Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az emberek döntő többsége a...

Az emberek döntő többsége a saját rasszához vonzódik?

Figyelt kérdés

Nem vagyok rasszista. Mielőtt bárki ezt gondolná, mivel aki ma felvet egy ilyen kényes kérdést, az automatikusan rasszista, pedig hát ezek létező dolgok.


Régebben szerettem a keleti kultúrát, a buddhizmust, mindent ami ezzel járt, a kínai, japán stb embereket, kultúrát, sportot gyakoroltam stb.

Voltak roma barátaim, roma barátnőim is voltak (férfi vagyok), volt fekete ismerősünk, kínai is, vietnámi, tehát ez volt fiatal koromban, teljesen nyitott voltam.


Már nem így van. Most jöttem rá arra, így több évztizedes távlatban, hogy ez nálam egy folyamat. Abból a nyitottságból fokozatosan bezárok, visszazárok és egyre inkább csak a fehér európai, keresztény normákat látom megfelelőnek, ami közvetlenül szeretném, hogy körbe vegyen engem. Nem tudom megmondani mi az oka ennek, de tényleg. Ha a 20 évvel ezelőtti énemmel kellene beszélgetnem, hát kinevetném a tudatlansága, naivitása, tapasztalatlansága miatt.

Azt hittem, hogy csak a roma emberekkel nem akarok már szoros kapcsolatot ápolni, de rájöttem hogy egyik másik nem magyar, vagy inkább nem fehér emberrel sem. Muszáj így írnom, hiába nem hangzik jól.

Olyan alapvető gondolkodási különbségeket látok egy roma és egy magyar ember között, ami számomra már teljesen egyértelmű.

Úgy vagyok vele, hogy jó mindenki, de távolról.


Valószínű, hogy a rasszok (másképp nem tudom fogalmazni) közötti alapvető különbségek még fiatalon nem ütköznek ki annyira, viszont a felnőtti életben már nagyon is? Ezen mások is átestek?


Az, hogy azt írtam, hogy keresztény Európa, azzal kapcsolatban csak annyi a lényeg nekem, hogy ez a jelenlegi kultúra és értékrend. Nem a vallásosság a lényeg a kreszténységben számomra, hanem az az erő, ami összekovácsolta Európát kezdve a görög, majd római birodalom és a gazdag kultúrájuknak köszönhetően.


Röviden megfogalmazva rájöttem arra, hogy nem kell pl japán emberként magamra gondolni. Mert egész egyszerűen nem vagyok az. És szerintem rengeteg ilyen "szerepzavarban" élő ember van.


A vallásról még egy gondolat: arra jöttem rá, hogy a vallások ugyanoda vezetnek. Elszántsághoz. Csak nem mindegy milyen a vérmérséklet, hogy melyik területről jött az a vallás. És ha valakiben olyan késztetés van, hogy nagyon el akar merülni a vallásban, ugye ma már lehet válogatni.


Itt válik komolytalanná számomra a kérdés.

Válogathatok. Buddhista legyek? Hindu? Keresztény? Zsido? Iszlám?


Én nem vagyok annak a híve (már), hogy egy fehér európai embernek buddhistának vagy muszlimnak kell lenni. Önbecsapás és divat.

Ha annyira akar valaki vallásos lenni, miért nem felel meg neki a kereszténység? Azért mert túl hétköznapi és az ember vágyakozik valami új dolog felé. Na ez az ami elmúlt bennem és sokkal boldogabb vagyok így.nov. 27. 04:06
 1/8 anonim ***** válasza:
81%

Én örülök hogy európainak születtem, keresztény vagyok még ha nem is gyakorlom, szimpatikusak nekem ezek a dolgok ezért van ilyen barátnőm.

Ha egyszer lesz gyerekem és ő máshogy dönt és a társa más bőrszínű és vallású lesz, az már az ő dolga, azt csinál amit akar.


Ja és nem rasszista amit írtál!

nov. 27. 04:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
67%

Párkapcsolatban nem tudnám elképzelni, hogy más kultúrkörből válasszak magamnak párt, mint az európai- keresztény.

Emellett nem vagyok vallásos, párkapcsolatban csak ezt a kultúrát tudom elfogadni. Én sem vagyok rasszista ( pl. A vallás nem “rassz”) de a vallások között az iszlám az melyet kimondottan utálok.

nov. 27. 06:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
63%

Ez az alap emberi jellemfejlődés, ahogy gyűlnek a tapasztalatok, úgy értékeled át a dolgokat folyamatosan.

