Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek

A kérdés

Milyen vegyi anyag a füstfolyadék és annak szagosító folyadékja?

Most érkeztem haza egyensúlyi gondokkal a színházi előadásról. Már a szünetben is rosszul éreztem magamat, szédültem.

Shakespeare: A vihar c. darabjának előadásakor állandó jelleggel működtették a füstgépet, én meg a 2. sorban ültem....Keress kérdéseket hasonló témákban: füstgép, füstfolyadék vegyi összetétele, rosszullét

 2013. márc. 6. 21:45  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3
[link]

A válaszíró 56%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/24Időpont 2013. márc. 6. 21:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm, de ezt vagy ehhez hasonló ismertetőket magam is láttam.

Ezek azonban nem mondják meg azt, milyen vegyi anyagokat nyomatnak a légtérbe.

Ki tud itt erre a kérdésre választ adni?# 2/24Időpont 2013. márc. 6. 21:55 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Úgy vélem, megemelte a vérnyomásomat.

# 3/24Időpont 2013. márc. 6. 22:00 Privát üzenet
Paraffin olaj.

A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/24Időpont 2013. márc. 6. 22:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Világhálós keresgélésem eddigi eredménye:


1 helyen találtam leírást: "ásványi olaj, glikol (!!!!!), poliglikol és ozmózis víz különböző keveréke" SGMF2 LIGHT SMOKE ld.:

[link]


A felkiáltójel-sorozatot én tettem ki, és azért, mert a glikol elnevezéssel az ETILÉN-GLIKOL-t szokták illetni.

Ez esetben a füstfolyadék igenis VESZÉLYES anyagnak tekintendő!! Ellentétben a termékleírásokkal...

[link]


Ami az én esetemben - sajnos - igazolja a káros élettani hatást.

Csak azt nem értem, hogyan engedhető meg ez egy színházi előadás TELJES IDEJÉBEN?!

A füst enyhén édeskés illatú volt. Az etilén-glikol pedig - mint ahogyan az ismertetőkből látszik: a vérnyomást megemeli, ill. a központi idegrendszerre oly módon hat, hogy az illető támolyog.

Ez történt velem ill. történik, mert a vérnyomásomat nem bírom lenyomni, bár beszedtem idő közben néhány gyógyszert...

Köszönet ezért a színháznak, a rendezőnek...és annak, aki a füstgép működtetését engedélyezte...# 5/24Időpont 2013. márc. 7. 00:03 Privát üzenet

Ebben az esetben tévedsz. Nem engedné senki, hogy etilén-glikolt használjanak ilyen célra. A glikolok a 2 vegyértékű alkoholok gyűjtőneve. Amit füstgépeknél használnak, az a propilén-glikol. Ma már a fagyállókban is ezt használják, mivel nem ártalmas. De egyébként az élelmiszeriparban, gyógyszeriparban is ismert adalék. Fogkrémekben is használják, extra vízmegkötőnek.


A füstfolyadékok másik csoportjában a füstképzésre glicerint használnak, ami szintén nem okozhatja ezeket a tüneteke. (alap összetevői glicerin, víz és illatanyag).


Röviden a tüneteidet nem valószínű hogy a füstfolyadék okozta. Mindenképp menj el egy orvoshoz.A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/24Időpont 2013. márc. 7. 07:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nézd, ellenőrizni nem tudjuk, milyen folyadékkal működtették a füstgépet.

A tüneteim viszont a színházi előadás közben keletkeztek, és tartottak hosszú ideig.

A mellettünk ülők közül is a szünet után nem tért vissza mindenki a 2. sorban lévő helyére.

Különböző érzékenységű szerveink vannak (pl. a máj), egyénenként változóan, főként akkor, ha az a szerv már nem tud olyan jól működni (pl. Hepatitis A vírusfertőzésen esett át vagy éppen kemoterápiát kellett kibírnia.)

A lényeg: mi a fenének kell ezzel a technikával terhelni a környezetet?

S az, hogy pl. a propilén-glikolt és a trialkoholt máshol is használjuk, az csak egy tény. Kérdés: hosszú távú alkalmazásáról, nagy számú alkalmazó esetén vannak-e megbízható és megnyugtató adatok?!?

Válaszodat köszönöm.

Orvossal (belgyógyásszal) tanácskoztam erről. Nem helyeselte ő sem ezt a színpadi technikát.# 7/24Időpont 2013. márc. 7. 09:44 Privát üzenet

Nagyon szigorúan veszik a füstfolyadékok összetételét. Hosszútávú hatásait én sem tudom, de ha közvetlen akkor lettél rosszul akkor az nem gyári folyadéktól lehetett. Viszont előfordulhat az is, hogy az olcsóság jegyében (nem ismerem a színházat) házilag kevert füstfolyadék volt. Ebbe már az tehettek amit akartak. Ezt nem ellenőrizhetjük. De a gyári füstfolyadékok sem az emberre sem a környezetre nem károsak. Problémát okozhatja egyébként a nem jól működő füstgép is. Ekkor ugyanis párologtatás helyett gyakorlatilag égeti az illat anyagot. Ilyen gépet üzemeltetni tilos. Mint ahogy minden sz@rt beleönteni is. Ha esély van rá, hogy ezek lehetnek az okok, akkor az nem a technológia hibája.


