Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Állampolgárként nekem köteless...

Állampolgárként nekem kötelességem törvénysértést, szabályszegést megakadályozni?

Figyelt kérdés

Itt gondolok például a forgalmi szabálytalankodásra, szabályszegésekre.

Olyan helyen, ahol tilos dohányozni, de dohányzik és többeket zavar ezzel.


Több esetnek voltam a szemtanúja:


A bolt 5 méteres körzetében tilos a dohányzás. Babakocsival áll egy nő, mellette, várva, hogy nagyobb legyen bent a hely. Közvetlenül mellette egy eléggé alulművelt kinézetű úriember dohányzott. Többen is rászóltak, hogy legyen szíves hagyja abba, vagy menjen máshova. De nem, nem hagyta abba, sőt még neki állt feljebb. Ekkor egy 70-es éveiben járó idős asszony odalépett és kikapta a szájából a cigit, aztán rátaposott.

Megtapsoltuk a hölgyet. Ez szerintem teljesen természetes.


Vagy például valaki nem vesz föl maszkot, és még ordibál is. (ahogy szokás)


Ilyen is volt, elég sok. Kis pékség, bementem, válogatok, nézelődök. egyszer csak veszett ordibálásba, káromkodásba kezd egy nő.

Hűűű micsoda színjátékot levágott. Úgy ordított, hogy csengett a fülem.

Hogy ő aztán nem vesz föl maszkot, neki ne mondja meg senki, egyébként is gyenge hozzá, hogy fölvegye, megfulladna. stb stb Karen duma.


Érdekes tény, hogy ha ennyire tud ordítani akkor a maszkhoz hogyhogy gyenge a tüdeje? Egyszer se volt rajta, de már tudja, hogy nem bírja :D


Mindenki nyugodt, szépen kérjük, hogy fejezze be. Kimegy, vagy kidobjuk.

Alig hallani a normál emberi beszédet az üvöltése mellett.


Na, két pacák megunta. megfogta az egyi ka karjánál és szó szerint kidobták az utcára. Nem esett el, de azért jól kilökték az ajtón. Ha fölvesz maszkot visszajöhet. -mondták neki.

A boltban dolgozók mind köszöngettek, hogy jaaj köszönjük, hálásak vagyunk.Aztán a harmadik, még mindig maszkos eset, amikor buszon hepciáskodik valaki. Feltartja a forgalmat, hazavágja egy napra a menetrendet. Más mögöttünk volt a következő (12-perces) busz de mi még álltunk.

Férfi volt az illető. A buszsofőr végül megunta, szó szerint megfogta és leráncigálta a buszról. Hanyatt is esett. Itt senki nem köszönt semmit, csak 2-en mondták, hogy na végre, valaki cselekedett. (idős nők mondták)Nő vagyok, nem kenyerem az erőszak, de azért ami sok az sok. A cigis dolgot pont én akartam meglépni, csak előttem már megtették :D


2020. nov. 30. 19:31
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
78%
Én magamtól már belesz@rok az ilyenekbe, de ha vita alakul ki (akár veszélyes szituáció) akkor kiállok azok mellett, akik kiálltak az igazukért. Persze ilyenkor nem cél, hogy erőszak legyen, ép ellenkezőleg. általában ezeka bunkók elkotródnak ha többen kiállnak ellenük.
2020. nov. 30. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim ***** válasza:
23%

Ha az ajtón kitaszított nő pl. hanyatt esik, bevágja a fejét és kórházba kerül, netán meghal, akkor bizony súlyos testi sértésért, illetve emberölésért felel az, aki kidobta. És nem, nem lesz enyhítő körülmény az idióta maszkhiszti. Ha simán kiszolgálták volna, tizedannyi időn belül kívül került volna az üzleten, és sokkal kevésbé "veszélyeztetett" volna bárkit is, ha megtartja a kellő távolságot. Tetszik, nem tetszik: valóban vannak olyanok, akik valamiért nem bírják a maszkot, az oka nem tartozik feltétlenül mindenkire, főleg nem az ilyen agresszív ...ra.

