Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni "gyerekeknek"...

Mit lehet tenni "gyerekeknek" kéregetők ellen?

Figyelt kérdés

A Kelenföldi pályaudvaron dologzom az új M4 aluljáróban. Mostanában egyre jobban bosszant, hogy 2 srác és néha egy csaj kéreget. Ez itt megszokott, a módja azonban rendkívül zavaró.

Az embereknek nyújtanak papírt, vagy ilyen gyerekeknek szóló levonókat, és amikor az ember véletlenül elveszi, vagy szórólapnak tekinti, akkor megállítják és azt mondják hogy beteg vagy árva gyerekeknek gyűjtenek, és hagy kérjenek már némi pénzt a levonókért (amire egyébként felnőtt embernek semmi szüksége). Teljesen nyilvánvaló,hogy ez nem igaz (hallottam már 1-2 visszaszólását azoknak akik nem akartak adakozni...).

Mit lehetne ellenük tenni? Én nagyon sokat látom őket, mindig nyújtják a papírt, de soha nem veszem el, és már nagyon idegesítenek, pláne, hogy az idősebb vagy naívabb embereket könnyen le tudják húzni. Kinek lehetne szólni hogy ellenőrizzék őket?

Köszi a válaszokat!

2016. jún. 27. 14:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
68%

Igazából a szülők tudnak annyit, hogy ne vegyenek el tőlük semmit ha pedig mégis, kommentár nélkül visszaadja.

Amennyiben a BKV/BKK nem tudom, területén a biztonsági szolgálatnak, ha szólsz nekik, fel kell szólítaniuk a távozásra a kéregetőket, ilyen lehúzós "gyűjtögetőket" de adott esetben rendőrt is lehet hívni. Ez az elmélet.

A gyakorlatban megtanítod, mint szülő a gyereknek, hogy ne vegye el, menjen el mellettük.

2016. jún. 27. 14:26
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Bár nem vagyok járatos a dologban, szerintem kéregetni tilos metóaluljárókban, pályaudvarokon, meg egyéb helyeken.

Én vagy értesíteném a rendőrséget, és nekik is előadnám azt, amit most leírtál, vagy esetleg az ottani biztonságisokat (nem vagyok pesti, de szerintem a metróban biztos vannak olyanok) akik elzavarnák őket. Bár az szerintem nem lenne túl effektív, tekintve hogy visszaszivárognak. Pláne, ha még agresszívak is, akkor rendőrség. Meg igazából azon kívül hogy rájuk hívod a kékeket sokat nem tudsz tenni.

2016. jún. 27. 14:29
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Első válaszoló nem értetted a kérdést, arra vonatkozott, hogy akik gyerekek számára gyűjtögetnek pénzt, azok ellen mit lehet tenni.

Nos kedves kérdező, hogy válaszoljak, szerintem ez ellen nem igazán tudsz védekezni, maximum saját, egyéni szinten. Ha tegyük fel ellenőriznék is a fent említett kéregetőket, és megbüntetik őket, attól még máshol ugyanígy lesznek mások, a naív nyugdíjas pedig ugyanúgy ad nekik a kis pénzéből egy könyvjelzőért vagy akármiért cserébe.

Én ilyen gyűjtésekre sosem szoktam pénzt adni, és nem azért mert fukar lennék, szimplán tisztában vagyok vele, hogy vagy legtöbben magáncélra gyűjtik (ha hajléktalan az illető ezzel nincs is semmi probléma), vagy diákmelósok, akik látnak az egészből maximum 400 forint nettót óránként, a többi pénzt pedig a multik zsebelik be...

2016. jún. 27. 14:33
 4/12 anonim ***** válasza:

Tudomásom szerint az utcai adománygyűjtés engedélyköteles, a gyűjtőknek igazolniuk kell magukat, a gyűjtés célját, szervezőjét, ill. azt, hogy hol, milyen módon lehet nyomonkövetni az adomány útját. Megvannak a szabályok arra is, hogyan végezhető ilyesmi, ez, amit leírtál, biztos , hogy nem felel meg ezeknek.

