Ha úgy kapcsolom ki a mobilom, h nem mentem rá az összes alkalmazás bezarasara az baj?

válasza:#10
Boot -nál indul egy sereg alkalmazás azok közül amit telepítettem, úgyhogy nem tudod jól. Ráadásul ezt több különböző márka és több eltérő android verzió is így csinálja. Csevegő appot (például) ha boot után nem nyitsz meg, sosem értesítene semmiről? Szerencsére nem így van.
Ha minden alkalmazást inaktívvá tenne a rendszer, egy halom alkalmazás válna azonnal használhatatlanná. Például szinkronizáló alkalmazás, naptár, óra... Ébresztene szerinted egy óra, ha azt a rendszer inaktívvá tenné? Naptár jelezne bármit ha inaktív lenne? Szinkronizáló app szinkronizálna megadott időnként, ha ibaktív lenne?
Ezek háttérben futnak, nem inaktívak...

válasza:

válasza:Itt van az Android appok életciklusa elindulástól a leállásig: [link]
Ha fut az appod, és átváltasz másik appra, és a futó appod teljesen a háttérbe kerül, akkor az Android gyakorlatilag lestoppolja az appot (a folyamat él, de nem csinál semmit). Ilyenkor az appnak kell gondoskodnia arról, hogy elmentse az állapotát, mert az Android bármikor kidobhatja a memóriából, és olyankor már nincs mód a mentésre.
Ha az appnak futnia kell a háttérben, akkor
- indíthat ForegroundService-t, ezt jellemzően hosszabb feladatokhoz használják (zenelejátszás, navigáció, stb.)
- használhatja a WorkManager-t halaszható feladatokhoz (pl. szinkronizálás, fájlfeltöltés), ez gyakorlatilag egy feladatlista, amire garanciát vállal az Android, hogy majd valamikor megcsinálja (hogy mikor, az kérdéses, de megcsinálja, az biztos)
- használhat Firebase Cloud Messaging szolgáltatást, ami révén egy oda-vissza-oda-vissza folyamat során a telefonon futó Google Play Service szolgáltatás megkapja az üzentetet, és felébreszti a célalkalmazást (mondjuk a Messengert). A csevegőalkalmazások gyakorlatilag mind ezt a megoldást használják.
- az ébresztőalkalmazások az AlarmManager szolgáltatást használják, amivel adott időpontban fel lehet ébreszteni az appot. Az AlarmManagert maga az Android kezeli, és amikor elérkezik a kért időpont, akkor felébreszti az appot, és jelzést küld neki, hogy jóreggelt van...
- valamint az appok használhatják a BroadcastReceiver szolgáltatást, ami adott események bekövetkeztekor (pl. boot, töltő bedugás, hálózat visszajött, stb.) felébreszti az appot, és végrehajtja az általa megadott metódust
Tehát az app folyamatosan és tartósan _csak_ a ForegroundService révén futhat a háttérben, a többi megoldás csak rövid időre, eseményvezérelten ébreszti fel az appot. De a ForegroundService nem a teljes appot futtatja a háttérben, csak annak háttérbeli folyamatszálát, ami némileg korlátozottabb az alkalmazás fő szálától (pl. nem tud megjeleníteni semmit, nem rajzolhat a képernyőre semmit).
Továbbá, a ForegroundService-nek van néhány korlátja, pl. kötelező megjeleníteni egy állandó értesítést, újabb Androidokon nem is indítható el csak úgy a háttérből, a felhasználó bármikor kilőheti, sőt, egyes készülékeken (Xiaomi, Huawei, stb.) maga az Android is gyakran kilövi. Újabb Androidokon már a ForegroundService típusát is meg kell adni (mediaplayback, location, health), különben nem fog elindulni.
A gyakorlatban átlagos telefonhasználat esetén ez úgy néz ki, hogy
- a zene- vagy videó lejátszás háttérszála fut
- ha navigálsz, akkor a navigáció háttérszála is fut
- minden más a rendszer által vezérelt eseményekre reagálva ébred fel, ha kell
---
Alapból semmilyen app nem indul el az Android indításakor, DE a megfelelő engedéllyel rendelkező appok használhatják a BroadcastReceiver-t arra, hogy bootolás után elinduljanak. Ennek van egy feltétele, frissen telepített alkalmazásokat legalább egyszer el kell indítania a felhasználónak, különben nem fog működni az automatikus indításuk.
Itt a gyártók eléggé eltérő megoldásokat alkalmaznak. A Xiaomi, Huawei, Samsung gyakran kilövik az appot rögtön az indulás után (vagy eleve el sem indítják) "akkumulátor optimalizáció" fedőnév alatt ( [link] ).
Egyes gyártók Androidja gyorsítótárazzák a "legutóbbi appok (recent apps)" nézetet (ahol látod az összes futó appot), és reboot után visszaállítja. De ezek az appok NEM futnak! Gyakorlatilag csak egy képernyőkét+némi futási információ van mentve róluk.
Mondjuk a Samsung az pont olyan, ami valóban újra is indíthatja az appokat boot után. De ő választja ki, hogy melyiket indítja újra, általában a leggyakrabban használtakat szokta.

