Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Milyen hibára utal ha a kis...

Milyen hibára utal ha a kis villanymotor magától nem kezd forogni?

Figyelt kérdés
Van egy hajvágó gép és telement hajjal a motor is de utána kimostam láthatólag nincs benne semmi és ki is fújtam levegővel. Az áramot megkapja meg minden de legtöbbször csak a kézi forgatásra tud elindulni ,magától nem. Olyan mintha akadna szorulna a csapágyazás . Lehet hogy 2 év alatt kikopott ennyire a kis csúszó csapágy ? Kérdés hogy mit lehet ezzel csinálni pl olajozás megmenti vagy cserélni kell a motort mert úgy sem bontható elvileg .

febr. 4. 21:39
 1/8 anonim ***** válasza:
Hozd el, megnézem.
febr. 4. 22:50
 2/8 anonim ***** válasza:
83%

Vagy maradt még benne valami, vagy tényleg a csapágynak annyi.

Mivel mostál be neki? A csapágyat nem nagyon kéne vízzel kimosni. Oldószerrel meg pláne nem.

A kopott, berágódott csapágy olyan mint a kiégett villanykörte, nem javítható. Csere. Ha a motor nem szerelhető akkor csere az egész.

febr. 4. 23:07
 3/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Ha szorul a tengely, azt neked érezni kellene, mert van egy tünete: szorul.

A szinterezett bronzperselyes csapágyak lényege, hogy már gyárilag "beletették" az olajat, de attól még szabad olajozni is, ha kell.

[link]

Hajvágóban kefés DC-motor szokott lenni, melynek előfordulhat olyan probléma a kommutátorával, ami miatt csak belökésre indul.

Ez korábban tapasztalható volt a kazettás magnók apró motorjainál is.

Ilyenkor az ügyes ember szétszedte (te azt hiszed, hogy nem lehet szétszedni), mivel az új motor vagy drága vagy nem is volt kapható.

Keféket, kommutátort szépen megtisztítani, összerakod, kész.

febr. 5. 10:02
 4/8 A kérdező kommentje:

A végeredmény az lett hogy belenéztem nagyítóval és már akkor láttam hogy a kommutátor két pólusa a háromból le van szakadva.

Ez egy nem szétszedhető motor . Végül műhelyben satuba fogtam ,a négy rásajtolt fület egy edzett acélszerszámmal kifeszítettem . Kissebb roncsolással kijött a forgórész de mindegy mert a kommutátort direkt úgy csinálták meg hogy az a kezdetben vastag kb 1mm vastag bronz rész 2 év alatt szépen nullára kopik. A kefékben semmiféle szénkefe nem volt , az is sima réz vagy bronz érintkezőkből állt nyilván szándékosan hogy a parsztnak 2 év után újjat kelljen vennie.

Most rendelhetek újjat kb 8000 ft.

febr. 5. 19:17
 5/8 anonim ***** válasza:

"négy rásajtolt fület egy edzett acélszerszámmal kifeszítettem"

Vagyis szédszedhető.

újat 1 j!

febr. 5. 19:28
 6/8 A kérdező kommentje:
Azt a fél mm es mikroszkópikus rásajtolást nem nevezném szerelhetőnek főleg hogy a hajligatásával deformálódik és letörik később ,talán egyszer ki lehet cserélni így a tengelyt ha tudsz lopni a gyárból bár akkor eleve egy egész motort viszel haza és nem nincs is rá mód hogy ilyen pici motorokat szervizben szervizeljenek . A szervízben is azt fogják mondani hogy csere. Ez így van kitalálva.
febr. 5. 21:38
 7/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

6.

Teljesen mindegy, vannak fakezű emberek, vannak ügyes emberek, ez nem vitatéma.

Több évtizednyi tapasztalat birtokában nem szeretnék ilyeneken vitatkozni és nem kérek ilyen tájékoztatásokat sem, amit itt előadtál.

Tényleg megint valaki komolyan azt hiszi, hogy engem felvilágosít, Gyakori Kérdések.

Itt nem én vagyok a kérdező, ne tájékoztass engem ilyen gyerekes dolgokról, mert irritáló!

Különben sem a mai szervizgyakorlatról beszéltem, ld. múlt idejű fogalmazás.

Viszont ma is érvényes lehet, hogy aki otthon hobbizgat magának, nem sajnálja a saját idejét egy LED-lámpa javítására sem, vagy egy ilyen motor bütykölésére.

Csupán erre próbáltam volna célozgatni a sorok között.

febr. 6. 09:50
 8/8 anonim ***** válasza:
Súlyos.
febr. 6. 12:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!