Utolsó esetnél: a buszsofőr nem léphet fel tettleg, rendőrt kellett volna hívnia. Pont mai napon voltam szemtanúja egy buszmegállóban, amíg a mi buszunkra vártunk, hogy az előzőről a sofőr le akart szállítani egy részeget. Az nem volt hajlandó, ezért a busz nem ment tovább, a sofőr kihívta a rendőröket és azok szépen leszedték az illetőt. Esetedben szereplő sofőr szintén megüthette volna a bokáját, ha a leráncigált utas megsérült volna.

Nekem speciel a hozzád hasonlóktól van hányingerem. Tipikusan az "előbb üt, utána kérdez" ember lennél, ha nem volnál nyuszi, így csak a szád nagy..

2020. nov. 30. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:

Kétélű a dolog.

Egyrészt, nem állampolgári kötelesség, hogy rendre utasíts másokat a viselkedése miatt úgy, ahogy az sem tartozik a kötelességek közé, hogy állampolgárként bírálj el, minősíts eseteket. Pont ez a része a dolognak, amivel a sok sunyi, erőszakos gyökér visszaél. Sunyi, mert mielőtt belekezd a partizán akciójában, alaposan felméri, hogy nem érheti komolyabb atrocitás a produkciója miatt, - megint más kérdés, hogy amikor hibázik, akad, aki oda lépjen és számára nem túl kellemes meglepetésben részesítse. De általában felméri az ilyen gyökér, hogy van-e a közelben olyan, aki meghiúsíthatja az akcióját vagy sem. A körülményekhez mérten alaposan meg szoktak győződni arról is ezek a férgek, hogy van-e közeg, amelynek fellépéseként pórul járhatnak, - ha van, meglepően figyelmesek, előzékenyek tudnak lenni, persze csak addig, amíg nem válik biztonságossá a távolság az egyéni mutatványukhoz. Legrosszabb esetben is csak félhangon szidnak mindenkit, aki szerintük tehet arról, hogy az apjuk nem nevelte meg őket. Az erőszakos mivoltuk is erre vezethető általában vissza, - mert ha nevelte volna őket apjuk, anyjuk, akkor esélyes, hogy normálisabban viszonyulnának a többséghez, mint ahogyan teszik. A bűvös kör azzal zárul be, hogy az ilyen "emberek" csak és kizárólag az erő, - az anyagi vonzatú szankciók vagy a fizikális meghurcoltatás, erőszak nyelvén értenek. Máshogy nem, mert ennyi a maximális kapacitásuk agyilag! S mivel - mint említettem - sunyik ezek az emberek, kevés az esély arra, hogy hivatalos tettenérés után lehessen felelősségre vonni őket - és ezzel nagyon is tisztában vannak. Erre én azt húznám meg a hatóságok helyében, hogy drónokkal járőröznék, amelyekről ha észre is vesz bárki, nem lehet tudni, hogy éppen mit ellenőriznek. Akinek nincs félni valója, azt nem fogja érdekelni a jelenlétük, akiknek meg van miért félniük, azok had rágják csak a körmeiket 7/24-ben! A sunyi ember ellenszere a sunyiság! A megállók, a bejáratok környékén dohányzók okán hülyére kereshetnék magukat az önkormányzati rendészeti szervek, - borítékolható, hogy egy fél év távlatában lehetne önfenntartó egy ilyen szisztéma, mert annyi bírságot be tudnának szedni egy kicsi odafigyeléssel, pláne, ha a köztéri kamerák felvételeivel összefésülve végeznék ezt a tevékenységet. A maszkkal kekeckedőket pedig a beltéri kamerák segítségével lehet megregulázni! Nem a kasszára, beosztottakra kell 15 kamerát ráirányítani, hanem az észszerűség elvét követve meg lehetne osztani a kamerák figyelő szektorait. Senkit nem érdekel, hogy ki háborodik fel, aki nem bír magával, annak lehet küldözgetni a négyzetesen emelkedő tételeket képviselő csekkeket! A harmadik után a legelvetemültebb is el kezd gondolkodni, - amikor a havi fizetés bírságra megy el, vagy nem tud dohányozni egy hónapig a saját maga által generált bírságok befizetése miatt! SENKIT nem érdekel! Viselkedjen!

2020. nov. 30. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 anonim ***** válasza:
Nem. De ehhez sztorikat sem kellett volna kitalalnod.
2020. nov. 30. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!