Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért utálják a romák a...

Miért utálják a romák a 'cigány' szót?

Figyelt kérdés

Nem azért teszem fel a kérdést, hogy provokáljak másokat! Csupán az érdekel, hogy a romáknak mi a bajuk ezzel a szóval. Sokszor hallottam már, hogy ők azzal vágnak vissza, hogy ,,XY magyarok!''. Ez persze az XY magyarokat nem zavarta, mivel azok... De a cigányok is cigányok, akkor miért baj, ha ezt mondják, miközben csak hallják, hogy ,,cigány'', nem pedig trágárkodva odaszólnak nekik. Ők miért mondhatják, hogy magyar?

Sőt, egyes roma származásúak még azért is felkapják a vizet, ha a roma szót hallják. Akkor most soha semmilyen jelzővel nem lehet illetni őket?

Nyilvánvalóan nem az a bajuk, hogy ők cigányok, mert egymás között mondhatják.

Tehát a magyarok nevében kérdezem: Tisztelt romák! Hogyan szólítsunk benneteket?

2016. jún. 23. 16:43
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
:O tényleg? Hát nem voltam még amcsiban, bocs, ha hülyeséget mondtam. Akkor nekik mit lehet mondani? Fekete?
2016. jún. 23. 18:56
 12/29 anonim ***** válasza:
11: Igen, azt. Vagy afroamerikai. A néger szó diszkriminatívnak, sértőnek számít, nem is tudom, hogy terjedt el a magyar nyelvben elfogadottként.
2016. jún. 23. 20:04
 13/29 anonim ***** válasza:
Valaki megmondja, hogy mi a sértő a néger szóba? Vagy mi benne a diszkriminatív?
2016. jún. 23. 20:53
 14/29 anonim ***** válasza:

Na igen, de a néger szóra szerintem ott nem hisztiznek. - uristen, eszebe ne jusson senkinek a neger szot itt hasznalni.

Tizenplusz eve elek az Allamokban, a feketeknel rasszistabb nepseggel en meg eletemben nem talalkoztam!

Csakis fekete vagy african-american a megfelelo megszolitas

n.gga/n.gger szot a feketek csak egymas kozt hasznaljak, feher ember ajkat ne hagyja el a szo, hacsak nem akarja hogy jol elverjek

N.GGER- a black man with a slavery chain around his neck.

N.GGA- a black man with a gold chain on his neck.

Az egyik (fekete) komedias azt mondta, az egyetlen egy alkalom, amikor egy feher ember kimondhatja a n.gga szot az ez:

"fakk" me harder, n.gga!

:DDD

2016. jún. 23. 21:04
 15/29 anonim ***** válasza:
A néger szó az afroamcsikra egyáltalán nem sértő, csak helytelen, mivel a "nigériai" szóból származik. Nyilvánvaló, hogy nem minden afroamerikai származik Nigériából, tehát ez kb olyan, mintha kimennél amcsiba és németnek hívnának független attól, hogy melyik európai országból jöttél.
2016. jún. 23. 22:04
 16/29 A kérdező kommentje:
Na azért szépen elkanyarodtunk a roma-kérdéstől. :D
2016. jún. 23. 22:21
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

A néger szerintem inkább a "negro", azaz fekete szóból származik.

Kérdező, én tanítottam cigányokat, és következetesen nem hívtam őket romának. Volt, mikor előtört belőlük a kisebbségi komplexusuk, hogy őket senki ne hívja cigánynak, mert ők romák. Én meg megkérdeztem, hogy miért, hiszen én is így hívom őket. Azt felelték: az más, ahogy tanárnő mondja a cigány szót, úgy nem mondja senki.

Szóval nem a cigány szóval van bajuk, hanem a szitokszó mivoltával. Én olyan természetességgel kezeltem az ő cigányságukat, hogy eszükbe se jutott megsértődni érte.

2016. jún. 23. 22:48
 18/29 anonim ***** válasza:

Meg ezzel teljesen rokon téma az hogy miért nem lehet a homoszexuálisakat b?zinak hívni. Alapvetően az sem egy csúnya szó, pontosabban nem pejoratív, hanem pontosan azt jelenti, amit a homoszexualitás szó, csak hétköznapi formába öltve. Ott is kitalálják, hogy akkor hívjuk meleg-nek, aminek aztán tényleg semmi köze nincs hozzá, hiszen az ember jól be tud melegedni egy heteró együttlét során is, sőt!

Visszakanyarodva az eredeti témához: ez a roma/cigány kérdés csak szőrszálhasogatás. Mindig fogsz találni olyan cigányt, aki büszke arra, hogy cigány, cigánynak hívja magát és lesznek olyanok, akik romának hívják magukat és elvárják, hogy mindenki romának hívja, mert ha nem, akkor az rasszizmus. Gondolom, hogy a 100 tagú cigányzenekar nem 100 tagú romazenekarnak akarja hívni magát ezentúl.

2016. jún. 23. 22:52
 19/29 A kérdező kommentje:
17-es: Persze, ha elítélően mondjuk, akkor jogos a felháborodás, de én sajnos olyanokkal találkozom, akik kicsit sem bírják semmilyen módon. DE: ismerek jó néhány olyan cigány származású embert, akik még arra sem sértődnek meg, ha a cigány szót említjük előttük. Sőt, továbbmegyek; volt, aki egyedüli cigányként az osztályban testnevelés órán odajött hozzánk, fiúkhoz, és azt mondta: ,,Jól, akkor így játszunk? Büdös n.ggerek!'' Ezt ő maga mondta, a roma társunk. Erre egy másik társunk: ,,Te beszélsz?'' Nevettünk, ő is nevetett. Kész.
2016. jún. 23. 23:18
 20/29 anonim ***** válasza:
Nekem volt olyan ismerösöm akik kikérte magának, hogy õ nem roma hanem cigány. Elmondása szerint a roma egy mesterségesen kreált és rájukeröltetett megnevezés, a cigány viszont a népcsoportjuk neve amit sok száz éve használnak.
2016. jún. 24. 10:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!