Egy 2 éves gyerek még odamenne megsimogatni az oroszlánt is.

Nem rasszizmus, nem előítélet, hanem TAPASZTALAT.

Az ember egyik alapvető értéke a kultúra.

Én sem gyakorlom a vallásomat, ugyan meg vagyok keresztelve, de sosem jártam templomba, de az értéktendem maradt európai. (nem a mostanában annak mondott "európai").

nov. 27. 06:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Igen
nov. 27. 06:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
91%
Ha szerelmes vagyok, akkor pont lesz*rom, hogy milyen vallású a párom. De igen, van egy kulturális identitásom, aminek szerves része a kereszténység és az Európai keresztény hagyományok. Szerintem két felnőtt ember össze tudja egyeztetni a különböző szokásokat, de nyilván az az ideális, ha nem kell, mert mindketten ugyanazt ismerjük.
nov. 27. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim válasza:
66%

Én pont fordítva vagyok ezzel, a húszas éveimben még nagyon nyomtam ezt a fajvédő ősmagyarkodast, most meg közel a 40-hez Szingapúrban élek, Vietnami a feleségem.


Mi a gyerekinknek is a nyitottságot, sokszínűséget szeretnék átadni, sokkal nagyobb eséllyel indulnak úgy a világba bármerre.

nov. 27. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
A kérdést olvasva magamból kiindulva másra gondoltam, mint ami a leírásban szerepelt. Ugyanis én szexuális értelemben elsősorban az europid nagyrassz képviselőihez vonzódom, szintén nem rasszista megfontolásból egyszerűen értelemszerűen vannak sajátos vonásaik és nekem ez jön be, nem tehetek róla. Még a kevert személyek is tetszenek ha hangsúlyosabbak az europid vonásaik, de egy kelet-ázsiai vagy fekete afrikai férfi még sosem hozott lázba. Nem lennék velük párkapcsolatban. Viszont párkapcsolaton kívül, egyén szintjén engem nem igazán érdekel milyen rasszhoz tartozik a másik. Persze most lehet általános tendenciákat nézni, és valószínűségszámításokat végezni, általánosítani kik, honnan milyenek de egyén szintjén amíg a szememben egy normális ember akivel jól kijövünk egyáltalán nem érdekel hogy afrikai, vagy ázsiai. Ebből a szempontból sokat számít a környezet is, nekem az a tapasztalatom hogy a sokadgenerációs amerikai ázsiaiak, vagy középosztálybeli afroamerikai értelmiségi eléggé más mint az aki Japánban, vagy Nigériában nőtt fel mert másképp szocializálódtak. Azt pedig végképp nem éreztem soha, hogy olyan éles választóvonal lenne a magyarok és más népek között, amitől én komfortosabban érezném magam egy magyar mint egy szlovák, lengyel vagy angol, francia társaságban. Szerintem ez inkább egy nyelvi-pszichológiai akadály, akik nem kétnyelvű közegben nőttek fel, még ha jól is beszélnek egy idegen nyelven gyakran nehezen jutnak el oda hogy ugyanolyan bensőségesnek és szabadnak éljenek meg egy kapcsolatot ahol egyáltalán nem tudnak az anyanyelvükön kommunikálni. A vallás pedig hidegen hagy, szerintem a szekularizált felvilágosult polgári értékeknek nagyobb szerepük van napjainkban, és inkább jelentenek valamiféle közös nevezőt Európában mint a kereszténység. Persze nyilván történetileg meghatározó szerepet töltött, eszmetörténetileg jelentős, közvetve vagy bizonyos körben közvetlenül a mai gondolkodást is meghatározza, sokak számára ez egy identitásformáló erő de alapvetően nem egy keresztény kultúrában hanem egy szekuláris polgári értékek mentén szerveződő kultúrában élünk, és ezeket a legtöbb egyház is magáévá tette. Szóval nem érdekel hogy a másik keresztény vagy más, bár a legtöbb ismerősöm nem vallásos, nem zavar hogy a másik az amíg engem kihagy a vallásából.
nov. 27. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Lassan már az is rasszizmus, ha leírod, hogy léteznek egymástól különböző rasszok.
nov. 27. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!