A diploma èrtelmisègivè tesz?

válasza:

válasza:11: ez nem teljesen igaz. Nagyon sok valóban értelmiségi van, akinek az egész családja, a felmenői is értelmiségiek. Ettől még lehet tök hülye pont a hétköznapi dolgokban. Az hogy értesz, megértesz valamit, nem jár azzal, hogy automatikusan helyesen is cselekszel. Na meg kinek, mi a helyes?
Pl. sokan nem értenek a pénzügyekhez. Az értelmiségiek is ugyanúgy bele tudnak nyúlni egy rossz kapcsolatba. Az értelmiségiek között is vannak szenvedélybetegek. Ők is ugyanolyan emberek. Csak más körökben mozognak, máshogy nőttek fel, más a tapasztalatuk a világról. Van, amiben tájékozottabbak.

válasza:Régen így volt.
Ma már sok kamudiploma van ami mögött semmi sincs.
Csakhogy tisztázzuk:
Bár èn 12. osztályos vagyok, de a büfèszakon vègzett diplomát nem tartom semmire.
Többször olvastam, hallottam olyat, hogy diplomás az illető, erre nem talál munkát...
Na, vajon mièrt...?
Tehát a normális diplomák - amiktől ÈRTELMISÈGI lehet az ember, ezek:
- orvos
- mèrnök
- IT szakember
- ügyvèd
stb. ezekhez hasonló, menő vègzettsègek.

válasza:#13
Gondolom valamilyen bölcsész diplomára gondolsz. Ne hidd azt, hogy nincs mögötte tudás. Például egy egyiptológián is sokat kell tanulni illetve ókori szövegeket értelmezni ami gondolom nem könnyű, meg lehet ezekből a tárgyakból is bukni.

válasza:A Magyar nagylexikon szerint: "magas (felsőfokú) iskolai végzettsége van; hivatásszerűen és rendszeresen részt vesz a társadalom (állam, gazdaság) irányításában és szervezésében; az információs anyag birtokában és annak mobilizálásával biztosítja a termelés műszaki-technikai fejlődését; a korábbi társadalmak által felhalmozott szellemi értékeket közvetíti; a tudomány, a művészetek stb. területein önálló alkotótevékenységet fejt ki, új értékeket hoz létre. - Az értelmiség tevékenységében különösen fontos tényező a szakmai és a hatalmi elem aránya és viszonya."
Ez alapján a legtöbb diplomás nem értelmiségi.

válasza:

válasza:"a normális diplomák - amiktől ÈRTELMISÈGI lehet az ember"
Jaj, ez a szokásos sznob bullshit, mennyit hallgattam egyetem alatt. Megspórolom a "sértett bölcsész" jelzőt: szoftverfejlesztő vagyok, szóval "menő" végzettségem van.
Ez a büfészak duma onnan jön, hogy sokak szerint csak az a diploma a jó diploma, amiért a multi sokat fizet. Ha kicsit is továbbgondolod, hamar rájössz, hogy ez mekkora f.szság. Magyarország egy "összeszerelő üzem", ha a külföldi cégek igényét követjük, akkor a kutató tudományok, a művészetek, oktatás stb mind mehet is a kukába. Micsoda társadalom lesz abból...
Az jogos felvetés, hogy ha az ember csak egy jó állást szeretne jó pénzért, akkor ne menjen mondjuk szociológusnak vagy filozófusnak. De ettől mindkét ágazatnak fontos társadalmi sőt: ipari szerepe is van.
Az meg egyenesen nonszensz, hogy ezek kevésbé értelmiségi szakok. Az én megfigyelésem, hogy az olvasott bölcsészek százszor értelmiségibb attitűdöt mutatnak, mint a gyárban dolgozó üzemmérnökök, vagy falusi ingatlanos ügyvédek.

válasza:"Tehát a normális diplomák - amiktől ÈRTELMISÈGI lehet az ember, ezek:
- orvos
- mèrnök
- IT szakember
- ügyvèd
stb. ezekhez hasonló, menő vègzettsègek."
Vegyünk egy orvost, aki szakvizsga után nyit egy magánpraxist, ahol rutinbeavatkozásokat végez, mert könnyű pénz. Soha egy tudományos publikációt nem ír, szerzett tapasztalatait nem adja tovább senkinek.
Vegyünk egy mérnököt, akit felvesznek valami céghez valamilyen munkakörbe, csak mert jogszabályi elvárás hogy legyen egy mérnök, de az összes dokumentációja 5 év után megy a darálóba.
Vegyünk egy IT szakembert, aki mobiljátékokat fércel össze, amikre 2 v múlva senki sem fog emlékezni.
Vegyünk egy ügyvédet, aki adásvételi szerződéseket ír jó pénzért, amik előbb-utóbb szintén a darálóban végzik.
Ők volnának az értelmiség? Nem, ők az SSC-ben ügyfélszolgálatos bölcsészek megfelelői a saját szakmájukban. Diplomás szakmunkások. Ezt nem lenézésből írom, hanem szerintem az értelmiségi lét túlmutat azon, hogy sokat tanul az ember és sok pénzt kap érte. Sokkal inkább egy társadalmi szerepvállalás, és egyszerűen nem engedi meg a piac, hogy minden diplomát szerzett ember értelmiségiként működjön.
Egyébként nekem orvosi diplomám van, közigazgatásban és gyógyszeriparban dolgoztam eddig, és nem tartom magam értelmiséginek. Jelenleg amit csinálok, azt maximum diplomás szakmunkának tudom minősíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!