Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az elmúlt 100-200 évben...

Az elmúlt 100-200 évben jelentősen megnőtt az emberek átlagmagassága. Miért?

Figyelt kérdés

200 évvel ezelőtt az átlagos férfi testmagasság olyan 166 cm volt, ma már 175, azaz majdnem 10 centivel magasabb.. emellett nagyon nem ritka a 180-190 közötti magasság, míg ez régen ritkaságszámba ment, továbbá 190 fölötti férfiakat is viszonylag gyakran látni, régen meg aki 190 cm fölött volt az óriásnak számított.


Mégis mi ennek az oka?



2021. ápr. 21. 23:12
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Többek között a jobb táplálkozás.
2021. ápr. 21. 23:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
95%
Az élőlények mérete az élelmiszermennyiség függvényében változik. Kevés élelmet adó vidékeken az ott élő állatok kistermetűekké váltak. Ennek a fordítottját vetted most észre.
2021. ápr. 21. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:
Tehát az élelmiszeripar fejlődése okozta? Hogy bőség van táplálékból? Ezek szerint ha "visszamennénk egy időgéppel" és a 200 évvel ezelőtti embereket, akikről tudjuk, hogy felnőtt korukban 165 cm lennének, kisbaba koruktól kezdve elhalmozunk minőségi, mai kajákkal, akkor simán lehet, hogy 175 centik lennének már akkor?
2021. ápr. 21. 23:27
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg magasabbak lennének, bár azt nem tudom, mennyit számít, hogy az ő szüleik még nem bőségben nőttek fel.
2021. ápr. 21. 23:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
67%
Énnekem fogalmam sincs, de valahol olvastam valami ilyen felvetést, szerintem felvetésnek mondhatjuk ,hogy pl ha az állatokba belenyomnak pl sok növesztőszert, akkor tudod, akkor attól ők is nagyobbak lesznek, és ha mi meg őket esszük meg. Na de amúgy szal régen lehet,hogy pl ha nem volt fogás, akkor nem ettek minden nap az emberek, ezen én még nem gondolkoztam. De tehát én nem értek ezekhez a dolgokhoz egyébként. Ja meg mégegy, ami tutira ilyen true story volt, az jutott most eszembe, hogy nemtom, valami ügy felgöngyölítése kapcsán kihantoltak egy 20 éve halott embert; és akkor az orvosok nézték, hogy olyan, minthogyhacsak kábé két hete lett volna eltemetve; lehet,hogy pl azért mert mostanában sok tartósítószer lehet az ételekben, ez merült fel ekkor bennük; de mondom, tehát ezekhez én nem értek, tehát nekem fogalmam sincs.
2021. ápr. 21. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:

Megmondom őszintén, mikor először hallottam erről, az élelmiszer, esetleg jobb higiénia eszembe sem jutott, mint lehetséges ok, mivel tudtommal a magasságot a genetika határozza meg elsősorban.


Én inkább divatra gondoltam, trendekre, aminek következtében a magasabbakkal jövünk össze és ezért természetes szelekció révén végül a genetika határozza meg.


Pl a mai nők már sokszor a társkereső oldalakra is kiírják, hogy 180 cm alatt hozzá se szóljanak, filmbekben is ez megy, hogy "A magas férfi.." újságokban szintúgy: "Magas.. jóképű" Ma már mindenképp benne van a top 3 pozitív férfi tulajdonságban a magasság.


Női oldalról is megfigyelhető ez végülis, pl "hosszú lábak" mondjuk engem férfiként pont nem érdekel, hogy egy nőnek milyen hosszúak a lábai, de a meghatározó átlagot még érdekelheti...


Tehát arra gondoltam, hogy elsősorban a divat diktálja ezt, aminek következtében természetes szelekcióvá válik a magasabb egyének választása.


Erről mi a véleményetek?

