Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Haverom miért akad le azon,...

Haverom miért akad le azon, hogy a neki írt üzenetekben felkiáltójeleket használok?

Figyelt kérdés

Egy haverral a Viberen szoktunk egymásnak írkálni. Most arra kért, hogy az üzeneteimben mellőzzem a felkiáltójeleket, mert hogy az felszólításnak hat, és ott inkább haveri csevejnek kellene érvényesülnie. Például azzal van gondja, hogy amikor arról van szó, hogy mikor találkozzunk, akkor úgy írom, hogy "Legyen a szombat!".

Normális ilyenen leakadni? Amúgy már több, mint 10 éve írunk ott egymásnak, eddig soha semmi gondja nem volt.

Amúgy nálam az igényességhez tartozik, hogy mindenhova kiteszem a megfelelő írásjelet. Pont úgy, mint az ékezetek, vesszők és az, hogy a mondatot nagybetűvel kezdem.

nov. 3. 11:11
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
28%

A felkiáltójel VAGY felszólítást jelent, VAGY kiabálást.

A haverodnak jogos a megjegyzése, szokj le erröl, mert igen bunkónak hat

nov. 3. 11:18
 2/18 A kérdező kommentje:
1: Kiabálást a csupa nagybetűvel írás jelent.
nov. 3. 11:19
 3/18 XXXBalazs ***** válasza:
100%
A felkiáltójel "felkiáltás, felszólítás, meglepetés, óhajtás, kívánság, vágy, parancs, tiltás, kérés jelölésére szolgál a kijelentéssel (állítással) és kérdéssel szemben". Adott kontextusban teljesen természetes a használata, az ember nem véletlenül ír felkiáltójelet pont vagy kérdőjel helyett.
nov. 3. 11:21
 4/18 A kérdező kommentje:

3: Na meg ő amúgy csak a kérdőjelet szokta kirakni, nem használ se vesszőt, se pontot. És minden mondatot külön postol. Mégsem akadok le rajta, pedig én kényes vagyok a helyesírásra.

Az már zavaróbb, amikor valaki még a mondatokat sem kezdi nagybetűvel. De azért sem szólok.

nov. 3. 11:28
 5/18 anonim ***** válasza:
93%
Sokan tényleg teljesen indokolatlanul használják folyton a felkiáltójelet, idővel tud zavaró lenni.
nov. 3. 11:29
 6/18 anonim ***** válasza:
35%
Nekem is volt ilyen haverom, egy sima kérés után is felkiáltójelet tett, csak mert "a nyelvtanban ez a szabály". Holott ez ma már nem feltétlenül releváns, pláne egy online kommunikációs felületen, mint a pl. messenger és hasonlók. Ott lehet jóval lazább a stílus. Tényleg arroganciára utal a sok felkiáltójel.
nov. 3. 11:42
 7/18 anonim ***** válasza:
87%
ha egy mondat végére kiraksz 3-4 felkiáltójelet, akkor az idegesítő lenne, de így. Főleg online térben, mindenkinek van egy stílusa. Valaki rövidít, valaki nem használ vesszőket, valaki ékezetek se. Ez nem egy nyelvtanórai feladat, hanem haveri csevej, amit lazán kellene kezelni. Részedről meg annyi, ha haverok vagytok, akkor elfogadod a kérését és próbálsz kevesebb felkiáltójelet használni
nov. 3. 11:45
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Elég fura ilyenen kiakadni. A leírt példában szerintem jó is.

Csak akkor lenne idegesítő, ha minden mondathoz felkiáltó jelet írnál vagy sok felkiáltó jelet írnál mindig.

nov. 3. 11:50
 9/18 A kérdező kommentje:

6: Nekem meg elég fura elgondolás az, hogy az online felületeken fel kellene rúgni egy helyesírási szabályt, csak mert hogy valakit esetleg sért.

Mellesleg visszakerestem az üzenetekben, az idei évben egy kézen megszámolhatóak az alkalmak, amikor így, felszólító módban felkiáltójellel írtam.

Legalábbis remélem, hogy azzal nincs gondja, ha a köszönés (Szevasz! Helló!) végére teszek felkiáltójelet. Mert az már tényleg azt jelezné, hogy baj van a toronyban.

nov. 3. 11:55
 10/18 A kérdező kommentje:
8: Na meg ilyen erővel én meg leakadhatnék azon, hogy valaki nem tesz írásjelet, meg külön postolja a mondatokat. Beleagyalhatnám, hogy nem tisztel engem, alsóbbrendű lénynek tart, hiszen nem veszi a fáradságot, hogy igényes külakakban kommunikáljon velem. De nem teszem, mert elfogadom, hogy mindenkinek más a stílusa.
nov. 3. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!