Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Milyen elven működik a mikrohu...

Milyen elven működik a mikrohullámú sütő?

Figyelt kérdés

2016. júl. 3. 12:35
1 2
 11/20 Szirty ***** válasza:
20%

Szerintem ez a kifejezés hogy súrlódás ide nem jó.

A víz maga a közeg! Mivel sórlódna?

De mind1. Nem forszírozom tovább. Inkább vidáman átlépek rajta.

2016. júl. 8. 19:51
 12/20 Scherer jancsi válasza:
A mikrosütőben magas frekvenciájú elektromágneses hullámok képződnek. A hullámforrás a magnetron, a berendezés lelke. A magnetronban az elektromos energia mikrohullámú energiává alakul át. A mikrohullámok üreges vezetőn jutnak át a sütőtérbe, ahol állóhullámok alakulnak ki, ezért az egyenletes hőhatás érdekében az ételt forgatni kell. Rendszerint egy forgó üvegtál forgatja a ráhelyezett ételt. A nagyfrekvenciájú hullámok behatolnak a melegítendő anyagba, és mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat. A molekulák egymás melletti elmozdulása következtében jelentős mennyiségű súrlódási hő keletkezik. Ez a hő belülről melegíti fel a mikrosütőben elhelyezett ételt vagy italt, ellentétben pl. a gázon való sütéssel, amikor a hő kívülről, hőáramlással melegíti az ételt. A készülékben lévő 2 ventilátor közül az egyik a magnetront hűti, a másik a sütőteret szellőzteti.
2016. júl. 9. 22:10
 13/20 Scherer jancsi válasza:
Szirty nevű felhasználónak: a víz valóban közeg és molekulákból áll. A víz molekulái ütköznek egymásnak az erőhatás következtében és súrlódási hő keletkezik. A nekilódult molekulák más molekuláknak ütköznek, amitől azok is nekilódulnak, ez a hő, ahogy a fizikából ismerjük! Tessék ebbe belenyugodni!
2016. júl. 9. 22:17
 14/20 anonim ***** válasza:

Okitojik. Ha már itt vagytok, felteszek egy találós kérdést.

Meddig lehet melegíteni (mármint mennyire lehet megmelegíteni) bármit is a világon?

Elárulom én tudom a választ, csak ezek után kíváncsi vagyok mit mondotok.

Googlizni nem ér. Saját kútfő, meg logika elég hozzá.

2016. júl. 9. 22:47
 15/20 Szirty ***** válasza:
0%

Utána kell(ene) nézni a súrlódás fogalmának. Nem wikiből idézni a hibásan megfogalmazott szöveget.

Ez szerintem pontosabban leírja a vitatott részt:

"Az így gerjesztett pozitív-negatív mikrohullámok kölcsönhatásba lépnek a dipólus vízmolekulákkal: hol vonzzák, hol taszítják azok egy-egy pólusát, egyszer egyik, máskor másik irányba fordítva a molekulákat. A molekuláknak ilyen jellegű mozgása másodpercenként 2450 milliószor történik meg, miközben a molekulák energiát vesznek fel a mágneses térből, és így ettől felmelegszik az étel."

Vagy itt egy másik:

" A mikrohullámú sütőben az igen nagy frekvenciájú elektromágneses hullámok energiát közölnek elsősorban a poláros molekulákkal. Ilyenek a víz, a zsírok, olajok, alkoholok, stb.) Az élelmiszerek mindíg tartalmaznak ezek közül valamennyit. Az elektromágneses hullámoknak ez a hullámhossza "alaposan megrángatja" ezeket a molekulákat és ezáltal megnöveli a hőmozgásukat, vagyis hőt közöl velük."

Aki azt írja hogy belülről melegíti fel az ételt az még nem használt ilyen berendezést, vagy elsiklott valamilyen lényeges dolog fölött...

2016. júl. 10. 10:19
 16/20 anonim ***** válasza:

Kedves Szirty, ha valakinek olyan érzése van, hogy mindenki szembe közlekedik vele az autópályán, félre kellene tenni az önhitt magabiztosságot, és fel kellene ébredni a kételynek, hogy talán ő maga halad szemben a forgalommal, és a többiek közlekednek jól.

Tudom a fizika nem népszavazás kérdése - de mégis felébredne bennem ilyen esetben a kétely, hogy nem értem az apró dolgok fizikáját, maradnom kellene a kiterjedt testeknél, ha tovább akarom osztani az észt...

2016. júl. 11. 10:13
 17/20 Szirty ***** válasza:

Nem mindenki jön szembe. Csak utána kell nézni.

Az hogy többen idéznek egy (szerintem) pontatlanul megfogalmazott leírást, még nem oszt vagy szoroz sokkal többet mint ez a megjegyzésed.

Önhittségről szó sincs (részemről legalábbis :). Beszélgetünk (néhányan magas lóról, anyázós stílusban).

Ez van.

2016. júl. 11. 10:32
 18/20 anonim ***** válasza:

"Aki azt írja hogy belülről melegíti fel az ételt az még nem használt ilyen berendezést, vagy elsiklott valamilyen lényeges dolog fölött..."

ÁÁÁ, egy csepp önhittség sincs benne. Mindenki ugyanazt próbálja elmondani itt neked más szavakkal, hogy de igen, az ételben belül lévő víztartalmat melegíti fel a már tárgyalt módon, de ugye véleményed szerint senkinek sincs igaza! Sőt még mikrót sem látott senki soha, talán még a kirakatban sem.

Hát ez valóban teljesen szerény hozzáállás!

2016. júl. 11. 16:14
 19/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, ENNYI ELÉG LESZ! :)
2016. júl. 12. 17:04
 20/20 Szirty ***** válasza:

"ÁÁÁ, egy csepp önhittség sincs benne. Mindenki ugyanazt próbálja elmondani itt neked más szavakkal, hogy de igen, az ételben belül lévő víztartalmat melegíti fel a már tárgyalt módon"

Nyugalom!

:)

Te most megpróbáltad leírni mit gondolok, de nem sikerült!

Hidd el, jobban tudom mit gondolok.

Nyilván az étel felületén lévő molekulák is az ételben BENNE vannak.

De én arra próbáltam utalni, hogy aki még nem találkozott olyan mikróban melegített étellel ami már sistereg kívül, de belül teljesen hideg, az még nem látott mindent (és itt nem fagyott ételről beszélek) :)

", de ugye véleményed szerint senkinek sincs igaza!"

Nem fejtettem ki ilyen véleményt!

"Sőt még mikrót sem látott senki soha"

Ilyet sem írtam vagy gondoltam! :)

"Hát ez valóban teljesen szerény hozzáállás!"

És a tied?

2016. júl. 12. 20:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!