válasza:#13
Pont ezekről írtam, csak a technikai feltételeket nem fejtettem így ki.
Tehát vannak alkalmazások, amik elibdulnak boot után (indítja a rendszer) és nem állít le teljesen minden alkalmazást a rendszer amikor vissza lép az ember a kezdőképernyőig.
Sőt, egyes gyártkóknál és egyes rendszereknél van lehetőség a boot után indítandó alkalmazások definiálására is. Ennek ellenére néhány alkalmazás a rendszer beállítása ellenére mégsem indul el. De olyan is van, ami a rendszer beállítása ellenére mégis elindul (a mögöttes technikai okok kifejtése nélkül).
Én pont az ilyen alkalmazások némelyikénél avatkozok be, mert az alkalmazás nem úgy viselkedik, ahogy várom (elindul akkor is ha nem kéne, vagy épp akkorse ha kéne), ezért szükséges a kézi beavatkozás több esetben.
Ugyanakkor, ahogy korábban is említettem, azokat az alkalmazásokat a rendszerre bízom, amik megfelelően működnek...
Bocsánat, hogy a mögöttes megoldásokat nincs kedvem kivesézni, így nem írtam, hogy mit milyen tevékenység vált ki...

válasza:#14 -et kiegészítve:
A folyamatos háttérbeli futáshoz nem szükséges sem ForegroundService vagy WorkManager esetleg a FireBase. Épp ez a kiskapu tud olyat okozni, hogy a rendszer egyes esetekben az energiagazdálkodás ellenére sem tud mit kezdeni egy alkalmazás kéretlen futásával... És így sok felhasználó azt sem feltétlenül veszi észre, hogy egy bizonyos alkalmazás fut a háttérben...
Kapcsolódó kérdések:
Sziasztok, Android niche-ket keresek, van valakinek valamilyen jó ötlete? Inkább globális alkalmazás ötleteket keresek és előnyben részesítem a női tematikát.
iPhone: App Store alkalmazások kézi frissítésekor (egyszerre 3-4 alkalmazás) a frissítés után újraindul, már 3-4 alkalommal figyeltem ezt meg. Miért van? Akkumulátor 100% és minden rendben van, nem alacsony töltöttség miatt csinálja. Más is tapasztal ilyet?
Egy olyan alkalmazás érdekelne ami lényegében egy kamera app és tudok vele közvetíteni valamilyen általam létrehozott szerverre. A felhasználási cél az lenne, hogy egy esetleges rendőri intézkedés során a rögzített felvételek ne csak a telefonomon legyenek meg hanem...
Jó eséllyel meg fognak zsarolni, mert megtudtam valamit, amit ha elmondok, akkor pár ember elég csúnyán fog egymásra nézni itt a városban. Nyilván nem akarom elmondani, mert nem az én dolgom, de be akarom magam biztosítani. Mivel a számom tudja az egyikőjük, fel...
Nálam legtöbbször képtelenség visszanézni bármit. De miért?
Nagyobb komolyabb játékoknál Repülőgép üzemmódban érdemes játszani a telefonnal? Hosszabb videó készítésnél vagy hideg időben kamerázásnál is érdemes bekapcsolni a repülőgép üzemmódot hogy ne merüljön annyira az akkumulátor? Vagy nem szükséges ezzel foglalkozni?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!