Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az, hogy idegenekkel...

Miért van az, hogy idegenekkel szemben udvariasak és előzékenyek az emberek, a családtagokkal, barátokkal (akiket elvileg szeretnek) meg sokkal többet megengednek maguknak, esetleg lekezelőbbek, gonoszabbak?

Figyelt kérdés
Lásd családon belül, testvérek között egymás szidása, barátok közti veszekedések, idegenekkel szemben ezeket senki szinte nem engedné meg magának, mindenki jópofa, aranyos.
2025. aug. 19. 11:34
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Egyrészt honnan tudod, hogy ezek ugyanazok az emberek?

Másrészt nem igazán értem mi az összefüggés, nekem is van olyan rokonom akivel nem vagyunk jóban, mi köze ennek ahhoz hogy pl előre engedek egy idős nyugdíjas vadidegent valahol, meg ilyenek?

2025. aug. 19. 11:39
 2/13 anonim ***** válasza:
Én azért vagyok "kedves" hogy jól hozzam ki magam bármiféle szituációból, minél kevesebb a balhé és feltűnés annál kevesebb a kontakt esélye random idegenekkel. Én személy szerint utálom az embereket, így inkább előreengedek valakit mintsem fellökjem és hozzámszóljon, csak egy példa. A lekezelő és gonosz rész nálam nem konkrét negatívat takar, nem tudom te pontosan hogy érted de családon belül én is nyers vagyok és hangos, de nem azért mert nem szeretem őket hanem mert megszoktam, nálunk ilyen mindenki. A veszekedés meg szerintem normális, max 1 napig tart egy sértődés nálunk. Idegenekkel azért nem veszekszem mert nem adom meg nekik az esélyt arra hogy egyáltalán vitatkozzanak velem, inkább ignorálom őket és szó nélkül elsétálok.:)
2025. aug. 19. 12:19
 3/13 A kérdező kommentje:
Igen ilyesmire gondolok, egy banki ügyintézőt vagy bolti eladót nem küldesz el a zivatarosba, ha olyan, míg otthon azért könnyen előfordul...
2025. aug. 19. 12:33
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
De sokan elküldik naponta a bolti eladót.. Tudnának mesélni. Aki bunkó az mindenhol az. Vagyis akitől vár valami előnyt azzal negédeskedik.
2025. aug. 19. 16:33
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Egy családtagnál már ismeri a határokat, egy idegennél nem feltétlen, így nem mer egyből velük kekeckedni.
2025. aug. 19. 16:42
 6/13 anonim ***** válasza:
47%

Mert ezek képmutató, színészkedő emberek, bunkók.

A családtagjaikkal azt hiszik, bármit lehet, idegeneknek meg teszik a szépet.

Egy idegennel nem viselkedhetnek bárhogy következmények nélkül.

2025. aug. 19. 16:51
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Nekem pl inkább az az okom, hogy a vadidegen nem ártott nekem. Míg egy rokon, ismerős már lehet hogy igen.

2025. aug. 19. 17:10
 8/13 anonim ***** válasza:
48%
Jobban ismerik egymást, nem tudnak úgy színészkedni, mint egy kívülállóval.
2025. aug. 19. 19:29
 9/13 anonim válasza:
56%
Azért mert az emberek képmutatók. Szeretik azt közvetíteni, hogy milyen korrektek, jófejek, de csak addig az ismerkedések kezdeti fázisaiban. Utána kimutatják igazi állatias mivoltukat. Ez úgy 98%-ra igaz. A maradék 2% szenved egy életen át ennyi képmutató fals ember között.
2025. aug. 25. 19:02
 10/13 A kérdező kommentje:
9: Ez nagyon igaz sajnos, az a baj, hogy nehéz felismerni ezeket, vagy akkor már késő...
2025. aug. 25. 19:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Legkésőbb hány óráig illik meglátogatni a közeli családtagokat?

Én 8 óra után már nem szeretek odamenni a szülőkhöz, akkor is csak beugrom valamiért, amit megbeszéltünk, de nagyon ritka. Ellenben pl. a szomszédomban lakik egy 75-80 éves idős házaspár, akikhez a gyerekei rendszeresen este 10-11 körül is jönnek-mennek. Ti milyen...

Jogosan szégyenlem magam régi ismerősök, barátok, családtagok előtt ha nem vittem sokra az életben sem karrier sem magánéletben nem tudok felmutatni semmit?

legszivesebben elsüllyednék a szégyentől mikor mesélik mi van velük, milyen jó állásuk, lakásuk, milyen sok a fizetésük és van feleségük, gyerekük. nekem meg van egy mindenki által lenézett melóm, pénzem ingatlanom nincs, albérletbe lakok és évek óta nincs párom....

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!