Az általad felsorolt tüneteket pedig a helyesen működő füstgép, gyári folyadékkal akkor okozhatja, ha felelőtlenül sok füstöt engednek ki. Ez az állandó üzemből még nem következik, de ha állandóan és nagy mennyiségben jelen volt a füst, akkor okozhatta a füstgép is. De ez megint nem a technológia, hanem a hozzá nem értő technikus hibája. Ha nagy mennyiségben jelen volt, a tünetei száraz torok, szomjúság, fejfájás és fáradékonyság. Közvetlen a füst összetevői nem okoznak magas vérnyomást, de elképzelhető, hogy így reagáltál.


Egyébként minden gép útmutatója tartalmaz bizonyos biztonsági előírásokat


Légzési problémák megelőzése


1)Ne fejlesszen sűrű füstöt zárt térben

2)Ne tegyen ki nem teljesen egészséges embereket a füst hatásának ( beleértve allergiában és asztmában szenvedők)

3)Ne irányítsa a füstöt közvetlen személy arcába, vagy arcmagasságába

4) A füstgép csak a számára előírt folyadékkal működhet biztonságosan


Neked kell eldöntened, hogy ezeket betartották-e. Szerintem illett volna figyelmeztetni, hogy füstgépet használnak. Nem tudom melyik színház, de én mikor vettem nálunk a jegyet, a pénztáros hölgy erre felhívta a figyelmem.


Továbbra is tartom, hogy a füstfolyadékok nem okozhatták a problémádat, és a füstgép sem. Biztonságosan üzemeltethetők. Szerintem egyetérthetünk, hogy a kezelője a hibás ezért. (egy hétköznapi példa: Nem az autó a hibás, ha elütnek, hanem a sofőr)ui.: Én ne üzemeltetek füstgépet, csak javítottam már párat. Így utánanéztem a használatának, hatásának, hisz ki kellett próbálni.A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/24Időpont 2013. márc. 7. 10:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

A felvetéseidre:

1. igen, sűrű füstöt gomolyogtattak főként az első felvonásban, amikor a hajó elsüllyedését ill. Proszpera tündéreinek virgonckodását mutatták be. Szinte felhőszerű képződményt állítottak elő, mintha Proszpera szigete nem a földön, hanem a (gomoly)felhők között lenne. (mint írtam, Shakespeare: A vihar c. darabjának előadásáról van szó.)


2. a nézőtér első két sorában ülők szemmagassága szinte azonos szintben van a színpad padlójával. A nézőtér és a színpad között gyakorlatilag csak egy széksornyi a távolság. A füst telibe találja az első sorokban ülőket, de részesülnek belőle némileg felhígított állapotban a földszinten távolabb ülők is.


3. REACH néven biztonsági adatlapot csak az egyik füstfolyadéknál találtam. (Ha már így jártam, legalább tanulmányozzam már ezt a számomra korában nem ismert területet. :-)) Ami nagyon érdekes: erről az adatlapról lehet leolvasni, miből is áll ez a folyadék, mit kell tenni, ha valaki túl sokat lélegez be belőle, (4.2. pont: BELÉGZÉS ...) és itt írja le az adatlapot kiállító cég (ld. 2.1. pont) a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt egyéb veszélyek alcímnél: szemirritációt okozhat, ill. hosszas belégzés esetén központi idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek". Ide tartozó az egyensúlyi zavar, a tántorgás, a járási zavar, ezt "kitűnően" megtapasztaltam már az előadás szünetében. (!)

A hab a tortán az volt, amikor otthonomban megmértem a vérnyomásomat!# 9/24Időpont 2013. márc. 7. 17:52 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Bocs, lemaradt:

Az általad fentebb leírt működtetési feltételeket ez a színház messze nem tartotta be!

És még azt sem lehet tudni, vajon milyen folyadékot nyomattak az arcunkba! Mint tudjuk, tapasztaljuk, a pénzhiány vagy az arra való hivatkozás miféle változtatásra tudja csábítani vagy kényszeríteni az emberek egy részét. (Nem fővárosi, de nagyvárosi színházról van szó.)# 10/24Időpont 2013. márc. 7. 17:59 Privát üzenet
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Milyen anyagú tokot érdemes venni tablethez? A neoprén anyag az milyen?
Samu GS3 tulajok, leírnátok a véleményeteket a gépről? Anyag minőség, gyári oprendszer, stb?
Mivel kell a füstfolyadék aromát desztilált vízzel kell hígítani?
Sat teve megrendelesekor a T-Home-tol elvarhatom-e azt, hogy minden beszerelesre kerulo anyag bontatlan gyari csomagolasban erkezzen a szerelo kocsijaban?
LCD, LED, Plazma. Melyik hány évig bírja optimálisan, hogy ne romoljon a képminősége számottevően? Mikor fárad el az "anyag"? Napi 6 óra folyamatos működéssel számolhatunk.
Nemrég feltűnt, hogy a hűtőszekrényemből hátul szürke ragacsos anyag folyik. Mi ez és mekkora jelentősége van ennek? (gondolom nem normális jelenség)

Kérdések az Elektronikus eszközök rovatbólKérdések a Szórakoztató készülékek rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!