Szólhatsz a rendőröknek vagy a közterületeseknek is, hogy zavarják el őket.

2016. jún. 27. 14:34
 5/12 anonim ***** válasza:
79%

Szard le őket.

Hozzám is jöttek(egy csaj jött, a verőlegény ügyesen "elrejtőzött"), akartam adni egy százast, erre elkezdte mondani, hogy van még nálam pénz adjam oda, kell a gyerekeknek. Mondtam, hogy nem. Anyázott, még a százast sem adtam neki oda

2016. jún. 27. 14:38
 6/12 anonim ***** válasza:
58%
Semmibe kell venni őket. Egy időben képeslapokkal próbálkoztak, ez már nem újkeletű.
2016. jún. 27. 14:53
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

El kell kérni tőlük az igazoló okmányaikat, ilyenkor úgy szaladnak szét mint a csótányok.

A keletinél voltak régen ilyenek, ők matricákat osztogattak. Elkértem tőlük az egész csomagot ami náluk volt, hogy kiválasszam, hogy melyik tetszik. Amikor odaadták, akkor mondtam nekik, hogy szeretném megtudni, hogy kik ők és milyen cég keretében gyűjtik az adományt. Úgy elrohantak, hogy az összes matricájukat nálam hagyták...

2016. jún. 27. 15:25
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

"Nem hordok magamnál készpénzt." Én ennyit szoktam mondani. Ez a legtöbbször megteszi a hatását, így nem is vagyok bunkó, de nem is adakozok. Volt már olyan amelyik azt mondta hogy nem gond, elkísér egy ATM-hez. Na ott néztem egy nagyot, de mondtam hogy nem érek rá.

Aztán mikor ráértem és egy ilyen odajött hozzám hogy egy alapítványtól van és beteg gyerekeknek gyűjtenek és adjam már egy ezrest vagy egy ezer ötszázat. Na ott megkérdeztem hogy milyen alapítvány, írja fel nekem az alapítvány nevét, adószámát és bankszámlaszámát és akkor majd utánanézek és ha úgy ítélem meg akkor utalok. Rögtön jött a duma hogy "áhhh, inkább adj egy ezrest az úgy jobb".

A kedvencem az mikor már a punkok az őrsön sorba állnak a pénzemért. Konkrétan volt olyan hogy jött az egyik, elküldtem és háta mögül aki azt hittem hogy vele van srác előre lépett és egy még olyan hülye dumát elkezdett hogy neki miért van szüksége az én pénzemre, mikor az elment már fordult rám a harmadik. Na annak már azzal indítottam hogy "Hallod tesó! Nincs egy kis apród?" nem kell mondanom hogy 180 fokos fordulatot vett és indult máshoz...

Meg a kedvencem amikor arra kell a pénz hogy hazajusson. Miért? Mikor elindult nem tudta hogy pénzbe kerül a busz?

És én tudtam a mekiben dolgozni mikor nagyon kellett a pénz és más állást nem kaptam. Én mindenért meg tudtam dolgozni. Én meg tudom magamnak venni a bérletet, és áhh mind1...

2016. jún. 27. 15:31
 9/12 A kérdező kommentje:

Az a vicc, hogy a kérdésem kiirása után 10 perccel láttam két közterest, de elsétáltak mellettük. Én magam nem akarok nekik szólni, nem vagyok fosos, de itt dologozom általában én nem hiányzik a balhé, ránézésre is 3-4 év fegyház...

Viszont tényleg nagyon sajnálom az időseket, akik látom, hogy adnak nekik. Ha legközelebb meglátom a köztereseket akkor szólni fogok nekik. Köszi a válaszokat! :)

2016. jún. 27. 16:48
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
És a rendőrség kihívásában mi akadályoz meg kérdező.
2016. jún. 27. 18:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!