2021. ápr. 21. 23:43
 7/13 A kérdező kommentje:
Növesztőszer... hmm. Ez sem rossz gondolat. Pl a csirkéket, sertéseket olyan hormonokkal, gyógyszerekkel lövik, amitől a vágósúlyát jóval hamarabb eléri. Lehet, hogy ezt elfogyasztva közvetve ránk is hatással van.
2021. ápr. 21. 23:45
 8/13 anonim ***** válasza:
91%
A genetika a maximumot határozza meg. Hogy ebből mennyi valósulhat meg, az már a táplálkozáson múlik.
2021. ápr. 21. 23:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
0%

A nagyszüleim, dédszüleim, ükszüleim...stb egytől egyig mind jómódban nőttek fel, mégis alacsonyak voltak, és én is a női átlagmagasság alatt vagyok.

A gyerekek egyre nagyobb százaléka nem is anyatejen, hanem hormonokkal telenyomott tápszereken nő fel. A múlt század találmánya, akkor vezették be. Kezdetben felfújt bucibabák ezek a gyerekek, később mind kinövik magukat és nyurga, magas emberek lesznek, akik szintén ezt a genetikát adják tovább a gyerekeiknek, akkor is, ha ők már anyatejen nőnek fel.

A “Bilderberg bácsik”, akik az összes Bilderberg élelmiszermárkát birtokolják, ők is tesznek erről a “szupertitkos” hozzávalóikkal. Ma már azért nagyobb a választék jó, viszonylag természetes összetételű készételekből, de az ‘50-‘90-es évekkel aki tehette, ezerrel nyomta magába a színtiszta vegyi moslékból álló, egészséges elemet csak nyomokban tartalmazó konzerveket, gabonapelyheket, előre csomagolt trendi édességeket, mert akkor az volt a menő.

Nem biztos, hogy a magas emberek egészségesebbek, mint az alacsonyabbak. Nincs semmi bajom a magas emberekkel, de a legtöbb óriás termetű ismerősömnek már 50 évesen igen komoly egészségügyi problémáik adódtak.

Erről a kis, intenzív aromájú koktélparadicsom jut eszembe (ami egyébként az EREDETI paradicsom), mégis manapság sokkal népszerűbb a vízízű, óriás méretűre felpumpált verzió.

2021. ápr. 22. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:

8.-as. Ez egy jó pont.


9-es. Ami a táplálkozást illeti. Nekem is furcsa volt hallani, hogy a táplálkozás minősége jobb. Végülis ha megnézünk csak egy paradicsomot.. beleharapunk és alig van íze.. míg ami a kertben terem, nos annak az illata is távolról érződik és rendesen aromás.. de igazi.. jó íze van. Régen legalábbis tudtommal jobb minőségű ételekhez juthattak az emberek, még ha nem is akkora mennyiségben mint ma, de nem volt annyi feldolgozott sz*r mint ma.


Vegyük példának megint a paradicsomot. Manapság import zöldségeket fogyasztunk, amelyeket olyan földeken termelnek meg, amiket kimerített a túlművelés.. nem volt idejük regenerálni az ásványi anyagokat. (angolban: "soil depletion"-ra ha rákeresünk, sok infót találni erről). Emellett a paradicsomot is zölden szüretelik le, érési stádiumának utolsó szakaszában, amikor megnőtt ugyan, de még zöld.. ilyenkor szívná magába a legtöbb tápanyagot.. mikor a boltba megérkezik, akkor etiléngázzal kezelik, amivel hirtelen "megérik" de az nem olyan, mintha természetesen érne meg, mivel nem tud tápanyagot szívni sehonnan.. Tehát amit kapunk paradicsomot, az nem más, mint egy piros kása..


Így, hogy ma nagy mennyiségben elérhető az élelmiszer számunkra, a magasságra nézve legalábbis ez nagyobb hatással bír, mint ha kevesebb élelmiszer lenne, de az minőségi lenne?

2021. ápr. 22. 00:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!