Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Egy jó barátom 2 éve elhunyt,...

Egy jó barátom 2 éve elhunyt, mai napig eszembe jutnak dolgok mit kellett volna másképp csinálni, hogy tudok ezen túl jutni?

Figyelt kérdés

Önkezüleg vetett véget életének amit egy másik barátjától tudtam meg... Beszélt róla hogy gondolkozik ezen... Mondtam neki ezt rögtön felejtse el, volt már nehéz helyzetben amit együtt átvészeltünk. Megmondom őszintén úgy éreztem ez is csak egy vaklárma, de végül nem az lett... Voltak időszakok amikor "eltünt" emiatt nem aggódtam rögtön csak mikor már az üzeneteimet se olvasta el. Mai napig eszembe jut mit mondhattam volna még neki, mit tehettem volna hogy ez elkerülhető lett volna, magamban már lejátszottam mindenféle beszélgetés, és a mi lett volna ha kérdést...

Volt valaki hasonlóképpen vesztette el egy szerettét? Hogy léptetek ezen túl?

júl. 3. 18:17
 1/4 MTamas2 ***** válasza:
100%
Ezen nagy valószínűséggel nem tudtál volna változtatni, ne hibáztasd magad.
júl. 3. 18:22
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ez az ő döntése volt, nem vállalhatod érte te a felelősséget. Dönthetett volna máshogy is. Kérhetett volna segítséget akár tőled, akár másoktól. Ő "választotta" ezt az utat. Arra sincs garancia, hogy ha hamarabb észreveszed, hogy mi történik vele, akkor megakadályozhattad volna. Lehet, hogy később újra próbálkozott volna. Nekem volt egy osztálytársam, akit 3-4 alkalommal megmentettek vagy visszahoztak a halál torkából. Ő mindig azt mondogatta, hogy "úgy sem tudtok megakadályozni, egyszer úgyis sikerülni fog". És a következő alkalommal sikerült is neki.

Nem a te hibád, ami vele történt. Nem szabad azon töprengeni, hogy "mi lett volna, ha ...?", mert ezt nem tudhatjuk. Bárhogy alakulhatott volna utána is a történet. Az ő tetteiért nem te vagy a felelős. Fogadd el, hogy ő így "döntött", ő ezt látta az egyetlen megoldási lehetőségnek. Ha elfogadod, hogy ez nem miattad következett be, akkor könnyebben túl fogsz tudni lépni. Az önhibáztatás tart fogva téged ebben a helyzetben. Amint megérted, hogy ez nem a te döntésed, nem a te hibád és nem a te felelősséged volt, sokkal könnyebb lesz neked is túllépni rajta.

júl. 4. 15:38
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Próbálok ezen túl jutni, de vannak időszakok amikor nehéz. Rossz érzés, hogy már nincs akivel átbeszélhetem a nehéz pillanatokat. És talán ez az egyik fő ok, hogy mindig ott voltunk a másiknak, ez hozott közel minket egymáshoz. Tudom hogy sose lesz még egy ilyen feltétel nélküli szeretet, őszinteség mással. És emiatt falakat emeltem magam köré.
júl. 4. 20:31
 4/4 Kései Sirató ***** válasza:
100%
HA nem sikerül egyedül túljutni ezen, a helyedben keresnék egy pszichológust. A lelki nyugalmad érdekében érdemes lenne.
júl. 6. 08:38

Kapcsolódó kérdések:

Mit kell csinálni hivatalosan egy elhunyt kutyával?

Van 14 éves öreg kutyám, már a világát nem tudja, szerintem lassan itt a vége. Ha meghal hova tudom vinni a testét? Meg kinek kell szólni?

Elhunyt családtag, rokon háziállatával mit csinálnál?

A nővérem 1 hete elhunyt. A háziállata egy kígyó volt, ami még mindig az üres lakásában van. (Az egyik barátja megetette néhanyszor),de lassan csinálnunk kéne valamit az állattal. A nővéremnek fontos volt és szerette. Magunkhoz venni viszont mi is és a szüleim is...

Hogyan tovább, mit lehetne csinálni?

Feleségemért több évig küzdöttem, ápoltam. Azonban januárban a karjaim közt elhunyt, heteken át tartó haldoklás után. Azóta próbálok egyenesbe jönni. Nem sikerül. Folyamatosan látom magam előtt azt a pár percet mikor elbúcsúztam és elment. Szó szerint a lelki mellett...

Elhunyt hozzátartozó személyes holmijaival, ruháival stb. mit szokás csinálni?

Valahogy nagyon morbidnak tűnik ezeket elajándékozni vagy eladni, de kidobni sem szeretnénk, ami jó állapotú.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!