Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » A vakoknak vannak emlékeik?

A vakoknak vannak emlékeik?

Figyelt kérdés
Egy reklámban hallottam, hogy az emlékeinket 90%-ban a látásunknak köszönhetjük. Természetesen ez nem alapoz meg semmilyen tényt. Ez csak egy reklám. Talán alig van valóságalapja. Viszont ennek hallatán ez a kérdés fogalmazódott meg bennem.

2016. júl. 1. 23:40
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Szagokra, hangokra, tapintásokra tud emlékezni, ez biztos. :) Szerintem az kicsit érdekesebb kérdés, hogy álmodnak -e a vakok. Hisz ha mondjuk születésük óta vakok és még életükben nem láttak semmit, akkor nekik vajon milyen az álmuk? Bár én úgy hallottam, hogy álmodnak.
2016. júl. 1. 23:45
 2/14 Inessential ***** válasza:
100%

A vakoknak a tapintás nyújtja a látást.

Aki nem születése óta vak, hanem valamikor az élete során vakult meg (és tegyük fel, hogy nem gyerekkorában, hanem később), annak vannak emlékei, de aki születése óta vak, az teljesen a tapintására és a többi sokkal jobban kiélesedett érzékszervére hagyatkozik.

2016. júl. 1. 23:47
 3/14 Inessential ***** válasza:
100%

Vannak emlékeik, csak másképp.

De aki élete során veszítette el a látását, az álmodhat akár képekkel is.

Viszont aki születésétől fogva vak, az nem tudja milyen az, amikor valaki lát, ezért képtelen képekkel emlékezni, vagy álmodni.

2016. júl. 1. 23:49
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

A tapintás révén vannak érzékelési tapasztaltaik, érzeteik (ehhez a fogalmi gondolkodás társul) emlékeik, álmaik is. Megrázóan érdekes Helen Keller könyve: Csöndes sötét világom. Helen alig egy évesen egy agyhártyagyulladás miatt 100%-an siket és vak lett. Zseniális nevelőnője, Sullivan segítségével nagyon mélyre jutott a megismerésben. Több nyelven olvasott, írónő lett. Érdemes elolvasni, nagyon sok mindent meg lehet érteni a kérdéseddel és az érzékeléssel és a tanulással kapcsolatban.

[link]

2016. júl. 1. 23:51
 5/14 anonim ***** válasza:
33%
Hangokat álmodnak.
2016. júl. 2. 00:12
 6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hasznos válaszokat! Én is úgy gondolom/hallottam, hogy a született vakoknak nincsenek álmaik, mivel álmunkban az agy az átélt élményeket dolgozza fe
2016. júl. 2. 00:16
 7/14 A kérdező kommentje:
Elnézést. Dolgozza fel és a vakoknál nem tud feldolgozandó képekre hagyatkozni. Bár ez nem teljesen tartozik a kérdéshez.
2016. júl. 2. 00:19
 8/14 anonim ***** válasza:
42%

"Én is úgy gondolom/hallottam, hogy a született vakoknak nincsenek álmaik, mivel álmunkban az agy az átélt élményeket dolgozza fel."

És egy vak ember nem él át dolgokat vagy mi???? Jézusom... -_- Ha hozzád valaki akkor beszél, amikor éppen csukva van a szemed, akkor az kiesik az emlékezetedből, mert nem láttad az illetőt???

2016. júl. 2. 07:36
 9/14 anonim ***** válasza:

Tessék, az ő csatornájáról sok mindent megtudhatsz arról, milyen vaknak lenni:

https://www.youtube.com/watch?v=XpUW9pm9wxs

2016. júl. 2. 07:38
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen vannak emlékeik. Az illatoknak sokkal nagyobb jelentőségük van az emlékeinkben, mint a látásnak.
2016. júl. 2. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!