Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az aspergeres autista emberek...

Az aspergeres autista emberek mennyire egoisták? Mennyire magának valóak?

Figyelt kérdés
máj. 20. 10:28
 1/8 anonim ***** válasza:
73%

Van aki nem, van aki igen.

A diszlexiások milyen magasak?

máj. 20. 11:21
 2/8 anonim ***** válasza:
66%
Változó, ismertem egoistát is, és barátkozósat, nyitottat, szerényet is.
máj. 20. 11:30
 3/8 anonim ***** válasza:
47%
Egy autista pont, hogy nem egoista, ellenkezőleg, kóros önbizalomhiányban szenved. Te a nárcisztikusra gondolsz, neki akkora az egója, hogy kitölti az univerzumot.
máj. 20. 16:06
 4/8 A kérdező kommentje:

Csak mert van egy barátom, aki mindig saját magára figyel. Nincs tekintettel a másikra. Pl. én nő vagyok, és nem adja meg az elsőbbséget a hölgyeknek néhány dologban. Az anyja sokszor rászólt, hogy figyeljen már erre.

Illetve csak a saját érdekeit veszi figyelembe, kényelmes legyen neki, inkább mások ugráljanak át hozzá, stb.

És ebből az jön le nekem, hogy magának való… egoistát abból a szempontból illette meg, hogy mindig csak “én”.

Eddigi életem során 4 aspergeres autistával találkoztam, mindegyiket így tudnám jellemezni.

máj. 20. 17:27
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem személyiségtől függ, max. az autistáknál feltűnőbb, ha beképzelt, mert kényszeresebben mutatják, meg többet szoktak a saját logikájukról beszélni. Az más kérdés, hogy az alkalmazkodni nem tudás az autisták többségénél nem beképzeltség, hanem kényszer kérdése.
máj. 21. 10:03
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem igazolt, hogy autista lennék, de magas pontszámot értem el az erre vonatkozó teszten. Igazoltan ADHD-s vagyok, és sok tünet megegyezik vele.

Ennek fényében írok személyes tapasztalatot.

Bizonyos neurodivergens emberek, köztük én is, nehezen navigálják a szociális helyzeteket. (Én pl szerintem tök jól írok, de szóban ezt nem tudnám így elmondani)

A "small talking" (kis udvarias csevely, aminek nincs különösebb információ-tartalma, inkább ilyen sziamizu-szépidőnkvan például egy rémálom nekem, nem bírom. Igyekszem részt venni benne, de legszívesebben lezárnám, vagy valami lényeges vagy érdekes téma felé terelném a beszélgetést. Igyekszem udvariasan, de pl. gyakori hiba hogy én gondolatban befejezem a másik mondatát (azaz amikor már tudod, hogy mi lesz a vége, csak lassan beszél vagy sokna töltelék-szó) és emiatt belevágok a szavába, lekeverem. Ezzel a hibámmal tisztában vagyok, igyekszem korrigálni, és szépen megvárni a másikat.

Emiatt simán tűnhetnek, tűnhetünk bunkónak/egoistának/önzőnek. Más dolgokat tart fontosnak az agyunk.

Másoknak ez udvariasság, kedves csevely. Nekünk olyasmi, mint amikor meg akarsz nyitni egy Youtube videót, de előtte ott van 2x5 perc átugorhatatlan reklám. Elvileg érdekes, gyakorlatilag nem érdekel.

máj. 21. 10:19
 7/8 anonim ***** válasza:

4. A nem autista emberek is egoisták és önérdek-követőek csak ezt sokszor jól álcázzák. Az autisták pedig nem takargatják, nem próbálják rejtegetni ezeket a dolgaikat.

Az autistákat inkább azért nem szokták szeretni, mert túl őszinték és sokszor kimondanak olyan dolgokat is, amik a nem-autista emberek világában kimondhatatlanok, pedig ugyanúgy igaz és létező dolgok. A nem-autisták pedig könnyebben és természetesebben jópofiznak és játsszák meg magukat.

máj. 26. 09:13
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Tűnhet így. De két külön dolog, hogy valaki nem érti a társadalmi normákat, és nem nehezen tudja magát beleképzelni egy nem autista cipőjébe, meg hogy valaki magát tényleg különlegesnek tartja.
jún. 1. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!