolyan hipszteresen, csakazért sem a standard-eket követték, így náluk a legeltérőbbek az adott dolgok elnevezésében az összes többihez képest, valamint a gombok és tárcsák elhelyezkedése is furcsa néhány gépükön.

Nos a fenti volt a márka/váz tanács, most egy kicsit az objektívekbe is, röviden:

Itt már nagyon a cél határozza meg.

- Tájazáshoz a legideálisabb egy nagylátó, vagy normál. Egy 24-70mm általában egész jó, illetve néha egy-egy részletért nem árt vagy egy fix 135, vagy egy 70-200mm.

- Astro-hoz mindenféle jó lehet, a lényeg hogy legyen fényerős, f/2.8 alá nem szabad menni, onnantól már a saját tervek határozzák meg, hogy mekkora gyújtótávú lenne ideális.

- Madarazáshoz valami gyors optika kell, lehetőleg USM, illetve nagy gyújtótáv, a 70-200mm a minimum, de igazából fix 300-400-600mm amik a madarazós obik.

- A makrózás adott, makró optika kell. Persze, létezik a trükk, hogy megfordítsd az obit a váz előtt, de veszélyes, és a torzítás miatt csak nagyon kicsi része használható a képnek, így érdemes inkább valódi makróra való lencsét beszerezni, itt a legjobb ha fel tudsz menni f/1.8, vagy akár f/1.2 objektívig.

Ha be tudnád határolni kicsit konkrétabban, hogy mi az amit igazán-igazán sokat fotóznál, akkor tudok ajánlani egy olyan szettet, ami azért a 2026-os minőségre tekintettel, de elegendő lehet kezdésnek.

aug. 30. 17:34
 3/16 A kérdező kommentje:

Hú, nagyon szépen köszönöm az összefoglalót.

Fákat, növényeket és az égboltot szoktam fotózni leginkább.

aug. 30. 17:43
 4/16 anonim ***** válasza:

Akkor az már biztos, hogy én a Nikon-t mondanám inkább.

És vágásban? Azért az égboltba nem szokás csak úgy belefotózni az égbe. Komplett látképre gondolsz aminek kiteszi a nagy részét az ég, vagy inkább szűkebben zoom-olt felhőfotókra?

Illetve fáknál inkább erdős komplett látképet, vagy inkább maximum 10 fából álló csoportfókusz, akkor is ha az az erdő első sora?

aug. 30. 17:50
 5/16 A kérdező kommentje:

Felhőfotókra gondolok.

Fáknál komplett erdős, leginkább útvonalakon (pl látszik a turista útvonal), valamint amikor besüt a nap a fák ágai között.

aug. 30. 17:53
 6/16 Mojjo ***** válasza:
87%
@3: Annyira ne köszönd. Ennyi marhaságot egy hozzászólásban még itt a GYK-n is igencsak ritkán lehet látni. Ráadásul ez az, amikor a témában való abszolút fogalmatlanság valamiért rendkívül nagy szorgalommal és közléskényszerrel jár, így terjedelmes is lett mindezek mellett. De aki szerint az OM-System 1,2-es croppal dolgozik, vagy aki szerint természetfotózásra a Hasselblad a legdurvább lehetőség, az semmit nem tud a fényképező márkákról. Aki szerint pedig a makrófotózáshoz 1,8-as vagy még inkább 1,2-es fényerejű objektív kell, az életében nem makrófotózott még, de ráadásul még az alapjait sem érti az egésznek. Ez olyan szintű alapvető tévedés, amit senki nem követ el, aki csak minimálisan tisztában van a fényképezés alapjaival. A márkákról írt általánosítások meg teljesen értelmetlenek. Konkrét gépeket lehet konkrét szempontok alapján összehasonlítani, de ilyen általános igazságokat egyes márkákra vonatkozóan, mint amiket itt látunk (OM System nagyon gyenge, Hasselblad a legprofibb, Fujifilm messze lemarad a többitől, a Canonok nagyon rossz ISO tűréshatárral rendelkeznek stb stb stb) abszolút nem lehet tenni, maximum félrevezetésnek jók. A legjobb amit tehetsz, hogy úgy ahogy van, elfelejted az egész hozzászólást.
aug. 30. 23:14
 7/16 anonim ***** válasza:
47%
APS-C vonalon xxD vagy 7D. FF vonalon 6D vagy 5D. A Canon jó választás hosszú távon, ha később upgradelni akarsz. A szenzorral kapcsolatos kritikákat ignoráld, mind tudatlanságból ered.
aug. 31. 04:32
 8/16 anonim ***** válasza:
67%
Hú, a 2-es nagyot mondott, de még nem látott OM-et. 2x-es a szorzó, a legjobb kezdő madarász fotózni pl.
aug. 31. 08:22
 9/16 anonim ***** válasza:
82%
Rég olvastam ennyi hülyeséget mint amit a 2-es írt.
aug. 31. 09:08
 10/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Ez esetben milyen gépet érdemes venni?

aug. 31. 17:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Milyen MILC fényképezőgépet vásároljak?

Kezdő/haladó szinten vagyok a fotózásban, alkalmanként fotóztam már egy Canon Eos 6D II-vel, azonban nagyon zavart, hogy a keresőben nem az előre megadott beállításokkal látom a képet, ezért gondolkodom inkább MILC-ben. Leginkább utca-, táj-, portré-,...

Milyen fényképezőgépet vásároljak?

Már egy ideje olvasgatok a fotózással kapcsolatban. Gyakorlatba is át akarom vinni az elméletet. Egy olyan gép érdekelne, ami kezdésnek, ismerekedésnek és tanulásnak megfelel. Olvasgattam már sokat ezzel kapcsolatba is. A használt piacon vásárolnék. Amit eddig...

Milyen komolyabb fényképezőgépet vásároljak első alkalommal?

Szeretnék betanulni a fotózásba, pesze csak ilyen hobbifotós szinten. A telefonomnál komolyab gépet szeretnék. Milyen gépet/gépeket ajánlotok? A keret olyan 40 ezer forint lenne, emiatt gondolom csak használt gép játszik de az is tökéletes lenne. Olyan dolgokkal,...

Amatőrként vásároljak okosan gépet?

Sziasztok, kezdő fotós vagyok. Semmilyen tanfolyamot, vagyok hasonlót nem végeztem, de nagyon szeretném gyakorolni, rendes fényképezővel. Sajnos mivel tanulok, nem igazán van saját pénzem, amit erre kiadnék, jelenleg az iskolai költségek fontosabbak. Arra lennék...

Milyen objektívet vásároljak kitobjektív után?

Úgy érzem hogy már kiaknáztam a kitobjektívben lévő lehetőségeket így szeretnék tovább lépni Milyen objektívet ajánlotok nagyjából 200ezer forintos határig? Nikon D3500-as vázra lenne Természetesen új és használt objektívet is szívesen vásárolok Főbbként hobbi...

Milyen polaroid fényképezőgépet vásároljak barátnőnek ?

Sajnos teljesen laikus vagyok ebben a témában és hatalmasak a különbségek az árak között. Haverom Fujifilm istax sq10 gépe van amivel a képeket különböző filterekkel lehet kinyomtatni Retro stilus stb. Barátnőm is imádja az ilyet de az árkategória picit elérhetetlen...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!